Casă colorată în Mexic, tradiţională şi contemporană în acelaşi timp

Casă colorată sau Casa Colorada, cum este denumită în Mexic, își datorează numele culorii solului roșu argilos al muntelui cu care este construită în acelaşi ton cu cel al împrejurimilor. Este o casă cu multe elemente tradiţionale mexicane în orașul colonial și turistic Valle de Bravo, la 140 km distanță de Mexico City.

Valle de Bravo este situat la 1600 de metri deasupra nivelului mării și are un microclimat privilegiat, deoarece temperaturile variază ușor pe tot parcursul anului, stabilind media la 22 de grade Celsius. Contextul zonei  predispune un loc de odihnă pentru vacanţe şi în weekend  având alături bogatele şi spendidele împrejurimi: lac, păduri de stejar și pin, râuri, vegetaţie bogată.

Cu tot felul de activități în aer liber – plimbări, excursii cu bicicleta pe munte, zbor cu parapanta și deltaplane, locația situată pe un munte care se învecinează cu rezervația Monte Alto, profită de priveliștile complete ale lacului și orașului. Terenul prezenta cerințe speciale, deoarece era alungit, cu pante abrupte și mulţi pini și stejari.

Povestea casei

Pentru construcţia şi amenajarea casei a fost solicitat proiectul biroului de arhitectură Once Once Arquitectura. Alegerea acestei echipe s-a datorat faptului că arhitecţii acestui birou se disting prin explorarea de noi spații și forme, dar întotdeauna cu o ancoră și inspirație față de localnici, fie în materiale, fie în forme.

Sunt pasionați de utilizarea luminii și umbrei, de soluţiile bioclimatice. Deasemenea, de diluarea contururilor dintre interior și exterior, în care spațiile interioare pot coexista cu exteriorul

Familia proprietarilor dorea o vilă în stilul celor din Italia, mai precis o vilă mediteraneană din regiunea Toscana. Au fost însă repede convinşi de către arhitecţi că este o opțiune mai bună un stil tradiţional, dar contemporan în același timp. Au dorit o casă în care să se poată bucura odihnindu-se și reîncărcându-se energetic. De asemenea, cu membrii familiei și prietenii.

Casa este situată pe teren accidentat și împădurit pe un munte. Peisajul este plin de stejari mari, pini și arbusti. De aceea, unul dintre primii pași în procesul de proiectare a fost găsirea unui spațiu adecvat pentru a localiza casa fără a fi nevoie să se îndepărteze niciunul dintre copacii originali, favorizând în același timp priveliști și ventilația încrucișată. Cu un studiu amănunțit al terenului, s-a reușit găsirea locului perfect. De aici s-a început producerea aspectului și a volumului prin iterații. Până când a fost obținut un aspect funcțional și un design bogat vizual.

Proiectul casei Colorada

Arhitecţii au căutat în primul rând obţinerea de spații confortabile și deschise. Planul arhitectural  a inclus toate funcţiunile unei case cu pretenţii. Garaj, depozit, cameră pentru echipamente,  camere de serviciu cu baie, spălătorie, scări de serviciu, terasă de acces, hol, cameră de zi, sufragerie, toaletă, bucătărie, bucătărie terasă pentru grătar, terasă  cu hamace, terasă Poniente (piscină și jacuzzi), terasă punte, scări principale.

La etaj se află dormitorul matrimonial cu dressing și baie, precum şi trei dormitoare secundare cu baie completă.

O terasă mare cu piscină, jacuzzi și spațiu de locuit orientat spre vest cu vedere la lac, oraș și vale, creează o fuziune vizuală și de atmosferă cu lumea exterioară. În acelaşi timp, un patio interior cu hamace și o pereche de fotolii, cu un perete care acoperă vederea în timp funcționează ca un regulator de masă termică de căldură și prospețime pentru interior.

Un al treilea spațiu deschis este o terasă de bucătărie, acoperită cu vârfurile a 3 stejari. Este un spaţiu foarte funcțional deoarece devine o bucătărie în aer liber pentru grătare și un bar.

Aici au fost proiectate mai multe goluri pentru trunchiurile și ramurile copacilor. Astfel, acestea au fost salvate şi, în acelaşi timp, au generat umbră şi verdeaţă pentru casă.

