Clasic contemporan, în alb şi negru

Beneficiarii, o familie în aşteptarea unui copil, şi-au dorit o locuinţă elegantă, cu detalii clasice dar modernă şi, în acelaşi timp, în linii curate, în care accentul să fie pus atât pe design cât şi pe funcţionalitate.

Povestea casei

Amenajarea casei situată într-un ansamblu rezidenţial în Buzău, pe un teren de 300 de metri pătraţi şi având o amprentă la sol de 90 de metri pătraţi şi structurată pe parter şi etaj, a fost condiţionată de preluarea spaţiilor interioare deja finisate la debutul proiectului. Casa are o structură de rezistenţă din cărămidă şi este izolată termic cu vată de sticlă, ansamblu ce asigură un climat sănătos la interior şi o comunicare bună cu mediul exterior. Proiectul  a fost preluat pentru amenajare de la stadiul de gri al băilor şi cu restul imobilului finisat (lavabilă albă şi parchet).

Proiectul de amenajare

Pregătirea spaţiului a fost o provocare din punctul de vedere al interacţiunii cu dezvoltatorul şi echipa pusă la dispoziţie pentru finisarea locuinţei.

Familia era în aşteptarea unui copil, astfel încât întregul proiect de amenajare, a fost încredinţat Ştefaniei Bobaru, de la VIM Studio, designer care realizase deja mai multe proiecte de succes în condţii similare. Aceasta trebuia să răspundă noilor necesităţi ale familiei care se preconizau în viitorul apropiat. Pe de altă parte, familia dorea să aibă la interior nu numai o locuinţă funcţională în care să trăieşti uşor, dar şi una elegantă dar necomplicată.

Printre punctele forte ale casei se numără şi compartimentarea echilibrată a spaţiului. Parterul este împărţit în zona de acces (vestibul, grup sanitar şi debara) precum şi spaţiul destinat întregii familii – zona de zi, zona de luat masa şi bucătăria).

Locuinţa, loc de relaxare

Dacă în ceea ce priveşte alegerile soluţiilor constructive soţul a avut cuvântul principal, pentru interior, discuţiile designerului au fost purtate cu Camelia, doamna casei.  S-a convenit pentru un interior cu decoraţii şi accesorii  elegante şi moderne, dar nu multe, nu spaţii aglomerate, ci numai cu piese cu funcţionalitate bine stabilită, mai degrabă un stil minimalist cu linii clare dar şi accente de lux.

Accesul la etaj se face din zona de zi, pe scara din lemn masiv realizată la comandă. Finsarea acesteia, într-o nuanţă de gri pal, a făcut posibilă integrarea ei armonioasă şi neintruzivă în ambianţa camerei. Accesul pe terasă se face din zona de dining. La etaj se găseşte dormitorul matrimonial cu baie proprie, dressing si balcon. Deasemenea, tot aici este camera copilului şi biroul (care în caz de necesitate devine cameră pentru oaspeţi), ambele deservite de o baie cu accesul din hol. Casa nu are mansardă, însă sub tavan există un spaţiu tip pod, foarte necesar pentru diverse depozitări.

Personalitatea şi individualitatea casei  au fost imprimate cu ajutorul mobilierul realizat la comandă (adaptat la gabaritele încăperilor pentru folosirea raţională a spaţiului), pieselor statement bine alese (masa de dining, ceasul de perete, corpurile de iluminat, noptierele, scaunul de la masa de machiaj, etc.) şi atenţiei acordate detaliilor şi materialelor folosite. Un alt punct important al temei de proiect a fost gândirea locuinţei ca refugiu şi loc de relaxare după o zi obositoare de lucru şi oază de linişte faţă de haosul urban al lumii moderne.

Spargerea monotoniei a fost realizată prin alăturări neaşteptate de texturi şi materiale: ardezie pe fronturile de mobilier, lemn masiv frezat, MDF vopsit mat, piele naturală de vacă (regăsită la nivelul covorului).

Principalele direcţii stilistice au fost eleganţa şi sugerarea prin mobilier a unor linii clasice dar ancorate în contemporan, păstrandu-se în acelaşi timp o grafică simplă şi curată. Buna comunicare cu beneficiarii a dus la crearea unui concept de amenajare clasic contemporan care valorifică într-o manieră creativă calităţile spaţiale ale locuinţei.

În camera de zi decorul este determinat de fronturile elegante albe, linia brută dată de fronturile placate cu ardezie. Greutatea compoziţională este dată de covorul geometric din piele de vită.

Amenajarea nu a fost făcut rabat de la calitatea materialelor iar detaliile au fost tratate cu atenţie atât în stadiul de proiectare cât şi la punerea în operă.

O amenajare specială în bucătărie

Mobilierul de bucătărie are fronturile frezate din MDF furniruit, finisate alb mat. În puternic contrast vin electrocasnicele moderne şi chiuveta din compozit negru. Acelaşi tip de fronturi se regăsesc la mobilierul din holul de acces, la biblioteca din zona de luat masa şi cea de living. Pentru bucătărie au fost realizate uşi glisante la comandă.

Acest lucru permite deschiderea spaţiului şi continuitatea vizuală dining-bucătărie dar şi folosirea bucătăriei închise atunci când se doreşte. Mobilierul TV este bazat pe un joc vertical-orizontal, între fronturile elegante albe şi linia brută dată de fronturile placate cu ardezie.

Dormitoarele

Dormitorul matrimonial are două zone cu impact vizual. Peretele cu finisaj antichizat (realizat cu ajutorul tapetului) pe care se profilează speteaza patului încadrată de cele două noptiere statement din lemn masiv.

A doua zonă, cea de machiaj (masa cu blat rabatabil, care ascunde oglinda şi sistemul de iluminare al acesteia) precum şi scaunul cu puternica personalitate date de formă şi cromatică, având şi rol de relaxare.

Pentru dormitorul copilului şi biroul/camera de oaspeţi s-a optat pentru o linie stilistică mult mai modernă, cu tente scandinave.

“Avem acum casa pe care ne-am dorit-o”, a spus doamna Camelia la finalizarea amenajării interiorului realizată de designerul Ştefania Bobaru.

Printre furnizori se pot enumera: Euphoria Kitchen Studio – mobilierul custom-made  pentru bucătîrie, Kare – piesele statement (masa dining, ceasul de perete, măsuţele de cafea, noptierele, scaunul masa machiaj) şi coltarul, Ikea – mobilierul din camera copilului şi canapea extensibilă birou/camera oaspeţi, Somproduct – scaunele şi canapeaua din camera copilului, Eglo – iluminat, Sophia – perdelele şi draperiile, Mobexpert – covoarele şi patul matrimonial, Axelen – tapetul.

Foto: Alexandru Prodan