Stand: Bretz, Farbiger Wohnen, Pure Atmospheres, Halle 11.1

Echilibru în redefinirea vieţii de acasă

Anularea târgurilor şi expoziţiilor din această perioadă, datorită pandemiei, a adus cu sine alte modalităţi de prezentare a tendinţelor şi de recomandări privind schimbarea stilului de viaţă. Sunt instituţii care se ocupă de impactul pandemiei asupra stilului de viaţă iar companii importante realizează studii şi analize şi lansează noi colecţii care corespund mai bine realităţii actuale.

De la urbanizare la o nouă ruralitate

Francezii organizează dese conferinţe online pe subiectul stilului de viaţă. Participanţi sunt analişti designeri, experţi în lifestyle, sociologi. Recent a avut loc un astfel de eveniment cu participarea specialiştilor Patricia Beausoleil, Aude Legre şi Valerie Niang. Vom spicui câteva concluzii de la această conferinţă. 

Decorativ

O temă des abordată înainte de pandemie suna “viitorul este urban”. Iată însă că pandemia a creat o înclinaţie spre o viaţă în armonie cu un ritm natural mai lent, prin redefinirea esenţialului şi redescoperirea lucrurilor simple, cultură omniprezentă şi artă care face sens, de fapt o nouă ruralitate

Există o tentaţie certă spre construirea de case departe de marile aglomerări urbane, plasate în plin mediu natural. Un stil de viaţă caracterizat prin modernitate şi ruralitate, arhetipuri revizuite. Rezultatele studiilor efectuate de cirând arată că o treime din populaţie îşi va planifica în continuare mai mult timp pentru ei şi tot o treime va continua să experimenteze reţete de bucătărie cum au făcut în timpul pandemiei. 

Decorativ

Recomandările specialiştilor sunt către orientare spre esenţial şi calitate, exigenţă sporită şi pragmatism, eleganţă cotemporană, design îndrăzneţ, materiale nobile dar suple, haine confortabile.

Trăirea devine din ce în ce mai importantă

 Ne dăm seama mai mult de acest lucru cu cât am stat în izolare. Acesta este, de asemenea, un factor din ce în ce mai important pentru modul de organizare a vieții, cu concepte precum co-working și co-living sau grădina urbană. Toți sunt de acord că vrem să trăim mai bine: mai confortabil, mai elegant, folosind spațiul mai eficient, mai colorat, mai inteligent și mai durabil. Acestea sunt şi cele mai importante tendinţe privind designul de interior, locuirea şi stilul de viaţă.

Inteligent

Pentru cei mai mulți dintre noi, vara și ridicarea treptată a restricțiilor au adus săptămâni mai relaxate, deblocând oportunități de interacțiune, dar experiența pandemiei continuă să aibă impact asupra modului în care trăim, atât în interiorul, cât și în afara caselor noastre.

Lucrul de acasă şi regândirea distanţierii sociale

Cel mai recent raport IKEA Life at Home analizează modul în care oamenii din întreaga lume se adaptează la acest proces total nou, care presupune să lucreze de acasă mai mult timp, regândirea distanțării sociale și creșterea nevoii de a fi din nou în echilibru, pentru o stare de bine fizică și emoțională acasă.

Dormitor HAUGA, Ikea

Față de concluziile raportului precedent, acesta aduce o doză semnificativă de optimism. Majoritatea spun că vor încerca să acorde mai multă atenție unui ritm de viață mai lent și mai sănătos. Deasemenea vor continua să păstreze obiceiurile pozitive pe care le-au dezvoltat în aceste luni. Mai multe cumpărături de la producători locali, reducerea risipei de mâncare, creșterea legumelor sau a plantelor și alegerea mersului cu bicicleta sau pe jos în locul altui tip de transport.

Pat HAUGA, Ikea

Sentimentul de acasă

Întrucât oamenii acum apreciază mai mult casele lor ca şi cămin și mai puțin ca spațiu de tranzit. Raportul ne arată, de asemenea, că vor continua să lucreze la potențialul spațiilor lor. Intenţionează să facă schimbări care îi vor ajuta să își echilibreze munca, viața personală și noile roluri, toate sub același acoperiș. Oamenii sunt acum mai conștienți de importanța stării de bine. Deasemenea de crearea unei vieți mai sănătoase și mai confortabile acasă, aceasta fiind prioritatea lor. Aceasta mai ales că vara se va termina în curând și mai au încă nevoie de mai mult timp dedicat odihnei și reîncărcării bateriilor.

Paravan SAMMANKOPPLA, Ikea

Cu o misiune declarată de a crea o viață de zi cu zi mai bună pentru cât mai mulți oameni, IKEA vine în sprijinul acestor nevoi. Aceasta fie că vorbim despre somn și odihnă, fie despre oferirea mai multor opțiuni pentru o alimentație mai sănătoasă și ecologică. Printre noutățile recent pregătite se numără diferite modele de textile de pat. Acestea sunt realizate 100% din bumbac sustenabil, canapele și paturi ușor de adaptat spațiului.

Pe lângă toate aceste produse, este anunţată și lansarea a două noi colecții dedicate unei vieți urbane mai confortabile. Acestea sunt soluții sustenabile care vor ajuta familiile tinere și moderne să optimizeze orice tip de spațiu. În special cele mai mici – și să obțină un echilibru mai bun pentru redefinirea vieții acasă.

Conceput pentru a se potrivi. Făcut pentru mutări. Construit să reziste.

Ultimele luni ne-au arătat că pe cât petrecem mai mult timp acasă, pe atât flexibilitatea și multi-funcționalitatea au o importanță sporită. RÅVAROR este o colecție nouă concepută pentru realitățile vieții urbane. Conţine elemente care transformă rapid spațiile mici în spații inteligente. Deasemenea, flexibilitatea și capacitatea de a le muta ușor fiind ingredientele cheie.

RÅVAROR, Ikea

Fiecare piesă devine multi-funcțională. O cutie de depozitare pe roți servește și ca o masă de cafea. O bancă pe roți devine raft de depozitare ce poate fi inserat ușor sub masă. Tava cu picioarele pliabile vă permite să transportați mai multe obiecte sau alimente în același timp. Deasemenea să mâncați în pat sau să ridicați laptopul pentru a crea instantaneu o stație de lucru stand-up. Noua colecție va fi disponibilă la începutul lunii septembrie și va include 20 de produse. Între acestea, un pat de zi și o canapea, mese, mini bucătărie, soluții de depozitare deschise pe rotile. Deasemenea, cutii de depozitare, materiale textile și produse de iluminat.

Creat în Bangkok, pregătit pentru întreaga lume

Pentru cei pasionați de fashion și pentru cei care nu se tem să includă modele îndrăznețe în casele lor, IKEA a pregătit o colecție limitată de produse. Acestea îmbină stilul urban din Bangkok cu expertiza de mobilier pentru acasă. A fost creată împreună cu designerii de modă thailandezi Greyhound Original. Este inspirată de reciclarea, reutilizarea și reproiectarea creativă. A fost concepută pentru a fi multifuncțională și accesibilă. Aceasta o face ideală pentru a fi utilizată de oameni din întreaga lume.

Dormitor MALM, Ikea

O mare parte din colecție prezintă modele îndrăznețe inspirate de peisajul urban Bangkok și de sensibilitățile grafice ale Greyhound. „Aceasta este o colecție influențată de un oraș unde orice poate fi potrivit sau îmbinat și arată că imperfecțiunea poate fi perfectă.” (Bhanu Inkawat, directorul executiv de creație la Greyhound Original).