O casă relaxantă cu materiale şi finisaje de top

“Ne doream o casă modernă, dar nu un muzeu, ci un loc care să ne ofere relaxare totală”

Deşi face parte dintr-un complex imobiliar cu case tip în imediata apropiere a oraşului Braşov, în Sînpetru, casa familei M are o personalitate aparte. Aceasta datorată în special finisajelor speciale din lemn. Deasemenea, designul de interior imprimă o atmosferă relaxantă, extrem de confortabilă şi în legătură strânsă cu natura înconjurătoare.

Amenajarea este rezultatul excelentei colaborări dintre arhitecte, beneficiari şi echipele contractate pentru implementarea proiectului.

Povestea casei

Casa a fost achizitionată de beneficiari la stadiul de roşu la interior. Finisajul la exterior era în stilul întregului complex cu case tip, dezvoltatorul ţinând la imaginea unitară a acestuia.

Noii proprietari, o familie cu doi copii, de 15 şi respectiv 18 ani, au fost atraşi la această proprietate de terenul generos, premiză a unei curţi la fel de generoase. Se oferea deasemenea posibilitatea ca cei doi tineri să fie oarecum independenţi în amenajarea de la etaj. Aceştia puteau invita prieteni şi organiza activităţi proprii. În acelaşi timp, întreaga familie putea să se adune în zona largă şi confortabilă de la parter.

“Aşa cum era iniţial casa nu ne reprezenta, voiam ceva după gustul nostru, modern, finisaje de top dar în acelaşi timp cald, în cele din urmă un cămin în care să ne simţim bine”, spune doamna casei.

Casa trebuia deci amenajată exact conform nevoilor familiei, ţinând cont şi de personalităţile şi preocupările celor doi tineri. Pe de altă parte, proprietarii doreau şi personalizarea casei, astfel încât să nu fie identică cu celelalte case din ansamblu la o privire din exterior. Poate şi acesta a fost motivul alegerii pentru proiectul de amenajare a celor două tinere arhitecte, Ştefania Bobaru (VIM Studio) şi Raluca Cismărescu (Contrapunctdesign).

Cum au fost alese soluţiile de amenajare

Foarte important în alegerea soluţiilor pentru organizarea şi amenajarea casei au  fost  detaliile legate de membrii familiei şi stilul lor de viaţă.

În mod cert, doamna casei ocupă locul central iar aceasta nu din cauză că intră în aşa-numita categorie a casnicelor şi petrece cel mai mult timp în casă ci pentru că practic dispecerizează absolut totul legat de familie şi casă, mai cu seamă că soţul ocupă o funcţie de conducere în manageriatul unei importante companii din Braşov, fiind total absorbit de activitatea de aici care îi şi ocupă foarte mult timp.

Ardeleancă get-beget, doamna casei nu stă nici o clipă şi are în grijă întreaga gospodărie a casei, rezolvând şi toate problemele legate de educaţia copiilor. Găteşte (este specialistă şi renumită în prepararea verzei a la Cluj) şi de aceea bucătăria ocupă un loc central în organizarea casei, fiind concepută cu finisaje de top şi dotată cu echipamente Bosch şi accesorii de ultimă generaţie.

Activităţi Do-It-Yourself

În afară de treburile casei, doamna casei are numeroase hobby-uri. Între acestea se numără confecţionarea de decoraţiuni, fotografiilie de familie şi turismul în destinaţii exotice. Cum se apropie sărbătorile Crăciunului, doamna casei a început deja să pregătească coroniţe şi brăduleţi.

Din peregrinările prin îndepărtatele meleaguri au fost aduse ca amintire diverse obiecte etnice – decoraţii, obiecte de lifestyle – lucrate de artizani locali care împodobesc casa. Un exemplu este sculptura de lemn de dimensiuni mari din Cuba. Altele sunt de dimensiuni mai reduse.

