Accente romantice Rose Quartz&Serenity în Dorobanţi

Când i s-a propus proiectul de amenajare a vilei cu două etaje având o suprafaţă locuibilă de 250 metri pătraţi, situată într-o zonă liniştită a cartierului Dorobanţi, designerul Natalia Beleva a avut în faţă o femeie puternică, glamouroasă, dar care nu se temea să-şi dezvăluie vulnerabilitatea şi latura romantică.

Proiectul de amenajare a pornit de la culorile anului

Familia era completată de cele două fetiţe. De unde să pornească conceptul de amenajare pentru a armoniza nevoile întregii familii? Ideea i-a fost oferită designerului de culorile anului, care au stat la baza procesului de decorare pentru care a folosit accente romantice.

Locul îngust cu suprafaţă destul de mică (140 metri pătraţi), specific aglomeraţiilor urbane a determinat o arhitectură pe verticală iar locaţia a înclinat spre stilul clasic la care se adaugă permanent accente romantice.

Designul casei se bazează pe dinamica putere-delicateţe, ce oglindeşte personalitatea stăpânei casei.

Amenajarea curţii

Amenajarea exterioară a urmat aceleaşi principii care se potrivesc micilor grădini citadine.

Astfel, mobilierul este de dimensiuni mici din fier forjat care se potriveşte cu scara şi induce o notă retro, copertină textile în culori estivale, multe ghivece cu plante şi flori de dimensiuni mici (o singură excepţie, un vişin), terasă cu duşumea din lemn vopsit cu un aer vintage.

Principiile şi stilul de la interior se regăsesc şi în amenajarea de exterior. Mobilier clasic din fier forjat, flori, decoraţiuni care induc accente romantice. Deoarece curtea are dimensiuni mici, decoraţiile, mobilierul şi accesoriile au fost alese astfel încât să nu ocupe un spaţiu mare.

Atuurile casei

Peste tot se observă atenţia acordată detaliilor şi culorilor, atât la exterior – copertina de pe terasă, ghivecele cu flori, designul duşumelei, modelul de fier forjat al mobilierului de grădină şi copertinei de la intrare -, cât şi la interior.

Fie că este vorba despre accesorii – un vas cu flori, o ichebană, un serviciu de ceai, un platou cu prăjituri, mânerele comodei sau ale şifonierului sau micile decoraţiuni care împodobesc piesele de mobilier sau bateriile din baie şi bucătărie, toate sunt delicate, în culori pastelate şi cu forme curbate.

Colţul preferat

Terasa de dimensiuni mici reprezintă, fără îndoială, unul dintre colţurile preferate, în special în sezonul cald. Eşti înconjurat de flori şi plante şi, în plus, total izolat de exterior, beneficiind de o intimitate maximă. Este locul ideal pentru un mic dejun în aerul proaspăt al dimineţii şi în parfumul înmiresmat al florilor, precum şi seara, un ceai în compania luminii calde a felinarului, tot din fier forjat.

Pentru exterior a fost ales un mobilier cu modelul baroc, floral, unduirile fine al fierului forjat, picioarele elegant curbate, toate într-o culoare albă care induc o atmosferă romantică.

Inspiraţie din natură

 O ichebană aduce calm, relaxare şi echilibru iar florile, în culori puternice, un plus de energie.

Natalia a mers pe un stil contemporan şi a mizat pe culorile anului alese de Pantone în anul finalizării proiectului.  Acestea se regăsesc în aproape toate încăperile, compunând un interior elegant, cald, cu accente romantice şi jucăuşe pe alocuri.

Nuanţele pastelate şi petele de culoare roz şi bleu dau un vibe contemporan acestei case. Designul porneşte de la concepte clasice. Rose Quartz (roz pudrat), un ton blând, convingător şi, desigur, romantic, şi Serenity (bleu), aduc un puternic sentiment de relaxare şi răgaz întregii case.

În livingul din care nu putea lipsi şemineul, ca în orice vilă care se respectă, predomină stilul clasic contemporan şi combinaţia de culori amintită.

Canapeaua albă a permis folosirea unor pete de culoare. Aşa cum sunt fotoliul roz pudrat şi cel bleu cu nasturi, ce reînvie nostalgia stilului clasic. Balustrada din fier a scării interioare înfrumuseţează prin motivele romantice, florale, care se regăsesc, de altfel, în întreaga casă.

Design interior

Pentru că spiritul feminin domină căminul, designul pentru care s-a optat transmite emoţie, delicateţe şi eleganţă, Este păstrată, în acelaşi timp, o forţă aparte, caracteristică decorurilor clasice, atemporale.

Idee. Pornindu-se de la ideea primăverii, culorile şi accesoriile alese sunt proaspete şi romantice. Astfel, rama oglinzii are forma unei flori, iar scaunul fucsia reprezintă un punct de atracţie.

Pentru bucătăria complet utilată şi foarte practică (stăpâna casei este pasionată de arta culinară) a fost evitată aglomerarea cu lucruri care prisosesc şi care pot transforma spaţiul într-unul haotic.

Se observă aceeaşi atenţie către detalii romantic şi cu tentă retro: mânere, baterii şi robinete, forma cuptorului, travertinul, etc.

În dormitoare, curajul transpare din folosirea tapetului roz pudrat, cu imprimeu floral auriu. Acestea se asortează cu tapiţeria patului, în timp ce covorul bleu contrastează frumos cu tapetul. Comoda cu oglindă mare este modernă, dar practică. Au fost păstrate doar elementele esenţiale şi s-a creat o lumină difuză – romantică, visătoare şi odihnitoare.

Parchetul este închis la culoare, pentru a intra în contrast cu nuanţele pastelate, luminoase.

Paleta de culori, la baza conceptului de design

În dormitoarele fetelor s-a folosit mobilier alb precum şi decoraţiuni romantice, special concepute (tablouri cu delicate gâze dansatoare).

Utilizate separat, culorile alese pot imprima linişte şi eleganţă, iar folosite împreună, sfidează percepţiile tradiţionale de utilizare a culorilor. Ambele pot fi întâlnite cu succes în doze mai mari în încăperile care urmează a fi decorate.

Se poate pleca de la obiecte de mobilier mici, decoraţiuni sau accesorii, ajungându-se la suprafeţe mai mari. Cum sunt pereţii, elementele textile care îmbracă spaţiul sau grădina.

Elementele inspirate din natură (culori, materiale, modele florale, linii curbe) şi florile sunt folosite în toate funcţiunile. Este realizat astfel un design unitar pentru întreaga casă.

Baia are dimensiuni mici şi de aceea este foarte luminoasă. Pentru amenajarea ei s+a ales un stil minimalist. Mobilierul, plăcile ceramice şi obiectele sanitare sunt toate de culori deschise.

Foto: Ştefan Popescu