Sala de mese este punctul de întâlnire care leagă atât spațiile exterioare cât și miezul și inima casei, unde locatarii iau masa și socializează. Acest spaţiu se conectează cu celelalte funcţiuni: patio, terasa, livingul, holul, bucătăria și scările.

Stil şi organizare

Casa se poate accesa prin partea superioară a terenului pe un drum îngust și sinuos. Acesta duce la un mini-sens giratoriu și la parcare. De aici se poate vedea fațada sobră şi minimalistă din spatele casei, fără volume cu puține ferestre. Toată construcţia are culoarea roșu argilos, ascunzându-se în spatele vegetației dense. La intrarea în casă, la nivelul parterului, holul distribuie spre bucătărie, toaleta, sufrageria precum și scările care fac legătura cu etajul superior.

Holul are o înălţare în fața unei ferestre, de unde se poate vedea o parte a lacului și a munților. Trecând de acest hol, se găseşte camera de zi și sufrageria într-un spațiu larg și deschis. Sala de mese se deschide spre terasă și curtea interioară fiind astfel ventilată și bine iluminată. Terasa interioară este locul în care soarele strălucește dimineața. Astfel este locul ideal de ieșit afară la o cafea sau pentru încălzire în aer liber, în răcoarea de la primele ore ale dimineţii. Pe de altă parte, tot aici este locul de refugiu de soarele puternic de după amiază. Este un loc cu aer monahal, fără vedere, dar înconjurat de vegetație, oferind liniște, pace şi odihnă într-un hamac.

Camera de zi și sufrageria pot fi deschise cu ferestre glisante pentru a integra terasa, precum și curtea din spate.

Bucătăria are un bar care se alătură propriei terase umbrite complet de mai mulți copaci şi care o traversează, generând un acoperiș verde. Tot acest bar servește pentru a transmite mâncarea pe terasă sau pur și simplu pentru a menține legătura cu bucătăria. Terasa în sine are un bar larg cu un grătar și chiuvetă pentru gătitul afară.

Din hol, scările urcă până la etajul superior, unde sunt patru dormitoare. Cel principal are vederea neobstrucționată a întregului peisaj. Deasemenea, o baie mare cu cadă, duș și o fereastră către propria terasă.

Materiale şi finisaje

Materialele au fost alese cu grijă, atât cele tradiţionale cât şi cele industriale. În mod tradițional, pereții caselor din Mexic sunt tencuiți cu ciment și nisip, şarpantele sunt realizate din grinzi și scânduri din lemn de oyamel (copac din zonă), acoperişul din țiglă de lut, pardoselile din panouri de pământ, uși din lemn de mesquite recuperate iar incinta din piatră vulcanică neagră. Acestea au fost şi soluţiile alese pentru casa în cauză şi care prezintă astfel un stil tradiţional, la care culoarea pereţilor, atât la exterior cât şi la interior, contribuie din plin.

Au fost adoptate şi soluţii industrializate, moderne. Ferestrele de tip termopan cu sticlă rezistentă dublă care reduc necesitatea de a utilizării unui șemineu la interior. Deasemenea, podea industrială din cărămidă pe terase, obloane din PVC pentru ferestre, pardoseală modernă din lemn și accesorii electrice.

Deasemenea, mobilier de bucătărie și de baie, accesorii şi obiecte sanitare de calitate înaltă, jacuzzi şi piscină. Iluminatul este cu LED iar mobilierul cu structură metalică şi tâmplărie cu furnir din lemn

Designul interior

Arhitecţii au lucrat în colaborare cu designerul de interior pentru realizarea decorului. Au adus câteva materiale textile și țesături din Maroc . Deasemenea s-au preocupat de procurarea de piese de la alte firme de design de mobilier mexican de tip boutique.

Mobilierul confortabil din lemn masiv este protejat cu huse din material textil din fibre naturale albe. Astfel decorul este echilibrat din punct de vedere coloristic în care predomină culoarea roşiatică.

Decorul este ambientat de perne şi pernuţe decorative cu motive tradiţionale  mexicane. Deasemenea cu tablouri de dimensiuni mari ce ne duce cu gândul la stilul pictural al Fridei Kahlo. Un reprezentant de seamă al culturii mexicane.

Material realizat cu sprijinul V2com şi al lui Pablo Garcia Arroba Martínez, Director de Marketing once-11

Foto: Camila Cossio