Plantele de baie absorb umezeala şi îmbunătăţesc decorul

În exterior, pe balcon sau chiar în alte funcţiuni ale casei, cum este livingul sau dormitorul, ambientarea decorului cu plante sună perfect normal. Mai ales că unele îmbunătaţesc aerul, absorb gazele toxice şi aduc un plus în decor.

Tendinţa integrării naturii în casele noastre este în plin avânt şi se va menţine şi în viitor. Dar la fel cum avem plante care cresc în exterior sau în interior în ghivece, putem păstra și plante în băile noastre.

Spre deosebire de alte soluţii pentru ambientarea băii, plantele de baie vii nu numai că vor absorbi umezeala din atmosferă, dar au și alte câteva beneficii, inclusiv condimentarea decorului, purificarea aerului, precum și îmbunătățirea sănătății mintale și a energiei.

Factori de luat în considerare

Luând în considerare factorii specifici condiţiilor din baie, specialiştii consideră că cel puţin 20 de plante şi flori cunoscute se potrivesc perfect pentru a fi plasate în spaţiul din baie. Desigur că acestor plante le place apa şi umezeala şi, în plus, nu au nevoie de multă lumină, mai ales că multe spaţii de baie nu au dimensiuni mari.

Umiditate. Cea mai umedă parte din fiecare locuinţă este baia. Prin urmare, atunci când alegeți plante pentru baia dvs., selectați-le pe cele care pot rezista unor astfel de condiții şi cărora le place umezeala, o tolerează şi chiar o absorb.

Lumina. Multe, dacă nu toate băile au un nivel scăzut de lumină iar acest lucru a indus la majoritatea oamenilor ideea că nu pot păstra plantele în băile lor.

Există însă multe plante care se înmulţumesc cu lumină scăzută şi chiar cărora nu le place lumina şi soarele puternic.

Pentru baie uneori va fi nevoie să mutați plantele în jurul luminii în funcție de anotimp. Alternativ, ar trebui să luați în considerare utilizarea becurilor fluorescente pentru a oferi plantelor din baie lungimile de undă ale luminii dorite.

Atenţie! Plantele pe care alegeți să le păstrați în baie nu ar trebui să fie toxice nici pentru animale de companie, nici pentru oameni.

Dacă aveți o plantă care ar putea dăuna membrilor familiei, ar trebui să o așezați într-un loc unde copiii și animalele de companie nu pot ajunge. Ceea ce uneori nu este practic fiind deci mai bine să le eviți cu totul.

Spaţiul. Dimensiunea băii determină spațiul liber disponibil pentru păstrarea plantelor. Este deci foarte important să înțelegeți felul de creștere al plantei, precum și spațiul disponibil înainte de a vă gândi la păstrarea acesteia.
Plantele mari, atunci când sunt complet crescute, vor necesita mai mult spațiu și invers. Spațiul este, de asemenea, un factor determinant la selectarea ghivecelor de plante.

Temperatura. Fiecare baie are niveluri diferite de temperatură în diferite momente ale zilei, în funcție de tipul dușului sau băii (poate fi fierbinte, cald sau rece). Prin urmare, este important să alegeți plante care pot adopta cu ușurință schimbări rapide de temperatură.

Accesorii potrivite

Pentru ambientarea spaţiului din baie cu plante sau flori designerii recomandă ca să aveţi pregătite încă de la amenajare mai multe accesorii speciale.

Recomandările sunt către rafturi suspendate din lemn pentru perete de baie, stand de plante extensibil în stil industrial, jardiniere speciale, chiuvetă de baie cu finisaj din lemn rezistent la apă pentru a rezista la umiditatea băii, accesorii pentru agăţarea ghivecelor. Se recomandă deasemenea ghivece din materiale textile, eventual lemn, exclus cele din plastic care nu permit transferul vaporilor de apă.

Sfatul meu

Chiar dacă fac bine spaţiului din baie, atât estetic cât şi funcţional, nu cred că baia trebuie transformată în seră. O plantă curgătoare şi un ghiveci pe un scăunel poate fi absolut suficient. Nici plantele de dimensiuni mari dar nici cele foarte mici nu merg bine. Cele medii pot fi şi cele mai potrivite.

