Renovarea şi decorarea unui apartament mic poate fi o provocare pentru orice designer de interior. Chiar dacă tendinţele actuale recomandă locuinţele mai spaţioase, totuşi cele mai multe familii locuiesc în spaţii mici. Apartamentele de două camere şi garsonierele sunt preferate în special de cei tineri şi sunt cel mai bine vândute locuinţe. Cheltuielile de întreţinere mai mici şi bugetele de amenajare sau renovare reduse sunt desigur cele mai importante argumente.
Povestea apartamentului
În cazul de faţă, un cuplu tânăr, avea numeroase cerinţe pentru renovarea unui apartament mic de 50 mp construit în timpul comunismului. Cât mai mult spațiu de depozitare, mobilier cât mai compact, unitar, ușor de întreținut, dar personalizat şi realizat pe comandă, spaţiu aerisit, luminos. Acestea erau cerinţele proprietarilor iar în plus dispuneau de un buget redus.
Au încredinţat proiectul de renovare studioului de arhitectură ZADA Architecture, echpa de tineri formată din arh Alina Andrei (Catrina), arh. int. Marilena Popa și arh. Adrian Moleavin considerând proiectul o adevărată provocare. Realizarea proiectului a fost premiată la Anuala de Arhitectură Muntenia Vest.
La faţa locului, arhitecţii s-au confruntat cu mai multe puncte slabe pe care le prezenta locuinţa. Foarte multe apartamente de acest fel sunt şi acum în această situaţie. Apartamentul nu fusese renovat de mulți ani și necesita o renovare completă. Instalația electrică era veche cu conductori tip panglică, încastrați direct în pereți. Pereții erau finisați cu humă și var, vopsea emailată în bucătărie și baie. Avea mai multe uși decât un alt apartament de două camere (livingul cu două intrări, la fel și bucătăria), fapt care reducea numărul de variante de mobilare.
Pe de altă parte au fost încurajaţi şi de unele aspecte pozitive. Compartimentarea era ingenioasă (un apartament circular), cu suprafețe destul de mari. Baia avea fereastră, lumină și ventilație naturală.
Soluţii
Nefiind presaţi de timp pentru executarea proiectului, echipa de arhitecţi a apelat la un Craft Concept pentru realizarea mobilierului la comandă (Mihai Folea), a achiziţionat piese de mobilier şi accesorii de la Ikea, The Home şi Mobexpert, a apelat la cele mai bune soluţii ca raport preţ/calitate pentru finisaje şi instalaţii, reuşind să se încadreze într-un buget de 15 000 de euro cu tot cu finisaje și instalații.
Reţeta renovării
Ne este spusă chiar de designeri, care ne-au oferit o simpatică abordare, o amenajare sub forma unei reţete de bucătărie care se poate aplica la oricare apartament care întruneşte condiţiile celui prezentat sau asemănătoare.
[APA]rtament / reţetă pentru 2 porţii
Ingrediente. 1 apartament, 3 arhitecţi, elemente naturale, elemente simbolice, timp pe săturate.
Mod de preparare
Se ia un apartament de 2 camere într-un bloc comunist, nelocuit de 5 ani şi nerenovat de 15. Se utilizează timp şi se curăţă recipientul, tavane, pereţi şi pardoseală, până când rămâne doar esenţa / structura şi compartimentările.
Separat, se amestecă trei arhitecţi şi ceva timp de creaţie până se decantează ideea generatoare: o locuinţă în care ideii de acasă să-i fie asociată cea de serenitate / seninătate, calm, linişte, natural. Se începe lucrul şi se continuă până întregul fond devine alb.
Se adaugă elementele naturale:
Apa / vopsea albastru petrol, tapiţerii turcoaz sau cu imprimeu unduitor, sticlă azuriu deschis, tablouri/
Lemnul / lemn masiv şi placaj de mesteacăn pentru elemente de mobilier / şi
Verdeaţa / plante naturale care invadează fiecare cameră.
Se condimentează cu elemente simbolice:
Transformarea / suprafaţa vopsea tip tablă din holul de intrare, cu desene şi mesaje temporare.
Vieţuirea / simbolul copacului apare în ipostaze diverse: plantă de dimensiuni mari integrată în mobilierul din placaj; sistemul de iluminat general, o structură continua din ţeavă de cupru ce se ramifică în toate spaţiile locuinţei; copacul ’electric’ sub care se află spaţiu de odihnă.
Reflecţia / fotoliul – leagăn prezent atât ca element inedit al spaţiului ’public’ cât şi ca element – spaţiu personal de meditaţie.
Se combină toate ingredientele în proporţii diferite, şi se aşează după gust.
Rezultat. Un apartament minimalist, o compoziţie din elemente naturale în lemn, verde şi albastru care informează un fundal alb, senin, sub lumina ramurilor unui arbore din cupru. Un spaţiu interior seren contrapunct al celui exterior, învolburat.
Se împarte în două porţii şi se consumă împreună.
Conceptul de amenajare
Beneficiarii au dorit ca amenajarea să pornească de la două elemente naturale: apa și copacul, simboluri ale vieții și naturii, cu scopul de a aduce subtilul natural în interiorul artificial.