Astfel sunt bomboniera din nucă de cocos din Sri Lanka, piramida din piatră din Egipt sau şiragul de boabe de fasole din Kenya. Acestea şi-au găsit locul în vitrina  special comandată pentru “colţul amintirilor” din living.

În ceea ce priveşte copii, amândoi sunt la liceu, băiatul este handbalist şi probabil va urma o carieră sportivă, în timp ce fata practică tenisul de masă şi cel de câmp (la câţiva paşi de casa M se află un frumos teren de tenis pe zgură) dar doreşte să meargă la ASE pentru o carieră de manager .

Un proiect de succes

“Cheia succesului proiectului a constat în faptul că proprietarii au avut deschidere pentru propunerile noi cu care am venit şi mai ales au avut curajul experimentării acestora, fapt cu care, trebuie să recunoaştem, ne întâlnim destul de rar”, spune arh. Ştefania Bobaru.

“Proprietarii au fost exact pe stilul nostru, am luat-o de la zero, am reconsiderat spaţiile şi am făcut casa ca şi cum ar fi fost pentru noi. Relaţiile au fost excelente cu toată lumea, managerul de şantier a adus un aport esenţial precum şi furnizorii pentru transpunerea în realitate a randărilor convenite cu proprietarii”, spune la rândul său arh. Raluca Cismărescu.

Atuurile casei

Deschiderile vitrate foarte largi pe mai multe laturi ale casei asigură accesul din belşug a luminii natural. Deasemenea şi perspective frumoase spre exterior.

Materiale şi finisaje de top, designul modern dar călduros ce imprimă o ambianţă homey.

Organizarea echilibrată la interior care satisfice pe deplin nevoile tuturor membrilor familiei

Dotările speciale – şemineu, panouri solare, saună, care asigură un confort sporit.

Organizare şi amenajare

Pentru a satisface complet necesităţile familiei câteva schimbări au fost făcute faţă de proiectul  casei.

Camera care era prevazută  iniţial pentru bucătărie a devenit dormitor de oaspeţi  precum şi mini-atelier pentru soţie. La etaj a fost adaugată o baie pentru dormitorul fetei, spaţiul generos de la etaj permiţând acest lucru.

Organizarea casei este în acelaşi timp simplă dar şi convenabilă. La parter se află un open-space de mari dimensiuni. Acesta cuprinde bucătăria, diningul şi zona de relaxare/TV), dormitorul matrimonial deservit de o baie, camera de oaspeţi,  garajul precum şi două terase dintre care cea din spate de 58 mp

Din openspace-ul de la parter, alături de finisaje de top nu putea lipsi arta. Ambianţa dată noaptea de flăcările şemineului, iluminatul cu LED-uri şi suprafeţele lucioase, cum este cazul blatului mesei, dau o notă mirifică.

Etajul, organizat ca un loft

Capătul de perspectivă când se urcă pe scari la etaj sunt uşile culisante de la dressingul fetei.

Tot aici se găseşte şi un open-space. Este gândit ca spaţiu tip loft, de relaxare şi socializare pentru copii şi prietenii acestora. Acesta cuprinde  şi zona de birou şi biblioteca fetei. Ambianţa  specială de aici se datorează atât formei atipice de mansardă a tavanului cu frumoasele grinzi de lemn precum şi priveliştelor vizibile prin deschiderile vitrate mari care se păstrează şi la etaj.

Grinzile din livingul de la etaj sunt puse în valoare, relieful tavanului fiind completat cu fante încastrate în care au fost plasate benzi LED.

Camerele celor doi copii sunt deservite de câte o baie şi  terasă. Mai generos ca spaţiu, dormitorul băiatului a permis integrarea zonei de birou şi a dressingului. Totul este amenajat în două culori (alb/negru) şi în stil industrial. Patul este poziţionat central şi separat de dressing printr-un paravan metalic – cadru din ţeavă rectangulară şi panouri din tablă perforată.