Cele mai potrivite

Crinul păcii (Spathiphyllum wallisii). Este o plantă cunoscută mai ales pentru capacitatea sa de a absorbi umezeala din atmosferă prin frunzele sale. Prin urmare, această plantă poate supraviețui cu udare minimă sau deloc. Mai mult, necesită cantități reduse de lumină pentru a crește, deci o alegere perfectă pentru o plantă de baie. O altă caracteristică care face din crinul păcii o alegere bună pentru păstrarea în baie este capacitatea sa de a purifica aerul. Atenţie, este toxică la ingerare.


Iedera engleză (Hedera helix). Este o plantă de interior pe care o puteți lua în considerare să o puneți în baie în coșuri suspendate. Este deasemenea ideală pentru reducerea impurităților din aer, în special formaldehida care este mai prezentă în produsele de uz casnic, cum ar fi săpun de baie, detergenți de curățat, mobilier și tratamente pentru covoare. Iedera va ajuta, de asemenea, să scapi de mucegaiul care crește în zonele cu umiditate ridicată.

Cu puțină întreținere și lumină scăzută este ușor să ţineţi această plantă în baie. Este necesar însă ca întotdeauna să păstraţi umed amestecul de sol / ghiveci.



 Limba soacrei (Sansevieria trifasciata). Este una dintre cele mai populare plante de baie care absoarbe umezeala. Are deasemenea o abilitate specială de a filtra toxinele menajere din aer, inclusiv formaldehida. Aceasta din urmă se găsește în multe produse cosmetice și de curățare. Ca și alte plante de baie, limba soacrei este capabilă să reziste la umiditate ridicată și lumină slabă.

Feriga (Asplenium nidus). Iubește nivelul scăzut de lumină și umezeala suplimentară pe care o poate oferi baia. În aceste condiții, planta se dezvoltă, devine mare cu frunze frumoase și întunecate care îmbunătățesc decorul.. Veți avea însă nevoie de suficient spațiu pentru ţine planta în baie, deoarece în cele din urmă va crește.

Orhideea (Phalaenopsis spp). Îi place lumina slabă, se bucură de aceleași temperaturi ca și noi și îi place un pic de umiditate. Dacă este bine îngrijită, produc flori frumoase timp de câteva luni și adaugă eleganță exotică băii.

Dracaena (Dracaena fragrans) necesită un nivel ridicat de umiditate, astfel încât baia va fi practic locația perfectă pentru aceasta. Aceste plante tolerează, de asemenea, lumină scăzută, dar pot prospera și mai bine într-un mediu mediu spre luminos.

Boston Fern (Nephrolepis exaltata) este o plantă de interior căreia îi plac condițiile de creștere umede cu lumina soarelui indirectă. Această plantă este capabilă să absoarbă excesul de umiditate din baie. Fără prea multă luptă, această caracteristică îi permite să echilibreze nivelurile de umiditate, lăsând baia mai confortabilă. Cu toate acestea, aveți mai multă grijă de ea. Este necesar să o aburiţi mai ales în timpul iernilor reci. Plantele pot muri atunci când aerul se usucă prea mult.

Plantă păianjen (Chlorophytum comosum) este fără îndoială o plantă foarte spectaculoasă pe care o poți cultiva în interior în baie. Frunzele sale arcuite netede îmbunătățesc aspectul general al băilor. Cel mai uimitor fapt despre planta de păianjen este că poate elimina până la 90% din poluanți și umezeala din aer.

Alte plante care se potrivesc în baie: Filodendrum, Palmierul Phoenix, Aloe Vera, Begonia.

Aceste plante s-au dovedit din nou  că sunt bune la absorbția excesivă a umezelii. Dar şi la purificarea aerului, precum și la capacitatea de a crește sub lumină slabă, deci o altă alegere bună pentru baia dumneavoastră.


Foto: Pinterest

1 thought on “Plantele de baie absorb umezeala şi îmbunătăţesc decorul

Comments are closed.