Stilul mediteranean, natural şi relaxant

“Stilul de viaţă mediteranean implică locuinţa, ambientul, vestimentaţia, mâncarea”

Totul porneşte de la natural şi ecologic şi se termină cu o ambianţă total relaxată în care toată lumea se simte bine. Nu mai miră pe nimeni că totul fiind natural – materialele înconjurătoare, alimentele – mediul fiind apropiat iar persoanele deschise şi cu înclinaţie către un trai bun, populaţia din zonele apropiate Mării Mediterane sau similare ajung la cele mai înaintate vârste.

 Casă mediteraneană în California. Aici inspiraţia pentru casele mediteraneene vine din Spania şi, de aceea aceste case mai sunt cunoscute sub denumirea de case spaniole moderne.

Arhitectură colorată, exotică şi elegantă

Din momentul în care intrați în curtea unei locuințe în stil mediteranean vă imaginaţi imediat că sunteți transportați pe insulele grecești, în vilele de pe litoralul din Spania și sudul Franței sau în casele rustice dar elegante din Toscana.

Vilă în stil mediteranean în Beverly Hills

Stilul casei mediteraneene, unul dintre cele mai colorate modele arhitectonice din lume, este un amestec între romantic, elegant și exotic. Curțile sale, zidurile din stuc, acoperișurile înalte, arcadele și coloanele creează o prezență îndrăzneață și totuși primitoare.

Un stil care își are originea în țările însorite ale Mediteranei, casa mediteraneană a câștigat pentru prima dată popularitate în ţările din jurul Mării Mediterane precum şi în statele mai calde din Statele Unite, precum California, Florida, Texas și părți din sud-vest la începutul secolului XX, până în anii 1920. Astăzi, acest design versatil poate fi găsit peste tot în lume, totuşi în zone mai calde.

Casă mediteraneană pe coasta Dalmată

Materialele naturale, o atmosferă relaxată, deschiderile şi terasele largi, abundenţa de plante şi flori, uneori piscine, culorile, în care energia celor solare este echilibrată de albastrul marin, cam acestea ar fi caracteristicile generale.

Casă în stil mediteranean în Spania

La construcţie se folosesc materialele naturale ca piatra, lemnul, argila, varul, în diferite combinaţii. Ca structură de rezistenţă o variantă foarte răspândită este cărămida, iar pentru acoperiş, ţigla ceramică tip olan. Aceste soluţii asigură interioare răcoroase şi reconfortante, o altă caracteristică a acestor case.

Detalii arhitecturale

Poate cea mai distinctivă caracteristică a stilului de casă mediteraneană este linia de acoperiș înclinat cu olane roșii din teracotă. Această soluţie ajută la menținerea unui climat plăcut la interior, inclusiv răcoare în lunile calde de vară.

Vile terasate moderne cu elemente de stil mediteranean în Grecia

Proiectată ca structură cu unul sau două etaje, căminul în stil mediteranean are mai multe caracteristici. Între acestea, pereții exteriori de stucco – în nuanțe albe sau pastelate, o mulțime de ferestre mari pentru a lăsa briza mării sau oceanului să intre la interior, căi de intrare acoperite pentru asigurarea protecţiei solare, curți, balcoane și verande, terase şi decuri, arcade și coloane înalte, porți din fier forjat, peisagistică, plafoane înalte, fluenţă între încăperi pentru a spori atmosfera aerisită, nuanțe calde de galben, portocaliu, maro deschis și albastru deschis la interior.

Posibile îmbunătăţiri

Cu exterioarele sale atractive, căile de intrare și peisajele înalte, stilul mediteranean este unul pe care oamenii îl iubesc și doresc să îl aibă pentru casele lor. Dacă aveți un plan modern de locuințe mediteraneene, iată câteva sfaturi utile pentru a-i crește atractivitatea.

Casă tradiţională în Franţa

Evidențiați arcele și coloanele. Deoarece majoritatea caselor în stil mediteranean au motive de arc, coloane, sau ambele, ca parte a designului lor arhitectural, de ce să nu le evidențiaţi?

Decor mediteranean tunisian: albul este culoarea caselor, în timp ce uşile, ferestrele şi accesoriile sunt vopsite cu albastru contrastant

Uneori proprietarii aleg o culoare care să se potrivească cu stucul casei pentru aceste elemente arhitecturale. Acest lucru conduce la un rezultat bun, dar poate ajunge să fie plicticos. Nu mai vorbim de faptul că aceste elemente de design au reprezentat o parte semnificativă din bugetul de construcție inițial al proiectului de casă iar fără utilizarea unei scheme de culori adecvate, pot deveni invizibile.

O pergolă este la ea acasă în grădina casei mediteraneene, mai ales că poate oferi găzduirea plantelor şi florilor agăţătoare

Amenajaţi şi decoraţi curtea. Printre proiectele arhitecturale de locuințe, stilul mediteranean este unul care include frecvent o curte. Acesta poate fi transformată într-o extensie a casei ca living în aer liber. Cu un mobilier exterior simplu poate deveni un spațiu minunat pentru oaspeți sau doar pentru relaxare și citirea unei cărți. O pergolă va oferi multe posibilităţi de activităţi chiar când plouă.

Interioare aerisite şi culori revigorante

Interioarele prezintă la rândul lor aceleaşi caracteristici: totul este natural, relaxant dar în acelaşi timp revigorant. Finisajele sunt şi ele din materiale naturale. Mobilierul este foarte confortabil, culorile marine dar şi gri, mult alb, toate compun o atmosferă degajată.

Interior elegant în vilă mediteraneană în Italia

 

În acest cadru se pot adăuga obiecte de mobilier cu linii cât mai simple, piese mai vechi, patinate. Stilul mediteranean este perfect compatibil cu cel vintage, retro şi eclectic. Materialele textile, bineînţeles naturale, sunt şi ele folosite din plin. Alegerea unor imprimeuri diferite asigură un plus de varietate în ambient.

Culorile sunt extrem de importante în definirea stilului. Desigur, aşa cum indică numele, albastrul intens, specific mării, nu poate lipsi. Combinaţia cu alb (cum sunt zugrăvite cu var casele din Grecia, de exemplu) este imbatabilă. Deseori este luată şi drept soluţie sau model în numeroase ambientări dar şi în fashion. Alături de aceste culori se adaugă cu mult succes cele solare, toate nuanţele de galben, roşu şi portocaliu.

Lifestyle

Ţinuta şi vestimentaţia sunt şi ele caracterizate prin naturaleţe şi lejeritate. În acelaşi timp, bucătăria mediteraneană este una dintre cele mai variate şi apreciate din lume. Între cuvintele cheie se pot menţiona: legume, fructe, ulei de măsline, condimente, vin, miere, peşte.

1 thought on “Stilul mediteranean, natural şi relaxant

Comments are closed.