Muntele asigură casei situate pe coasta Mediteranei, exact la graniţa dintre Spania şi Franţa, o priveliște de vis și îi întinde toată marea „la picioare”. Acesta a fost motivul pentru care proprietarii și-au dorit să construiască locuinţa aici, în ciuda tuturor dificultăților pe care le-au întâmpinat. Este o casă demnă de un scenariu de film, izolată de restul lumii dar cu o trăire interioară specială.
O locaţie de poveste
Terenul pe care este construită această reședință are o poziție privilegiată, aflându-se la limita dintre apele Mării Mediterane și roca dură din Costa Brava, între natura sălbatică Cabo de Creus și așezarea urbană El Port de la Selva, un mic sat de pescari situat la granița dintre Franța și Spania.
Este un loc în care Munții Pirinei ajung în apă, generând o bogăție excepțională a faunei sălbatice, atât pe coastă, cât și în mediul acvatic. Pirineii sunt un lanț muntos situat în sud-vestul Europei, ce formează o graniță naturală între Franța și Spania. Ei separă Peninsula Iberică de Franța, întinzându-se pe mai bine de 430 de kilometri, între Golful Biscaya, la Oceanul Atlantic, și Cap de Creus, la Marea Mediterană. Vederea frontală este impresionantă: Parcul Natural Cabo de Creus și imensitatea mării, care se deschide în fața fațadei transparente, ce oferă prin ramele sale imaginea unui album plin de vederi, ce par adunate dintr-o vacanță de neuitat.
Albastrul infinit al mării este completat de un cer mereu în schimbare. Acesta își modifică în mod constant textura și culoarea, din cauza vântului.
Detalii constructive
Terenul fiind în pantă accentuată, casa are la bază o fundație uniformă orizontală, supraînălţându-se proporțional cu înclinația terenului. Terasarea oricărui teren făcându-se prin săpare, trebuie să înceapă de la nivelul superior al înălţimii, urmărind curbele de nivel. Mărimea terasei va depinde de înclinația pantei, dimensiunea terenului şi, bineînțeles, de modalitatea de amenajare. Ținând cont de faptul că terenul era generos, în cazul de faţă suprafața grădinii a fost împărțită în mai multe terase, pe care a fost nivelat solul și au fost executați mai mulți pereți de întărire, care să mențină pământul pe loc. Proiectul a prevăzut ca terasa mai lată să fie înconjurată de altele mai înguste. A fost creat astfel un joc interesant din punct de vedere estetic și o imagine plăcută vederii.
Casa se bucură de o grădină în trepte și o piscină care pare să plutească deasupra mări
Provocare pentru arhitecţi
Proiectul a reprezentat nu numai o adevărată provocare pentru arhitecţii biroului de arhitectură Cadaval & Solà-Morales Barcelona, dar şi o muncă extrem de laborioasă.
Arhitecţii proiectanţi au realizat machete pentru fiecare volum. Au experimentat zeci de aranjamente cu aceste micro machete ajungând să compună optim pe cea a casei. Astfel, fiecare dintre volume are vedere către mare şi beneficiază de lumină naturală.
Soluţiile arhitecţilor
Proiectul, inspirat dintr-o colecție de vederi puse în rame, descompune la interior vederea panoramică a fațadei care privește spre mare. Astfel, fiecare încăpere oferă o perspectivă diferită asupra peisajului, orice urmă de monotonie fiind astfel spulberată.
De asemenea, casa, având o suprafaţă construită de 250 metri pătraţi, este un imens colector solar. Un mecanism care adună lumina și căldura în interior, ca o floare a soarelui gigantică. De unde s-a şi inspirat arhitectul atunci când a dat numele proiectului, Sunflower House. Lumina și căldura soarelui sunt filtrate cu ajutoarul geamului special din care este executată fațada. Componența volumelor a permis proiectarea unei curți interioare în zona din spate a construcţiei. Astfe soareleeste “invitat” în camera de zi.
“Segmentarea în unități mici reprezintă o decizie cu impact puternic asupra locului. Fiecare cub este definit printr-un perimetru care stabilește o relație strânsă între interior și exterior. Proiectul a prevăzut ca terasa mai lată să fie înconjurată de altele mai înguste. Se creează astfel un joc interesant din punct de vedere estetic și o imagine plăcută vederii.
