Plecăm ca exemplu de la un poiect de amenajare a bucătăriei cu buget premium făcută în stil clasic, feminin, proiect realizat de designer Natalia Beleva. Tot ea ne-a oferit şi detaliile legate de costurile amenajării.
Menţionăm că pentru o bucătărie având aceeaşi suprafaţă de 20 metri pătraţi, bugetul necesar pentru o amenajare de nivel mediu, conform evaluării designerului, a fost de 42 180 lei (fără materiale de construcţie). Pentru a-i oferi bucătăriei un accent de personalitate şi de glam designerul a apelat la detalii aurii.
Frontul gri închis, un element din ce în ce mai folosit în ultima perioadă de către marii designeri este prezent în multe bucătării de lux, oferind spaţiului un plus de eleganţă.
Mobilierul (de la Amplius) este din MDF vopsit, un material perfect pentru o încăpere în care avem deseori aburi şi umiditate crescută. Asocierea acestuia cu blatul de cuarţ alb şi detaliile aurii folosite, aduc acel touch feminin, ce balansează întregul design al bucătăriei.
Blatul din cuarţ de calitate superioară (de la Marmofil), este foarte uşor de întreţinut, rezistă la zgârieturi, pete şi temperaturi înalte şi are o durată de viaţă foarte lungă, explicând astfel costul acestuia.
Dacă spaţiul necesită reamenajare, costul creşte datorită manoperei şi materialelor pentru renovare. La o bucătărie veche trebuie decopertată gresia şi faianţa, deci, automat, trebuie turnată o nouă şapă, iar pereţii vor trebui încărcaţi şi îndreptaţi cu glet. După etapa de renovare se trece la amenajarea propriu-zisă, şi anume montajul noii pardoseli şi a placarii pereţilor, acolo unde este necesar.
În cazul proiectului prezentat, a fost turnată şapă autonivelantă pentru a avea o pardoseală plană şi s-au făcut adăugari la instalaţia electrică, pentru a dispune de iluminat in bufet şi sub corpurile suspendate. Lumina acţionată de un senzor este uşor de aprins, contribuind la igiena din timpul gătitului, deoarece este touch-less. A fost adaugată şi o sursă de electricitate pentru maşina de spălat vase, iar sertarele au deschidere automată, crescând astfel semnificativ bugetul.
Preţurile pentru instalaţiile electrice se calculează în funcţie de aparatele care trebuie schimbate, dar şi de alcatuirea pereţilor, deoarece este mult mai uşor să montezi o nouă priză într-un perete din gipscarton, faţă de unul din beton.
Daca ne uităm la bucătăria precedentă realizată cu buget mediu, observăm un stâlp inestetic la care nu am putut renunţa din motive legate de rezistenţa structurii.
Ca să se obţină un perete drept, s-a intervenit cu o placare de gips carton, astfel obţinându-se o suprafaţă plană care a pus în valoare cuarţul alb, clasa premium, cu venatura gri. Cu atât mai mult, placarea peretelui a ajutat pentru a putea evacua aerul de la hotă. Iniţial se optase pentru o hotă cu filtru de carbon, deoarece nu se putea realiza evacuarea prin peretele din spate, dar în situaţia actuală s-a creat posibilitatea de evacuare prin laterală, prin spatele peretelui de gipscarton. S-a pierdut în acest caz din spaţiu, dar s-au câştigat două lucruri importante care ţin de partea estetică şi funcţională a bucătăriei. Ţinând cont de greutatea corpurilor suspendate şi a plăcii de cuarţ, au fost amplasaţi mai mulţi montanţi din profile metalice în spatele plăcilor de gipscarton, pentru a asigura rezistenţa noului perete.
Pentru un efect deosebit s-a ales o gresie cu textura de covor, care este la modă în prezent. Astfel, spaţiul este perceput ca o extensie naturală a casei, o încăpere primitoare şi călduroasă.
După analiza variantelor de amenajare a bucătăriei, s-a decis că cea mai potrivită este o configuraţie în forma de „L”, la fel ca cea a bucătăriei iniţiale. Bufetul este strategic amplasat în dreptul uşii de la bucătărie, aceasta fiind pe aceeaşi axă cu accesul în locuinţă.
Devizul acestei amenajări a fost de 86522 lei (fără materiale de construcţie), din care manopera 3899 lei, electrocasnice 20 843 lei, mobilier 52 850 lei cu TVA inclus.
Foto: Ştefan Popescu
You may also like
-
Noile colecţii GESSI aduc Haute Couture în băile contemporane din România
-
Festival de vehicule retro în centrul Capitalei
-
Întâlnire de gradul 3 în standul Sophia
-
Apartament vechi de 35 de metri pătraţi amenajat în stil industrial
-
Amenajările în stil bohemians şi cele maximaliste, cele mai frecvente abordări în designul de interior