Casele din piatră de la Sinaia

Siguranţa oferită de piatră, acest material natural miraculos care a fost folosit din acest motiv încă din antichitate, este justificarea principală a utilizării acestei soluţii în construcţii, inclusiv a celor rezidenţiale.

Piramidele din Egipt, realizate din blocuri mari de piatră în urmă cu mii de ani, sunt cea mai bună mărturie a faptului că acest material a rezistat foarte bine în timp. Tocmai de aceea, s-a folosit la construirea caselor, ca soluţie pentru structura de rezistenţă, faţade, fundaţii, garduri, terase, pavaje, alei etc. În acest scop, s-a utilizat în special piatra de râu, care avea marele avantaj că era foarte la îndemână.

Case din piatră gen castel

La Sinaia se regăsesc mai multe case din piatră construite în perioada interbelică realizate integral din blocuri de piatră dar care se deosebesc complet de alte case din acest oraş caracterizat de o arhitectură foarte eclectică. Într-adevăr, între case în stil Tudor cu grinzi din lemn pe faţadă, case în til neoromânesc sau case din lemn, se regăsesc şi aceste case din piatră.

De altfel, Sinaia te întâmpină cu vestita gară regală construită în întregime din piatră. Nu poate fi omis şi faptul că tot la Sinaia, Carol al II-lea a construit o biserică ortodoxă, cu alură de catedrală, deasemenea folosind integral blocuri din piatră.

Dacă pentru casele din piatră de la Eforie, soluţia pietrei s-a datorat, în afară de siguranţă, răcorii pe care o aduce la interior în perioadele călduroase, la Sinaia, în schimb, justificarea a fost cu totul alta. Multe case au fost construite aici pe terenuri în pantă, şi cum la munte precipitaţiile sunt mult mai bogate ca pe litoral, deseori se întâmplă ca şuvoaiele de apă să afecteze construcţiile mai puţin solide.

Importanţa fundaţiei

De altfel, şi în alte zone de deal şi de munte din Muntenia şi Moldova, sunt cazuri în care fundaţiile şi structura caselor până la etaj sunt din piatră, acolo unde acest material se găseşte în apropiere iar parterul este înalt. Tot la Sinaia, datorită existenţei pietrei în regiune precum şi a alunecării terenurilor în pantă datorită apei se întâlnesc ziduri foarte înalte de protecţie din piatră.

Ca şi caracteristici, casele din piatră de la Sinaia sunt case tip vilă cu etaj şi mansardă, sobre şi impunătoare. Lemnul şi metalul vin foarte bine în completarea pietrei. Piatra se combină foarte bine atât cu lemnul cât şi cu fierul. De aceea întâlnim multe accesorii realizate din metal, cum sunt, de exemplu, porţile.

Spre deosebire de cele de la Eforie, casele din piatră din Sinaia sunt de dimensiuni mari. Cu curţi atât cât permite terenul în pantă. Nu trebuie uitat că aici îşi construiau case familii bogate care doreau să fie în apropierea castelului şi familiei regale.

Stilul este cel clasic şi nu de puţine ori aduc ca alură cu un castel sau cetate. Deobicei ferestrele sunt însoţite de obloanele din lemn.

Foto: Ion Diamandi