Baia băiatului a permis instalarea unei saune, a căzii free standing şi a unui duş circular din sticlă, plasat central. Chiuveta este facută la comandă din Corian® termoformat de Kubic Vision iar pardoseala este finisată cu microciment, manoperă Claudiu Juca. Deci încă o dată s-a apelat la finisaje de top.

Condiţionările spaţiului au generat o soluţie nonconformistă pentru baia fetei. Duşul este placat cu un frumos mosaic din sticlă iar intrarea în baie se face din cameră printr-o uşă curbă din Corian®, realizată de Kubic Vision,  zona curbă de duş ocupând o porţiune din hol.

Design şi finisaje de top

Casa se distinge prin finisaje de top de calitate înaltă ce imprimă un design modern dar călduros.

Aerul homey  este dat  de utilizarea lemnului şi a finisajelor pe bază de lemn furnizate de Holver. Parchetul este dublustratificat, soluţia recomandată pentru încălzirea prin pardoseală. Parchetul vinyl (recomandat pentru trafic intens), placările din lemn termotratat de pin şi frasin pentru pereţii din băi, panourile pentru mobilă (MDF furniruit, MDF 3D, PAL melaminat), cheresteaua de măslin, plăcile compacte, furnirul de piatră naturală aplicat pe MDF, panourile masive din lemn, placările de pe pereţi şi tavan, uşile, treptele, lambriul de răşinos, sunt alte soluţii adoptate.

Arhitectura interesantă a scării este scoasă în evidenţă prin culoarea alb “ca laptele” cu care a fost vopsită şi lăsată la vedere, balustrada fiind din sticlă. Treptele sunt iluminate şi finisate cu panouri de lemn masiv. Spaţiul de sub scară a fost folosit prin montarea unui mobilier de depozitare.

Placările de pereţi au fost realizate de Alternative Fassaden SRL. Vopseaua lavabilă şi cea tablă de scris provin de la Caparol. Corpurile de iluminat  au fost achiziţionate de la Ataş şi Eglo iar profilele cu banda LED de la Ataş. Perdelele si draperiile  sunt de la Sophia, panourile solare de la Wiessmann, iar centrala termică  este Immergas

Amenajare, decoraţii, accesorii

Piesa centrală a diningului este masa cu 10 scaune, fiind deci pregătită şi pentru musafiri. Blatul este din cherestea brută de măslin în răşină epoxidică (realizat de In Tempus) şi sprijinit pe un cadru metalic cu tentă industrială.

Mobilierul a fost realizat la comandă după planurile şi indicaţiile detaliate ale arhitectelor. Mobilierul a fost realizat de către Home Point SRL – Răzvan Oprescu.

Un corp de iluminat cu design interesant dar nu foarte plat este situat deasupra mesei. Este lăsat mai jos pentru a asigura o vizibilitate perfectă pe suprafaţa întregii mese

Bucătăria a fost gândită ca spaţiu de socializare, zona de gătit fiind pe insulă şi orientată astfel către întreg openspace-ul.  Acesta precum şi dormitorul de oaspeţi sunt deservite de o baie micuţă şi cochetă.  Finisajele folosite au constat în microciment, panouri 3D din pin termotratat şi vopsea lavabilă albă. Aceasta este rezistentă la umiditate şi a fost folosită în toate băile.

Blatul zonei de lucru din bucătărie este placă compactă. Soluţia găsită pentru peretele din faţa zonei de lucru este vopseaua tablă de scris.

O atenţie specială a fost acordată peretelui din spatele patului din dormitorul matrimonia. Un joc volumetric accentuat de iluminarea cu benzi LED.

În vederea asigurării accesului la fereastră, în baia matrimonială a fost folosită o soluţie ingenioasă pentru oglinzi. Acestea culisează pe blat pe un sistem de şine în faţa geamurilor.

Pentru realizărea unui efect vizual de mărire a micii băi care deserveşte parterul a fost  folosită o oglindă supradimensionată.

Foto: Alexandru Prodan