Toate materialele utilizate la construire sunt tipice zonei, de la structura de rezistență până la finisajele exterioare. Numai geamurile – având în vedere necesitatea de a răspunde cerințelor de siguranță pentru astfel de vânturi puternice – încorporează grosimi și tehnologii specifice construcțiilor de tip zgârie-nori și mai puțin unei case simple, situată în apropierea unui sat pescăresc. Despre această casă pot să mai spun doar: soare, mare, sare…”, a precizat arhitectul, Eduardo Cadaval referitor la proiectul casei.
Sunflower House
Casa din imagini se remarcă cu ușurință printre proprietățile din zonă. A fost proiectată cu scopul de a se identifica cu fiecare particularitate a acestui magnific peisaj. Datorită geometriei sale şi fațadei care pare să fie formată din mai multe rame, această casă construită ca o Floarea Soarelui le oferă proprietarilor vedere spre toate punctele de interes aflate până la linia orizontului, care mai de care mai diferite și mai spectaculoase.
Mel și Geoff, proprietarii acestei locuințe de vis, și-au dorit o reședință care să aibă „la picioare” toată Marea Mediterană. Ei sunt îndrăgostiţi de această mare și au dorit să o poată admira din fiecare colţ al căminului lor, la orice oră din zi și din noapte. Au vrut atât de mult această casă, încât au decis să înfrunte chiar și unul dintre cele mai puternice vânturi ale peninsulei, Tramuntana. Acesta bate cu până la 180 de kilometri/oră, în acest punct. Alt inconvenient este reprezentat de radiațiile puternice ale soarelui, care încălzește fără milă versantul. Mai mult decât atât, cu ajutorul arhitectului, au reușit să atragă soarele de partea lor. Prin urmare, proiectul are la bază această dihotomie: consolidarea relației cu marea și cu soarele şi, totodată, protejarea de condițiile naturale mai puțin prietenoase din zonă.
Geometrie arhitecturală la interior
Curtea interioară este amenajată ca un living confortabil în aer liber. Este un spațiu deschis, protejat însă pe deplin de vânturi, prin construcția în sine. Ba mai mult, secvența de două geamuri de mari dimensiuni asigură o vizibilitate maximă din spatele proprietății spre mare.
Stil minimalist
Amenajarea interioară se caracterizează prin simplitatea mobilierului, care se regăsește în cantități minimale în toate încăperile. Designerul a ales să se orienteze spre strictul necesar. Nimic în plus! Dimpotrivă, dacă un obiect sau o încăpere poate avea două funcționalități, cu atât mai bine. Decorurile, accesoriile elaborate și ornamentele care ar putea încărca decorul sunt absolut excluse, lăsând loc simplității. Formele sunt rectangulare, masive, arhitecturale, atrăgând atenția privitorului asupra contrastelor între plin și gol.
Spațiul este invadat de lumină din toate părțile și pus în valoare. Acest lucru la relaxare prin obiectele de mobilier cu linii minimaliste, dar cu forme ergonomice.
Albul este vedeta amenajării interioare cu puternice accente minimaliste. Arhitectul și-a dorit ca, atunci când te afli în casă, să admiri priveliștea fără ca atenția să îți fie captată în mod deosebit de vreo decorațiune stridentă.
Geamurile cu protecție la razele ultraviolete nu sacrifică în nici un fel panorama. În schimb, creează un cadru plăcut și confortabil, protejând în acelaşi timp mobilierul şi materialele textile din interior.
Colţul privilegiat
Livingul oferă cele mai multe perspective asupra mării şi în același timp este o încăpere scăldată în lumină naturală. Acest open-space a cărui înălțime înglobează două niveluri creează senzația de libertate specifică unui spațiu deschis. Mobilierul de aici este puțin și, în general, foarte jos ca înălțime. Deasemenea, este orientat pe orizontală, având în vedere că minimalismul este inspirat din cultura japoneză.
Scara cu trepte plutitoare din lemn este, la rândul său, un element arhitectural interesant de decor. În acelaşi timp, se potriveşte exact pentru o amenajare cu influențe minimaliste
Material realizat cu sprijinul Cadaval & Solà-Morales Barcelona
Foto: Sandra Pereznieto
You may also like
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Festival de vehicule retro în centrul Capitalei
-
Întâlnire de gradul 3 în standul Sophia
-
Apartament vechi de 35 de metri pătraţi amenajat în stil industrial