Construcţia realizată de biroul de arhitectură Rolf Ockert într-o mică localitate Mosman, în apropiere de Sidney (Australia) a reprezentat, după cum mărturisesc chiar cei care au conceput-o, o provocare, o adevărată experienţă arhitecturală. Rezultatul final a constat într-o casă complexă, spectaculoasă dar şi graţioasă, ce aduce mai degrabă cu un cămin pentru o familie.
Povestea casei
Parcela de teren de 760 MP era destul de generoasă pentru un mediu urban, însă cu o formă dreptunghiulară lungă ce coboară spre port şi ocean pe o pantă accentuată. Pentru a nu acoperi mare parte a terenului cu clădirea şi a lăsa loc suficient pentru piscină, grădini şi terase, construcţia casei s-a realizat şi pe verticală, pe mai multe niveluri (4), într-un mod terasat şi într-o organizare specială, cu o curte interioară. Aceasta a presupus un sistem ingenios de treceri între spaţii.
Astfel, privită de la intrare, dinspre stradă, casa are un aspect liniştit şi cumpătat, în timp ce înaintând spre spaţiile interioare să se descopere spaţii şi volumetrii complexe şi din ce în ce mai spectaculoase.
Apogeul este atins cu aşa-zisul spate al casei care relevă priveliştea suprarealistă şi incredibilă a piscinei infinite. Apa pare că se prăvăleşte întocmai unei cascade “spre ocean”, peste marginea bazinului, în compania unor arbori exotici supradimensionaţi.
Construcţia casei
Construcţia casei a fost concepută cu două corpuri principale aranjate astfel încât să se formeze o curte interioară centrală. În corpul din faţă (de la intrare) sunt plasate dormitoarele şi facilităţile în timp ce, corpul din spate, deschis spre natură şi piscină, conţine mai multe livinguri, terase de dimensiuni mari, precum şi un birou generos. Tot în acest corp se regăsesc diningul şi bucătăria, plasate la ultimul etaj(!) dar, din cauza pantei abrupte a terenului sunt poziţionate sub nivelul terenului de la intrare.
Proprietatea este mărginită de garduri înalte din beton, ceea ce asigură intimitate maximă faţă de vecinii laterali, mai ales ţinând seama de faptul că parcela de teren este destul de îngustă.
Construcţiile sunt realizate din beton şi cărămidă, metalul apărând deasemenea atât în structura de rezistenţă cât şi cu rol estetic. Spaţiile de trecere şi scara realizată artizanal beneficiază de astfel de susţineri din cupru.
Lumina naturală şi umbrirea
Tot din cupru este realizat şi un element (ecran) tip panou plasat pe faţadă, de la acoperiş până la nivelul solului, a cărui suprafaţă este finisată special cu un aspect glossy ce asigură prin reflexie şi lumină naturală suplimentară la interior.
Corpurile de clădire şi faţadele sunt astfel organizate încât să fie realizată umbrirea naturală pe timp de vară precum şi maximizarea câştigului solar pe timp de iarnă.
Un accent special a fost pus pe zonele vitrate, fiind folosite în acest scop sisteme de ferestre duble de ultimă generaţie, cu geam cu tehnologie low-e. Pentru a asigura accesul vizual larg a fost adoptată soluţia ferestrelor de colţ în mai multe situaţii. Foarte ingenious este şi sistemul de fante de l casa scării, care asigură pătrunderea luminii naturale la toate nivelurile construcţiei.
Atuurile casei
Casa se bucură de numeroase avantaje şi atuuri. Aşa cum a fost concepută şi amenajată, privelişte spre ocean deosebit de spectaculoasă iar piscină cu deschidere spre ocean şi terminare în cascadă este un adevărat spectacol.
În curtea interioară se găseşte un spaţiu original amenajat sub nivelul terenului tip lounge. Deasemenea, curtea interioară asigură ventilarea, răcirea şi lumina naturală pentru întreaga casă
Deschideri vitrate sunt largi iar volumetriile speciale. Acoperişul verde şi vegetaţia abundentă care asigură un microclimat reprezintă şi ele avantaje de luat în consideraţie. Tot de neneglijat sunt dotările speciale de care se bucură casa: saună, baterii şi panouri solare. În sfârşit, interiorul are şi el un aspect special datorat decoraţiunilor de artă contemporană.
Soluţie interesantă pentru organizarea casei
Conectivitatea între spaţii de fiecare parte a curţii interioare este asigurată cu un interesant sistem de treceri şi scări (interioare şi exterioare). Acestea asigură totodată accesul foarte bun la lumină precum şi la privelişti. pentru toate spaţiile.
Desigur că decizia plasării diningului şi a bucătăriei la etajul superior (al doilea) pare bizară, rezultatul este însă fantastic. Înălţimea oferă priveliştea excepţională asupra grădinii, piscinei şi oceanului în depărtare.
