O casa de om

Terenul, în proximitatea Lacului Floreasca și a bisericii Sfânta Sofia, în suprafață de 300 mp, avea pe el o construcție veche. Aceasta prezenta un grad înalt de degradare, era o locuinţă clasată însă ca monument istoric grupa B

În timp, acesteia i-au fost adăugate succesiv alte două corpuri de clădire-anexe. S-au rezolvat astfel diverse necesități funcționale ale locatarilor, dar anexele, fiind fără valoare arhitecturală, au parazitat vechiul monument.

Povestea proiectului

Arhitectul Marian Moiceanu, excelent cunoscător al caselor şi construcţiilor vechi şi cu mare experienţă în proiecte de renovare şi extindere ale acestora, a intuit că în urma unui proiect ingenios, casa ar putea reveni la normalitate, aducându-se şi la lumină frumoasele elemente decorative originare (de exemplu ornamentele exterioare).

În plus, poziţia imobilului era foarte bună, pe un teren în nordul capitalei, în apropierea lacului. Acesta promitea dezvoltări viitoare interesante şi, implicit, creşterea valorii proprietăţii. Cum interesul pentru astfel de imobile, a căror renovare este dificilă şi costisitoare, datorită încadrării ca momument istoric, era scăzut, casa a fost cumpărată iar familia arhitectului a devenit noul proprietar.

Obiective

Membrii familiei au dorit o locuință simplă, funcțională si confortabilă. În acest scop, vechea casă a fost consolidată şi restaurată. Apoi extinsă cu un corp nou, amplasat in zona din spate a lotului.

Principala preocupare a fost, pe lângă rezolvările funcționale absolut necesare, revitalizarea casei monument. Deasemenea, găsirea unor soluții favorabile de integrare între aceasta şi noua casă.

Realizări

Proiectul a luat în considerare că  transparența poate fi soluția potrivită. Astfe a fost propus:
• O legătură funcțională și simbolică la parter, între casa monument și construcția nouă. Aceasta s-a realizat printr-o scară care păstrează amplasamentul scării secundare de acces la vechile anexe;


• Perceperea acestei legături din interior și exterior, prin transparenţa totală a parterului și locală la nivelul etajului construcției noi. Peretele vechii case, conținând ferestra, ușa si scara secundară, traversează spațiul extinderii noi, realizând-se astfel o scenografie interesantă. Ziua si noaptea, din spaţiile construcției noi, prin transparență se pot decupa secvențe reprezentative ale vechiului monument.

“M-am bucurat când un bun prieten arhitect, pășind in acest nou spațiu, mi-a spus ceva simplu – iată o casa de om. Pentru mine fost o primă dovadă că am reușit, realizând ce ne-am propus de la bun început, o locuință funcțională, confortabilă și primitoare, printr-un demers in care ambiția exagerată și vanitatea au fost lăsate la o parte”, spune arh. Marian Moiceanu care a realizat proiectul de extindere şi renovare, fiind şi proprietarul acestei case.

Proiectul “O casă de om” a participat la Anuala de Arhitectură 2020 a Ordinului Arhitecţilor, filiala Bucureşti. La acest eveniment a fost nominalizat la Secţiunea Patrimoniu.