Studiu: renovarea locuinţei şi îngrijirea grădinii, intenţii în creştere după izolare

Conform unui studiu, timpul petrecut în casă i-a făcut pe românii din mediul urban să realizeze care le sunt nevoile în amenajarea și renovarea locuinţei precum şi îngrijirea grădinii.

În ultimele 6 luni, 40% dintre românii din mediul urban și-au renovat sau amenajat locuința. Majoritatea a zugrăvit sau a cumpărat decorațiuni, dar mulți și-au îngrijit grădinile/terasale sau și-au cumpărat unelte.

Potrivit unui studiu iSense Solutions reprezentativ urban, cel mai preocupați de amenajarea locuinței sunt persoanele între 35 și 40 de ani – 46% dintre ei au făcut demersuri pentru a-și renova sau amenaja locuința în ultima jumătate de an.

De asemenea, aproape jumătate (48%) dintre românii din mediul urban cu venituri personale peste 3000 RON net s-au implicat în astfel de activități.

61% dintre ei au zugrăvit/ vopsit pereții, 48% au cumpărat decorațiuni (cum ar fi draperii, tapet, tablouri etc.), 43% au cumpărat mobilă (de exemplu: canapea, pat, scaune), 42% au îngrijit grădina sau terasa, iar 37% și-au cumpărat diverse unelte.

Achiziționarea de unelte a fost făcută mai mult de cei care locuiesc în București (60%).

Alte lucrări efectuate de către cei care au renovat sau și-au amenajat locuința în ultimele 6 luni includ lucrări de modificări sau amenajări la instalațiile sanitare (31%), modificări sau amenajări la instalația electrică sau de iluminat (24%) și schimbarea ușilor sau a geamurilor (19%).

Planuri de renovare

Pe de altă parte, epidemia și schimbările economice au dus la amânarea sau anularea planurilor de renovare sau amenajare a locuinței pentru 4 din 10 români din mediul urban. Cei care au fost nevoiți să ia această decizie, mai mult decât ceilalți, au fost mai degrabă cei cu venituri mai mici, până în 1500 RON venit personal net (46%) și cei din zona nord-est a țării (45%).

Cu toate acestea, intenția de renovarea locuinţei sau amenajarea ei în următoarele 6 luni este ridicată: 54% dintre românii din mediul urban declară că își doresc să se implice în acest proces, iar procentul este și mai ridicat în rândul celor cu venituri mai mici (64%).