Mesele din această perioadă a anului trebuie să aibă cu adevărat un aer de sărbătoare dar desigur masa de Revelion are o încărcătură de festivitate specială.
Un eveniment special
Din cauza restricţiilor legate de pandemie, în cele mai multe cazuri vom ora’ganiza Revelionul în propriile noastre case. Cu mai puţină lume ca deobicei, poate numai în cadru familial. Dar şi aşa, masa trebuie să fie festivă şi îmbelşugată, diferită faţă de alte ocazii. Este o masă deosebită de toate celelalte mese la trecerea dintre ani.
Cea de Crăciun este deobicei orientată spre tradiţii, cu sarmale, cu preparate din porc, crapul sau claponul de Crăciun, cozonaci.
În schimb, masa de Revelion este cu fast, multe aperitive, salata de boef, icre, somon fume, plăcintă cu răvaşe, friptură de vânat (iepure, fazan), curcanul, mai degrabă carne albă, mai uşoară, pentru că se stă toată noaptea.
Acum este momentul pentru icre de manciuria, foie gras, icre negre şi frişcă. Spre final, brânzeturi franţuze;ti acompaniate de mere şi struguri precum şi coniacuri fine.
Dacă la Crăciun se serveşte deobicei vin roşu, la masa de Revelion se recomandă mai degrabă vinul alb. Desigur, sunt mai multe opţiuni pentru că, de exemplu, vânatul merge cu vinul roşu.
Deserturile sunt mult mai elaborate. Tortul este şi el ornamentat cu fast. La noi, baclavaua era păjitura tradiţională pentru masa de Revelion
Sunt propuse pentru Revelion numeroase reţete şi preparate, apar şi idei noi, moderne. Totul este sparkling şi deci şampania este un must iar la momentul trecerii în noul an poate fi însoţită de artificii şi confetii.
Organizarea mesei
Cum facem asta? Înainte de toate dumneavoastră, gazdele, trebuie să fiţi relaxaţi şi bine dispuşi pentru a transmite şi invitaţilor starea de bine asta chiar dacă anul acesta festivitatea este mai restrânsă. Dacă Crăciunul este o celebrare în familie, Revelionul este cu prieteni iar invitaţi pot fi şi cunoştinţe, prieteni mai îndepărtaţi. De data aceasta nu prea mulţi iar revelionul se poate face şi în familie.
Cu siguranţă cunoaşteţi regulile de bază legate de numărul şi poziţionarea farfuriilor, a paharelor şi a tacâmurilor în funcţie de felurile de mâncare servite. Este important însă de ştiut şi faptul că această organizare a mesei trebuie să asigure fiecărui invitat un spaţiu de minimum 50 cm pentru a-i oferi confort şi libertate de mişcare.
Fie că este albă, viu colorată, brodată sau cu imprimeuri, faţa de masă contribuie semnificativ la decorul pe care urmărim să-l creăm. Dacă este lungă, vă sugerăm să o prindeţi din loc în loc cu bride mascate cu diferite ornamente. Acest lucru are efect estetic, dar şi practic, deoarece invitaţii îşi pot mişca picioarele în voie.
Detaliile contează
Canalizaţi-vă atenţia asupra acelor elemente care impun nota de sărbătoare. Dar nu vă gândiţi exclusiv la decoraţiuni. Animaţi aranjamentele prin felul în care pot fi pliate sub diferite forme şi prinse fie cu inele speciale. Pot fi din diverse materiale şi culori, fie legate cu panglici, mărgele sau alte ornamente specifice evenimentului.
Vesela, tacâmurile și paharele pot sublinia tema evenimentului. Deci trebuie să aveţi o idee coerentă de la care să plecaţi şi să coordonaţi restul elementelor pentru a o pune „în scenă“. Oricum, acum este momentul pentru servicii de porţelan, pahare de cristal, tacâmuri de argint şi, obligatoriue, inele pentru şervete.
Naturale sau uscate, în funcţie de preferinţe, florile pot fi aşezate câte una în dreptul fiecărui invitat. Chiar şi direct pe masă, sau central în cazul unui aranjament floral. Atenţie, aranjamentul sau orice altă decoraţie de pe masă nu trebuie să stânjenească comunicarea vizuală între invitaţi.
Aranjamente festive
Pentru masa de Revelion optați pentru o cromatică în ton cu cea a veselei ori a feţei de masă. Deasemenea realizați un acord subtil între culorile de ansamblu ale încăperii şi buchetul de flori. Trebuie evitate, însă, pe cât posibil florile cu un parfum prea pronunţat, pentru a nu-şi amesteca aroma cu cea a mâncării.
Un alt ingredient indispensabil unui aranjament festiv sunt lumânările. Acestea încălzesc atmosfera şi creează efecte de lumină. Deasemenea pot fi folosite şi pentru a introduce accente de culoare. Ele pot completa ansamblul mesei indiferent de forma pe care o au, de suportul folosit, de poziţionare şi dimensiuni.
Pentru un astfel de eveniment special sunt indicate sfeşnice elegante. Acestea amplifică nota generală a decorului, însă asta nu înseamnă că, în funcţie de tema aleasă, nu puteţi alege şi alte tipuri de suporturi.
Food design
O atenţie specială trebuie acordată de Revelion platourilor cu felurile de mâncare.
Curcanul ornat cu portocale, roşii Cherry, salată verde creaţă şi alte ierburi, care face parte integrantă din decorul de sărbătoare, este cel mai bun exemplu.
Absolut toate preparatele pentru masa de Revelion trebuie gândite şi din punct de vedere estetic. Accentele de culoare şi gust sunt pe extreme. Salata de boef poate fi ornată cu măsline negre sau cu aranjamente de felii de gogoşar roşu.
Feliile groase de lămâie şi portocală aduc un important plus platourilor şi preparatelor. Atât din punct de vedere al gustului cât şi ca design.
Foarte apreciate în ultimul timp sunt ornamentele şi acompanierile în culori verzi. Din acest punct de vedere combinaţia somon cu felii de kiwi este de mare efect.
Oricum, pentru masa de Revelion se caută mult exotismul. Astfel, un ananas în centrul mesei poate oferi acest sentiment. Dar şi o frumoasă fructieră încărcată cu fructe în special galbene şi roşii – mere, portocale, pere, banane – imprimă un aer festiv. Şi în acest caz, un accent de culoare, de exemplu, un ciorchine de strugure negru, poate aduce un plus semnificativ.
Foto: Pinterest, Shutterstock
1 thought on “Pregătiţi cu fast masa de Revelion”
Comments are closed.