O altă idee interesantă este cea a existenţei unei mici zone “îngropate”de lounge şi socializare, cu un aer foarte intim. Aceasta este plasată între corpul de clădire din spate şi piscină. Este amenajată cu o masă în centru încadrată de canapele. Astfel, de aici se asigură şi vederea casei ce se prezintă în mod spectaculos. La parter, deschidere vitrată mare ce se prelungeste cu terasa, etajul prim cu un joc de design asigurat de suprafeţe de lemn iar la etajul doi, terasa, bucătăria şi diningul) precum şi cea care cuprinde piscina, grădina şi oceanul, în acelaşi timp neobstrucţionând vederea de la parter spre port.
Diningul şi bucătăria sunt plasate la ultimul etaj. Aceasta asigură şi o vedere panoramică de la o înălţime apreciabilă spre piscină şi ocean în timpul activităţilor specifice desfăşurate în aceste funcţiuni – preparare bucate, aranjare şi servire masă, socializare.
Bucătăria se prelungeşte în exterior cu o terasă generoasă, unde este organizată o zonă de barbeque. În acelaşi timp este protejată în partea superioară (la acoperiş) de eventuale precipitaţii. Astfel întreaga funcţiune pare un fel de prelungire a construcţiei în exterior (asemănător unui bovindou deschis), putând vorbi în acest caz despre o bucătărie open-space “în aer liber” la înălţime! Este o soluţie foarte bună, mai ales că se poate folosi grătarul fără prejudicierea aerului la interior.
Finisaje şi design de interior
Pentru pardoseală s-a ales soluţia de duşumele din lemn de teck. Acestea dau un plus de căldură şi eleganţă interiorului şi fac un contrast special cu albul pereţilor. Deasemenea se asortează de minune cu suprafeţele lucioase din cupru.
Livingurile sunt amenajate foarte aerisit, mai degrabă minimalist într-o ambianţă tip loft ce oferă multă relaxare. Este de remarcat înălţimea deosebită a încăperilor ce asigură realizarea unui joc de volume interesant. Decoraţiuni speciale de perete de mari dimensiuni se asortează în mod ingenios cu corpurile de iluminat cu design deosebit.
Deşi amenajate în stil minimalist, interioarele sunt calde. Acest fapt se datorează folosirii din abundenţă a lemnului, atât în cazul mobilierului şi a pardoselii, cât mai cu seamă, a placării pereţilor la interior cu panouri din lemn într-o nuanţă asemănătoare pardoselii.
În dining , ambianţa este încălzită cu ajutorul unui covor cu aspect artizanal, mici decoraţiuni pe bufet, flori, tablou de artă contemporană. O intimitate specială este asigurată de corpurile de iluminat din cupru şi design inspirat etnic ce “cad” aproape de masă.
În dormitoare se regăseşte o piesă de mobilier plasată în faţa ferestrei. Aceasta are rolul unui mic birou. Dar în acelaşi timp şi de colţ romantic. În acelaşi timp, plantele şi florile sunt omniprezente în orice loc al casei. Confortul şi intimitatea sunt realizate în dormitoare prin mijloace devenite clasice. Suprafeţe mari din lemn, materiale textile din abundenţă, perdele discrete care cad până la podea.
La baie, intimitatea se păstrează tot cu ajutorul suprafeţelor din lemn (pardoseală, panouri de perete). Nota de modernitate este dată de forma de ou a căzii de baie precum şi de panoul 3D.
Casă eficient energetică
Un accent deosebit a fost pus pe sustenabilitate şi ecologie. Casa se încadrează în categoria celor cu consum foarte redus de energie. Pentru realizarea acestui deziderat, pe lângă o izolaţie considerabilă, a fost concepută în acest scop o serie întreagă de măsuri şi dotări.
Astfel, atât iluminatul artificial cât şi apa caldă menajeră sunt asigurate printr-un sistem ce conţine 27 panouri solare şi 10 baterii de 1 kw pentru stocarea energiei electrice. Deasemenea a fost realizat un rezervor pentru apa pluvială în vederea reducerii consumului de apă. În acelaşi timp apa din piscină este încălzită, la nevoie, cu ajutorul unui schimbător de căldură.
Acoperişul verde suplimentează izolaţia casei, contribuind în acelaşi timp şi la creşterea gradului de confort la interior. Acelaşi lucru îl realizează şi curtea interioară precum şi sistemul vitrat. Acesta acestea asigură lumină naturală suplimentară şi aflux de aer proaspăt, astfel încât nu a fost necesar aerul condiţionat.
Confortul interior sporit este asigurat şi de omniprezenţa plantelor precum şi de alegerea soluţiei de încălzire prin pardoseală. Plantele asigură microclimatul atât de necesar.
Material realizat cu sprijinul biroului de arhitectură Rolf Ockert, Sydney
Foto: Rolf Ockert
.
You may also like
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Festival de vehicule retro în centrul Capitalei
-
Întâlnire de gradul 3 în standul Sophia
-
Apartament vechi de 35 de metri pătraţi amenajat în stil industrial
1 thought on “O casă la ocean ca o experienţă arhitecturală, de la proiectare la edificare”
Comments are closed.