Cât costă și cum arată o vila de patrimoniu

Una dintre clădirile Bucureștiului de altădată, care poate fi considerată emblemă a oraşului, clasată în mod oficial ca monument istoric, a fost scoasă la vânzare. În prealabil, vila a fost consolidată şi renovată dar şi restaurată şi amenajată la interior în stil clasic nobiliar, folosindu-se în acest scop materiale de calitate superioară.

Au fost păstrate şi refăcute toate detaliile arhitecturale de interio, întreaga proprietate bucurându-se de o prestanţă deosebită  Prețul cerut de vânzător a fost de 2,2 milioane de euro.

Amplasată în zona Victoriei, vila a fost premiată la Anuala de Arhitectură, secțiunea Restaurări, competiție în cadrul căreia a concurat cu obiective precum Muzeul de Artă al României și Banca Națională a României. Proiectul a fost realizat de arh. Iulia Stanciu și Florian Stanciu, în colaborare cu arh. Dan Jianu, de la biroul Starh ACD.

Arhitectură eclectică, stil neoclasic şi elemente neoromâneşti

Vila de patrimoniu este structurată pe demisol, parter, etaj și mansardă și dispune de o suprafață utilă de 500 de metri pătrați. Este compartimentată în opt camere plus dependințe. Casa se bucură şi de o terasă generoasă. Suprafața terenului aferent este de 400 de metri pătrați.

Finalizată în anul 1870, construcția este, potrivit descrierii oficiale a proiectului, una tipică pentru sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX. Este amplasată pe o stradă într-o zonă protejată, cu o arhitectură eclectică, ce caracterizează după cum ştim multe clădiri vechi din Bucureşti. Vila combină elemente decorative în stil neoclasic și neoromânesc cu unele orientale.

Renovarea

Procesul de renovare și reconsolidare a avut ca scop atât consolidarea structurii, cât și păstrarea identității inițiale a imobilului. Aceasta s-a realizat prin recuperarea valorilor arhitecturale originale: frescele, stucaturile, ușile încasetate, ferestrele din lemn, frumoasele sobe ceramice, etc.

După 1990 asupra imobilului fuseseră începute câteva lucrări de renovare și reconformare. Acestea s-au concretizat în câteva modificări asupra mansardei și demisolului. După aceasta însă, clădirea a fost abandonată timp de zece ani, timp în care nu au fost luate măsuri de conservare. La momentul demarării actualului proiect, casa avea, pe lângă o serie de probleme cauzate de degradarea firească, în timp, a monumentului, și o serie de elemente parazitare, adăugate în timp, fără legătură cu arhitectura originală. Abordarea restauratorilor a răspuns ambelor tipuri de tipuri de provocări.

Stilul arhitectural al clădirii se potrivește perfect cu un concept de design interior în stil clasic.

Vila prezentată, ca şi altele de acest tip din Capitală, se potriveşte în principal cu proprietari iubitori de artă și cultură. Poate fi sediu de ambasadă și consulat, reşedinţă de ambasador sau personalităţi de stat. Deasemenea poate fi şi sediu de companii care pun preț pe imagine și își doresc un sediu cu prestanță.