Salatele, perfecte pentru vară. Două reţete orientale

Este vară iar piaţa este plină de legume şi verdeţuri. În plus este şi postul Mariei Mari. De aceea recomandăm pentru această perioadă în special salatele. Sunt uşoare la digestie şi nu sunt greu de preparat. În plus pentru cine nu ţine post se poate adăuga proteine: ouă, brânză, peşte şi chiar carne de pui, curcan şi bacon.

Concepția conform căreia salata și vegetalele se mănâncă doar în timpul regimului vă poate face să pierdeți nutrienți și vă poate crește riscul de îmbolnăvire. O salată completă poate stăpâni foamea, în ciuda miturilor existente.

Avantaje

O salată completă poate stăpâni foamea, în ciuda miturilor existente. O combinație armonioasă a alimentelor poate transforma o salată într-un adevărat nutritious-booster (amplificator nutritiv).

Legumele conțin toate mineralele și toate vitaminele (cu excepția vitaminei B12 care se găsește doar în produsele de origine animală) de care organismul uman are nevoie pentru funcționarea corectă

Salatele sunt recomandate pentru orice anotimp dar vara, pentru că se găsesc legume proaspete, sunt în topul preferinţelor.

Porția de glucide, minerale, vitamine și fibre din salate este asigurată de toate legumele pe care le adăugați.(morcov, roşii, ardei gras, etc). De asemenea, acestea au conținut mare de apă, ceea ce asigură o bună hidratare pe timp de vară. 

Dacă aţi folosit prea des salatele clasice, vă prezentăm pentru diversificare şi două reţete orientale, cu arome specifice mediteraneene dar din zona Africii de Nord şi Orientul Mijlociu.

 Salata Fattoush, culoare şi savoare

Dacă vrei să te răsfeți cu arome autentic libaneze, dar preferi rețetele ușoare, salata Fattoush cu legume proaspete este o alegere potrivită. Lipia crocantă, sosul de rodii și condimentele orientale speciale dau o savoare aparte acestei salate, iar restul ingredientelor completează salata și-ți asigură numeroși nutrienți esențiali.

Salata Fattoush, originară din Orientul Mijlociu, constituie o masă sau o gustare sănătoasă..

Ingrediente

–         O lipie

–         2 roşii mari

–         2 căţei de usturoi

–         O salată verde

–         O ceapă verde

–         3 buc de castraveţi muraţi

–         3 buc de ridichi

–         Suc de rodii (2 linguri)

–         O legătură de pătrunjel verde

–         O lămâie

–         Ulei de măsline

–         Sare

Se mai poate adăuga brânză de capră, bacon, cartofi fierţi şi dovlecei.

Zaalouk, salată marocană de vinete şi roşii

Zaalouk sau Zalouk este o salată marocană de vinete și roșii destul de apropiată de zacusca noastră românească. Amestecul este aromat cu usturoi și condimente.  

Preparatul marocan se poate consuma cald au rece, fie ca antreu, alături de pâine proaspătă, fie alături de o friptură.

Ingrediente pentru 4 porții

  • 3 vinete mari
  • 2 căţei de usturoi
  • 4 linguri de pătrunjel
  • 3-4 linguri de suc de roşii gros
  • 4 linguri de ulei
  • chimen, boia de ardei, sare şi piper după gust
  • o lămâie

Mod de preparare

Vinetele se coc, pe flacără sau în tavă acoperită cu folie de aluminiu, în cuptor. Se curăţă de coajă şi se taie în bucăţi mici.

Uleiul se pune într-o tigaie la încins şi se călesc bucăţile de vinete. Se adaugă usturoiul şi două linguri de pătrunjel tăiat mărunt, se mai călesc legumele câteva minute, se adaugă sucul de roşii proaspăt.

Condimentele se adaugă şi se mai lasă la foc mic timp de câteva minute, până devine aproape o pastă. Se presară restul de pătrunjel verde (se poate folosi şi coriandru verde). Se scoate într-un bol şi se decorează cu bucăţi de lămâie.