Pergola pentru grădină. Tipuri, avantaje, accesorii

Cei care au norocul de a avea zilnic acces la o gradina isi pot transforma spatiul din spatele casei intr-unul cu adevarat spectaculos. Exista multe accesorii care pot contribui la aceasta spectaculozitate, insa poate cel mai interesant la acestă oră este pergola pentru grădină. De ce?

Pergolă cu funcţiune de baie

În primul rând aceasta preia toate funcţiunile pe care odată vreme le avea un foişor. Cu alte cuvinte poţi să te retragi în mijlocul naturii, să te relaxezi sau să practici diferite activităţi. Toate acestea fără teama că va începe să plouă şi le va întrerupe pentru a te adăposti în interior. Este adevărat că foişorul poate avea un aer mai romantic, în schimb pergola aduce cu sine multe avantaje funcţionale. Poate cel mai important este că poate îndeplini diferite funcţiuni care sunt plasate la interior. Practic toate, de la living, dormitor, dining, la bucătărie, baie sau birou. După cum bine ştim, în condiţiile actuale încercăm să mutăm toate funcţiunile afară. În acelaşi timp, pergolele moderne pot fi echipate cu diverse sisteme.

Bucătărie outdoor

De exemplu, o pergolă poate deveni locul cel mai bun pentru bucătăria outdoor, mai ales că, spre deosebire de foişor, poate fi unită cu casa ca o extensie a ei.

Funcţiuni şi avantaje

Fie ca este vorba despre pergole clasice sau pergole moderne, daca sunt bine construite acestea pot fi integrate cu usurinta in orice stil si ofera o doza mare de confort.

De cele mai multe ori, destinatia principala a pergolei este aceea de a acoperi spatiul terasei pentru a oferi umbra si protectie impotriva intemperiilor.

Pergolele clasice sunt realizate, de regula, din lemn, au o structura din 4 stalpi puternici montati verticali si multe scanduri orizontale. Acestea sunt acoperite cu tot felul de materiale care ofera protectie impotriva soarelui si a intemperiilor.

Pergolele moderne, in schimb, sunt realizate din fier forjat sau aluminiu si vin la pachet cu o serie de functii.

Pot fi retractabile. Rolul unei pergole retractabile este acela de a putea fi controlata cu usurinta in functie de vreme. Astfel, in zilele insorite poate sa fie stransa iar in cele cu intemperii poate să protejeze.

Pot oferi diverse solutii de umbrire, asigură iluminatul necesar pe timp de seară şi, deasemenea, pot oferi sisteme de răcorire.

Tipuri

Pergolele din lemn sunt, fara indoiala, cele mai populare. Lemnul arata bine, este ieftin şi se integrează perfect în stilul rustic cu care este, de obicei amenajată grădina. Pergolele din lemn se pot integra oriunde, insa nu sunt cele mai flexibile. Lemnul are nevoie de ingrijire in timp si de asemenea, nu permite flexibilitatea oferita de pergolele cu copertine retractabile.

Pergolele din fier forjat sunt extrem de rezistente si pot sa arate impecabil. Sunt destul de costisitoare insa si nu se potrivesc in orice ambient. Marele avantaj al pergolelor din fier forjat este faptul ca pot sustine o greutate mai mare. Cei care isi doresc un acoperis din sticla si metal, cu siguranta vor avea nevoie de o pergola cu astfel de structura.

Pergolele cu copertina retractabila permit retractarea cortinei. De regula, structura este realizata din aluminiu iar copertina este realizata dintr-un material textil impermeabil. Acestea reprezinta o solutie simpla si destul de accesibila din punct de vedere al costurilor. Poate fi utilizata atat acasa, cat si pe terasa unui restaurant.

Pergolele cu copertina retractabila sunt cele mai moderne. Chiar daca astazi varianta din lemn este cea mai populara, in timp sunt sanse mari ca varianta retractabila sa devina din ce in ce mai utilizata.

Cum alegi. Materialul este un criteriu important

Tinand cont de sistemul de prindere si de forma pe care o are pergola, exista mai multe tipuri care sunt retractabile. Cele flat au capriori drepti si deschiderea de maxim 9 metri. Modelele spline au acoperisul curbat si au deschidere foarte mare. Acestea sunt doar doua exemple de astfel de produse ce pot fi alese.

Pergolele de aluminiu sunt recomandate de cei mai multi specialisti. Aceasta deoarece ofera un nivel bun de rezistenta pe termen lung. De asemenea, aceste tipuri de pergole sunt mult mai flexibile decat alte variante si ofera totodata si un aspect extrem de placut ce poate fi modificat tinand cont de nevoile specifice ale proprietarului. Bineinteles, exista si alte tipuri, structura putand fi realizata din lemn sau din alte materiale. Deasemenea, acoperirea poate fi facuta cu materiale textile sau chiar cu PVC.

In momentul in care sunt alese tipurile retractabile, garantia este un aspect foarte important si este recomandat sa fie acordata garantiei atat pentru materiale cat si pentru sistemele de actionare si de prindere. De obicei un model de foarte buna calitate va trebui sa reziste mult timp fara probleme. Iar daca totusi apar problemele este ideal ca posesorul sa fie acoperit de garantie.

Modul de acţionare şi confortul utilizării

Ofertele de pergole retractabile prezintă mai multe metode de actionare. De exemplu, simpla apasare a butoanelor sau actiunea manuala. Actionarea manuala inseamna mai mult de munca in special atunci cand terasa are o deschidere foarte mare. Din acest motiv este recomandat modelul care are o actionare electrica.

Accesoriile fac diferenţa

Pentru un nivel de confort ridicat se recomandă ca pergola să fie cât mai accesorizată. Sistemele de iluminare, cele de racorire, cele pentru umbrire si alte astfel de elemente determina o serie de avantaje. De exemplu, sa poate fi complet inchisa iarna. În acest caz temperatura din interior va fi conservata cat mai bine. Deasemenea va spori gradul de confort sau va putea asigura momente deosebite in exterior.

Pergolele pot fi insotite si de acoperisuri retractabile, pot fi dotate cu rulouri transparente. Deasemenea cu marchize sau chiar cu copertine. Toate sunt special gandite astfel incat sa asigure confortul celor care le utilizează..