Apa se îmbină și cu alte elemente naturale prin diferite relații și forme. Sistemul de iluminat reprezintă un copac abstractizat care se întinde și unifică spațiile locuinței, mobilierul integrează un copac real, iar în dormitor, deasupra patului se află un alt copac realizat din cablu electric.
Pentru volumele de depozitare a fost ales un mobilier din pal alb în ideea de a se confunda cu pereții, iar mobilierul de depozitare la vedere / rafturi a fost realizat dintr-un material natural / placaj de mesteacăn.
Amenajarea a propus o compoziţie din elemente naturale în lemn, verde şi albastru care informează un fundal alb, senin, sub lumina ramurilor unui arbore din cupru. Un spaţiu interior seren contrapunct al celui exterior, învolburat.
Ca stil, amenajarea este minimalistă, cu accente nordice, scandinave. Leagănul a fost primul obiect cumpărat, achiziționat ad-hoc dintr-un depozit cu un preț foarte bun şi de la acest element a pornit toată amenajarea. De altfel, zona de relaxare cu leagănul din living a rămas locul preferat de proprietari.
Holul de intrare
Este destinat accesului și depozitării multiple într-un corp de mobilier unic: dulap de pantofi, dulap de haine, coloană cu mașină de spălat și uscător, dulap-cămară. Tot în acest corp este inserată o mini bibliotecă cu rol de comodă de intrare pentru chei, telefoane, portofel, etc.
Peretele opus este finisat cu vopsea tip tablă de scris pentru mesaje și desene temporare. Tot aici se găsește un cuier/copac (achiziție Ikea) și o oglindă în care te poți vedea în întregime.
Bucătăria
Este dominată de aceleași culori, cu accente de verde crud (baterie, accesorii). Corpurile suspendate sunt alb. Acest fapt creează senzația de spațiu liber, în timp de corpurile sub blat sunt tectonice, așezate cu fronturi din placaj de mesteacăn.
Pentru eficientizarea spațiului, caloriferul a fost ridicat deasupra blatului și ascuns sub o mască din același placaj debitat la router CNC. Același motiv al eficientizării spațiului a condus către alegerea unui mese rabatabile din lemn (achiziție Ikea).
Zona dintre blat și corpurile suspendate este placată cu sticlă securizată termorezistentă.
Livingul
Livingul a fost gândit în așa fel încât să aibă utilizări multiple. Pprin închiderea balconului către exterior și deschiderea către interior a fost realizat un spațiu pentru birou. Deasemenea spațiul principal de discuții și televizor precum şi cel al scaunului suspendat care poate fi parte a zonei de discuție sau spațiu individual de meditație.
A fost îmbinat mobilierul compact, alb, de depozitare închisă cu mobilier de depozitare tip bibliotecă și comodă, realizat din placaj. Ușile dintre living și cele două holuri au devenit glisante, înglobate în mobilier.
Compoziția mobilierului este întregită de copacul încadrat în ultimul modul.
Decorațiunile includ tablourile pictate, cu teme marine, tablou / compoziție cu mușchi realizate de designeri, plante naturale, șevalet.
Dormitorul şi baia
Patul tip podium permite o depozitare foarte mare, dar și flexibilitate în privința dimensiunii saltelei, putând fi chiar extins cu un spațiu pentru un copil mic.
Tăblia patului clasic a fost înlocuită de un placaj pe care a fost modelat un corp de iluminat mai special. Este un copac stilizat cu un felinar cu bec glob Edison, efectul general fiind al relaxării în natură.
Intrarea în dormitor este încadrată între un dressing alb (culoare care îi maschează prezența) și un corp tip bibliotecă din placaj.
Baia este finisată cu faianță albă rectificată. Aceasta creează o suprafață luminoasă. Au fost folosite accente de lemn, corpuri de depozitare și pardoseală din gresie cu fine motive naturale. Și în acest spațiu au fost integrate plantele naturale.
Sfatul arhitecţilor pentru amenajările spaţiilor de dimensiuni mici
Pentru amenajările de spații mici, cum sunt apartamentele de două camere sau garsonierele, este recomandabil să fie alese câteva idei / elemente / materiale care să se regăsească în forme diverse în toate încăperile locuinței. Toate spațiile trebuie incluse în povestea casei într-un mod coerent și sensibil.
Se poate folosi cu încredere albul. Sporește luminozitatea, dă impresia de spațiu mai mare, mai aerisit, mai curat, mai liber. Mobilierul alb, chiar dacă este masiv nu încarcă spațiul. Elementele verzi dau viață oricărui spațiu, inclusiv a celor mici. Lemnul oferă un accent de culoare de care nu vă veți plictisi ușor.
Foto: Sabin Prodan, Vlad Georgescu
You may also like
-
Noile colecţii GESSI aduc Haute Couture în băile contemporane din România
-
Festival de vehicule retro în centrul Capitalei
-
Întâlnire de gradul 3 în standul Sophia
-
Apartament vechi de 35 de metri pătraţi amenajat în stil industrial
-
Amenajările în stil bohemians şi cele maximaliste, cele mai frecvente abordări în designul de interior