Sunt zone frumoase, cu natură bogată, destul de aproape de oraşele mari, cum este chiar Capitala, la doar 100 de kilometri distanţă. În mijlocul naturii, terenul nu este scump, există şi tradiţie frumoasă în construcţii de case sănătoase din lemn şi sunt şi proiecte interesante.
Ce poate fi mai frumos decât să petreci o vacanţă la o cabană de munte în mijlocul pădurii când ninge. Un avantaj major pentru cei care pot lucra de acasă este chiar locuitul în astfel de case. Terenul şi construcţia unei case încăpătoare se poate situa la preţul unui apartament de 3 camere de la oraş.
Proiect inspirat din arhitectura tradiţională
Proiectul este inspirat din arhitectura tradiţională specifică zonei montane, atât prin volumetria ansamblului, cât şi prin tehnicile constructive şi materialele alese. O interpretare a arhitecturii tradiţionale într-o notă modernă, care permite integrarea acesteia în contextul geografic şi cultural, asigurând, în acelaşi timp, respectarea normelor moderne ce caracterizează o locuire de calitate.
Construcţie şi materiale
Clădirea se integrează în peisajul înconjurător datorită materialelor locale utilizate la construcţie, precum lemnul şi piatra, fapt care evidenţiază preocuparea arhitectului pentru conservarea mediului.
Reşedinţa este încăpătoare, deşi se întinde pe un singur nivel, şi poate găzdui mai mulţi oaspeţi, având şase dormitoare şi un living extins, cu ferestre largi, ce oferă deschidere către peisajul natural. Un element care completează atmosfera de spaţiu deschis a livingului atât pe orizontală, cât şi pe verticală, prin înălţimea liberă mare, este supanta aflată deasupra locului de luat masa. Acest loc asigură intimitate în cadrul locuinţei, fără să fie separat prin compartimentări fixe, precum şi o imagine de ansamblu, descendentă, a zonei de zi.
La nivelul faţadei, alternează suprafeţele placate cu piatră de râu şi zonele acoperite cu buşteni masivi, ale căror îmbinări au fost lăsate la vedere. Datorită suprafeţelor vitrate mari, există o vizibilitate optimă către împrejurimi şi o bună iluminare a spaţiilor interioare, inclusiv pe timpul iernii. Pantele ascuţite ale acoperişului preiau încărcările provenite din zăpada care se acumulează pe durata iernilor lungi şi, în acelaşi timp, permit integrarea construcţiei în peisaj.
Spaţiul interior
Spaţiul interior a fost conceput astfel încât să ofere o atmosferă primitoare. Toate încăperile se deschid către natură prin zone vitrate, pentru a le permite locatarilor să admire peisajul în orice moment al zilei. Cu toate acestea, zidurile orientate spre nord au fost prevăzute cu deschideri minime, pentru menţinerea confortului termic.
Planul pentru cabana de munte este împărţit într-o zonă de zi şi una de noapte: spaţiile comune sunt dispuse înspre sud-est, iar dormitoarele, înspre nord-vest. Livingul se desfăşoară pe două niveluri, beneficiind de o supantă de unde se pot observa împrejurimile şi camera de zi. Structura acoperişului este vizibilă în această zonă a casei.
Proiectul propus demonstrează felul în care limbajul arhitecturii tradiţionale poate reprezenta o sursă de inspiraţie pentru cea contemporană, creându-se astfel forme noi de expresie care se integrează armonios în natură.
Date generale
Suprafaţă locuibilă (parter): 469,7 mp
Amprentă la sol: 469,7 mp
Suprafaţă utilă: 391 mp
Suprafaţă teren: 1.000 mp
Parter
8 camere
7 grupuri sanitare
Parter: 469,7 mp
Hol1: 39,59 mp
Hol2: 26,54 mp
Hol3 + dressing: 7,70 mp
Hol4 + dressing: 5,57 mp
Hol5: 4,68 mp
Living: 61,44 mp
Bucătărie + dining: 47,01 mp
Dormitor1: 34,08 mp
Dormitor2: 20,73 mp
Dormitor3: 20,73
Dormitor4: 29,21 mp
Dormitor5: 20,28 mp
Dormitor6: 34,08 mp
Dormitor7: 21,60 mp
Baie1: 6,12 mp
Baie2: 5,67 mp
Baie3: 5,39 mp
Baie4: 5,22 mp
Baie5: 4,96 mp
Baie6: 4,22 mp
Baie7: 4,22 mp
Dressing: 13,86 mp
Terasă acoperită: 43 mp
Proiect arh. Răzvan Bârsan,
You may also like
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Apartament vechi de 35 de metri pătraţi amenajat în stil industrial
-
Foişor cu grădină
-
Una caldă, alta rece în Piaţa Romană