Designul luminii şi operele de artă

Amenajările contemporane apelează deseori la soluţii de decorare cu opere de artă. Pe lângă faptul ca îl înfrumuseţează, operele de artă, fotografiile şi posterele  dau culoare, interiorului, îl fac mai primitor şi îi imprimă un aer personal. Un factor decisiv în ambientarea interiorului cu opere de artă este reprezentat de modul în care sunt iluminate, de designul luminii.

Recomandări de poziţionare a operelor de artă

Tablourile şi fotografiile bine evidenţiate pot schimba radical o locuinţă.

Pentru a deveni o încântare pentru ochi, aceste obiecte trebuie poziţionate corect şi armonios. Există în acest sens câteva reguli ce ţin de echilibrul vizual. În interioarele moderne, iluminatul lor şi designul luminii face parte integrantă din designul interior.

Câteva reguli sunt deja binecunoscute. Între acestea se numără poziţionarea la nivelul ochilor precum şi lăsarea unui spaţiu mic între tablou şi perete. Deasemenea, pe pereţii mari şi goi, fie se agaţă un tablou puternic, de dimensiuni mari, fie se expun mai multe tablouri dar mai mici, evitându-se aşezarea pe acelaşi perete cu fereastra sau în faţa ei.

Interioare vii şi cu personalitate

Studiile dar şi practica au demonstrat că, în camere întunecate, uleiul unei picturi se usucă iar vopselele de plumb se întunecă și îşi modifică culoarea. În plus, microorganismele se înmulțesc în întuneric, ceea ce poate strica imaginea. În schimb, lumina nu permite pânzei să se întunece, iar culorile de plumb și albul își păstrează aspectul original.

Opțiunea ideală este ca locurile pentru pictură sau sculptură să fie delimitate chiar din etapa de proiectare a decorului de interior. Deasemene, sunt necesare surse de lumină suplimentare care să fie instalate în mod special. Fără acestea, în întuneric, obiectele de artă vor fi invizibile, vor fuziona cu fundalul și se vor pierde în atmosferă. Şi pentru aceasta există recomandă şi soluţii. Trebuie ştiut că lumina de sus provenită în mod uzual de la lămpile atârnate inundă spațiul în mod egal, fără a accentua obiectele sau zonele. O sculptură, deși masivă, nu produce un efect dramatic fără iluminare. 

Iluminat direcţional şi unghiul de distribuţie

Este de menţionat că într-un spațiu rezidențial, nu este suficient un singur iluminat direcțional. Fără lumina împrăștiată uniform în întreaga cameră, interiorul va fi întunecat şi cu pete luminoase. Această situație este incomodă și este chiar dăunătoare pentru ochi. Controlul şi designul luminii înseamnă şi posibilitatea alegerii unghiului de distribuție, precum şi a intensității și culorii sale.

Lumina poate fi caldă, rece sau neutră. Există producători care oferă sisteme de iluminat cu unghiuri diferite pentru moduri variate de expunere a operelor de artă. Astfel se poate selecta lumina în funcție de schema de culori a interiorului,  umbra principalelor surse de lumină și, cel mai important, paleta de culori a operei în sine. Specialiştii sugerează alegerea între lumină neutră sau caldă.

Va trebui să se ţină cont și de mărimea operei de artă, de înălțimea la care este expusă, precum și de înălțimea tavanului din cameră. Deasemenea, de tipul lămpii, de putere și de optică.

Soluţii

În prezent există modele rotative convenabile pentru iluminatului imaginilor. Acestea pot fi ajustate prin mărirea, micșorarea și îndreptarea spre pânză la unghi drept. De asemenea, se poate opta pentru un sistem de iluminat cu șină magnetică și spoturi. Această soluţie oferă o mare flexibilitate în privința montajului și amplasării spoturilor. Deasemenea, se elimină nevoia de fire și cabluri inestetice, spoturile fiind cuplate, decuplate și mutate în orice poziție. 

În prezent pentru a ilumina obiectele de artă și picturile, se folosesc surse de lumină cu LED, cu indice de redare a culorilor, o anumită temperatură, optică de calitate (oferă o linie clară de iluminat) și unghiuri diferite de lumină. Există, de asemenea, lămpi cu dispozitive suplimentare speciale care dau un spot deschis în formă de dreptunghi sau pătrat. Aceasta face posibilă evidențierea clară a pânzei cu cadrul. Spre deosebire de becurile cu radiație termică, care nu se recomandă să fie amplasate în apropierea picturilor, LED-urile prezintă siguranţă.

Dacă în muzee, unde expunerea se schimbă adesea, spoturile pe şine care pot fi mutate este soluţia ideală, în spațiile rezidențiale pot fi utilizate corpuri de iluminat încastrate, cum sunt scafele pentru lumină indirectă. Avantajul acestora este că sunt aproape invizibile, spre deosebire de proiectoare. Acestea, la rândul lor, nu se pot încadra stilistic în interior și pot inunda spațiul mare al peretelui cu lumină uniformă. 

Iluminatul sculpturilor

Cu sculpturile și vasele este mai complicat. Acestea nu sunt plate, ci tridimensionale iar jocul luminii și umbrei  accentuează textura și crează un sentiment de volum. Unghiul optim pentru evidențierea sculpturilor este de 30 de grade. Pentru a ilumina obiectul din trei laturi, se recomandă amplasarea lămpilor într-un cerc la o distanță egală. Pentru cel mai puternic efect, puteți utiliza mai multe niveluri de iluminat:  de bază, umplere și din spate.