Cum faci crăciunița să înflorească

De zeci de ani, ca într-o magie, frunzele colorate ale crăciunițelor marchează cea mai frumoasă perioadă a anului, Crăciunul.

Combinația festivă de biscuiți proaspăt scoși din cuptor, lumânări și crăciunițe reprezintă ritualul care face Crăciunul atât de special.

Cu câteva săptămâni înainte de începutul primei zi din calendarul Advent, crăciunițele își dezvăluie deja potențialul. Experții în alegerea şi îngrijirea crăciunițelor de la Stars for Europe ne împărtşesc câteva sfaturi despre cum să păstrezi frumusețea acestor plante timp de mai multe săptămâni.

Crăciunițele au nevoie de lumină și căldură

Crăciunițele se simt cel mai bine într-un loc cald, luminat și departe de curenții de aer rece. O temperatură între 15 și 22 de grade este ideală, dormitorul sau sufrageria fiind cele mai potrivite camere pentru ele. Întrucât crăciunițele sunt originare din zona tropicală a Mexicului, acestea au nevoie de multă lumină. În lunile de iarnă le puteți lăsa în dreptul unei ferestre îndreptate către sud.

Lumina soarelui nu reprezintă o problemă deoarece începând cu mijlocul lunii octombrie razele directe ale soarelui nu mai sunt un pericol pentru frunzele plantelor. Totodată, planta are nevoie de destulă lumină pentru a crește și înflori. Pe de altă parte, acestea nu se împacă deloc bine cu curenții de aer rece. Așadar ar trebui să le așezați într-un loc ferit. În caz contrar, planta s-ar putea să înceapă să-și piardă din frunze.

Cum se udă

Crăciunițele pot avea nevoie de cantități diferite de apă în funcție de unde sunt așezate, temperatura camerei, precum și de mărimea lor ori a ghiveciului. Pentru un ghiveci standard cu diametrul de 13 cm, un pahar mic de apă de 200 ml de apă ar trebui să fie destul. Asta va preveni adunarea cantităților mari de apă în sol.

Mini-crăciunițele nu ar trebui să primească mai mult de un pahar mic cu apă (40 ml). Apa în exces care rămâne pe fundul ghiveciului va trebui scoasă.

Momentul potrivit pentru udarea crăciunițelor este când pământul devine vizibil uscat. Aceasta ar putea însemna fiecare zi în cazul plantelor așezate în apropierea caloriferului. Sau într-o cameră prea uscată. Deasemenea, la fiecare două sau trei zile pentru cele așezate în alte locuri. Puteți verifica și prin ridicarea ghiveciului. Dacă pare a fi prea ușor, atunci înseamnă că are nevoie de apă. De reținut faptul că pământul din ghivecele mai mici se usucă mai repede decât din cele mari. Deci va fi nevoie să le uzi mai des.  Mini crăciunițele ar trebui verificate zilnic. Poți turna apa și în farfuria ghiveciului pentru a fi absorbită. Metoda aceasta hidratează mult mai eficient solul decât dacă apa este turnată de deasupra.

Dacă nu ești sigur, e mai bine să lași crăciunițele puțin mai uscate decât să le torni prea multă apă. De asemenea, e de preferat să le uzi mai des în cantități mai mici decât rar și în cantități mari. Crăciunițele trăiesc mai mult atunci când sunt fertilizate odată pe săptămână. Acest proces poate la două săptămâni după achiziționare, folosind fertilizator lichid pentru plante din comerț în dozajul indicat pe etichetă.

Caracteristicile unei plante de calitate

Dacă alegi o plantă de calitate și respecți toate aceste sfaturi, crăciunițele vor rămâne înflorite pentru o perioadă îndelungată.

O plantă de calitate superioară se recunoaște prin frunze nedeteriorate și muguri mici și gălbui aflați în centru. Pământul ar trebui să nu pară nici uscat nici suprasaturat cu apă. Un comerciant cu adevărat iubitor de flori își va așeza crăciunițele departe de intrarea în magazin,. Acolo unde curenții sunt cei mai puternici.  

E important ca în timpul călătoriei spre casă crăciunița să fie înfășurată în hârtie. Aceasta pentru a o proteja de vânt și temperaturi mai mici de 12 grade Celsius. În acest fel o protejezi de daune care inițial nu se pot vedea cu ochiul liber. Însă acestea duc în cele din urmă la căderea prematură a frunzelor.