Una dintre imaginile clasice ale Crăciunului este reprezentată de un living cosy, cu un şemineu generos, de care atârnă mai multe perechi de ciorapi de iarnă încărcaţi cu daruri şi pe care sunt aşezate mai multe ghivece cu Crăciuniţe.
Chiar dacă şemineul este legat profund de tradiţie, stilul de viaţă actual demonstrează fără tăgadă că este şi în tendinţe – multe proiecte moderne de case includ acest element arhitectural.
Motivul principal pentru care proprietarii îşi construiesc un şemineu ţine de stilul de viaţă actual.
Astfel, un şemineu poate aduce fie un accent vintage special într-o ambianţă modernă, fie un suflu actual, având în vedere inovaţiile şi dezvoltările tehnice de tot felul, inclusiv în ceea ce priveşte designul.
Pandemia de Coronavirus a întărit această tendinţă. Ce ar fi dacă banii puşi de o parte pentru vizite în străinătate i-am investi în propria casă sau apartament (da, există acum soluţii de şemineu şi în acest caz) şi am achiziţiona un şemineu? Ne-am bucura de mai mult confort şi de o atmosferă specială în familie!
Soluţie optimă nu numai iarna
Flăcările vii pot oferi senzaţia de confort şi căldură nu numai în nopţile friguroase de iarnă. În prezent, mulţi proprietari folosesc şemineul în perioadele de tranziţie dintre sezonul cald şi cel rece, adică toamna şi primăvara, sau în zilele mai calde din timpul iernii, în special din raţiuni ce ţin de economie.
Încălzirea pe bază de combustibil solid reprezintă o soluţie mult mai avantajoasă decât încălzirea electrică sau cea cu gaze naturale. La această economie, se adaugă şi cea de electricitate, ce rezultă din nefolosirea pompelor de circulaţie a apei calde în instalaţie.
Un avantaj major
Sistemele şi unităţile de încălzire pe lemne sunt (re)aduse în centrul atenţiei , mai ales că noile modele au încorporate numeroase elemente inovative care fac ca acestea să prezinte o eficienţă sporită. Oricum, este cert că fascinaţia focului cu lemne se manifestă în continuare, familia reunindu-se în jurul sobei sau şemineului care radiază o căldură plăcută.
Deşi este tehnic imposibil ca arderea lemnului, inclusiv a peleţilor, să fie cu emisie zero, totuşi studiile actuale făcute în special pe unităţile moderne de încălzire pe lemne demonstrază că această soluţie este eficientă şi are o contribuţie pozitivă la protecţia climei. Arderea lemnului în aceste situaţii este neutră relativ la degajările de CO2 în atmosferă. Acestea sunt preluate de plante pe durata dezvoltării lor.
Soluţii noi
Soluţiile moderne de sobe şi şeminee sunt eficiente, prezintă emisii scăzute şi sunt extrem de flexibile şi versatile.
Se potrivesc atât tehnic cât şi estetic în orice interior. Fie clasic sau modern. Deasemenea, oricărei clădiri, fie veche sau nouă. Eficienţa energetică este ridicată mai ales datorită faptului că se prezintă într-o mare varietate de forme, mărimi, stiluri şi materiale. Sunt şi soluţii pentru încălzirea unei singure încăperi. Prezintă un cost eficient mai ales când sunt conectate cu sistemul de încălzire central.
Dacă din punct de vedere estetic, şemineele pot fi rustice, clasice sau moderne, adică după cum sunt şi casele actuale cu care se şi potrivesc, dezvoltările tehnologice permit astăzi bucuria unui şemineu în căminul propriu de diferite tipuri, în conformitate cu sistemul de încălzire al casei.
Astfel, în afară de şemineul tradiţional pe lemne sunt şemineele pe gaz sau pe etanol. Acesta din urmă este de departe cel mai avangardist dintre toate, atât ca formă (poate fi redus ca dimensiuni), cât şi ca mod de funcţionare. Combustibilul cu care funcţionează este un derivat pur din plante. Un bio-alcool sub forma de gel, ce arde curat, fără să lase reziduri. Emanaţia de dioxid de carbon este neutră.
Poveste romantică de Crăciun în plină pandemie
Cuplul de tineri studenţi încredinţase amenajarea micului apartament de două camere, cumpărat în toamnă pentru ei de către părinţi, unui designer de interior. Plecaţi de curând de acasă din provincie doreau să aibă în metropolă un confort deplin, să simtă căldura unui cămin.
Invitaţi la faţa locului la terminarea lucrărilor în ajunul Crăciunului, au fost foarte mulţumiţi de realizare. Aşa cum au propus, designerul a folosit şi mobilier modern de dimensiuni mai mici care nu aglomera spaţiul, şi aşa destul de mic. Un singur lucru părea că le lipseşte. I-au povestit designerului că acasă, în fiecare an, de Crăciun, se adunau cu toţi din familie şi cu prieteni şi celebrau sărbătoarea. Anul acesta, din cauza Pandemiei vor fi numai ei doi iar şemineul le va lipsi.
“Vă dau o veste bună! Puteţi avea şemineul dorit chiar de Crăciun. Un şemineu electric se montează cu uşurinţă în acest apartament iar instalarea este uşoară şi necostisitoare. Şi încă o veste bună: Gaftos Şeminee tocmai a anunţat o reducere substanţială a preţului pentru şemineele electrice! Ce-ar fi să dăm o fugă până la showroom. Este aproape de Ploieşti, ajungem într-o oră şi acolo vom primi şi toate îndrumările necesare. Sigur vom găsi un model care se potriveşte cu decorul apartamentului vostru!”.
You may also like
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano
-
Festival de vehicule retro în centrul Capitalei
1 thought on “Şemineul: tradiţie, tendinţe şi o poveste”
Comments are closed.