Cât te costă amenajarea unei bucătării cu buget mediu

Un exemplu concret precum şi informaţiile de la un specialist care are experienţă şi a trecut prin mai multe proiecte de amenajarea unei bucătării vor oferi un răspuns realist la această chestiune.

Designer Natalia Beleva, cocoonhome.ro

În acest caz am apelat la designer de interior Natalia Beleva – cocoonhome.ro, care a dat exemplul unei bucătării de 20 de metri pătraţi amenajate cu un buget mediu. Amenajarea a fost realizată având in vedere membrii familiei şi ţinând cont de nevoile şi dorinţele lor, dar şi de planimetria încăperii şi abundenţa luminii. Toate aceste aspecte influenţează îm final costul întregului proiect.

Tipuri finisaje, preţuri şi tarife lucrări buget mediu

Designerul ne-a oferit în afară de comentariile proprii şi o grilă de tarife şi preţuri la care trebuie să se aştepte cineva care are ca proiect amenajarea unei bucătării.

Astfel, pentru finisaje, Natalia Beleva propune următoarele soluţii şi preţuri: travertin 60 – 80 lei/ mp, faianţă 35 – 50lei/ mp, calorifere 350 lei, profile decorative 8-12lei/ ml,  amorsa şi vopsea 500 – 900 lei, spoturi 35 – 50 lei, plafonieră 200 – 400lei iar pentru electrocasnice: hotă 1600 – 2300 lei, plită 900 + 1200 lei, cuptor 1200 – 2500 lei, frigider încorporabil 1800 – 2800 lei, chiuvetă ceramică 600 – 1400 lei, baterie chiuvetă 900 – 1600 lei.

Ca şi costuri, designerul recomandă să vă aşteptaţi la: manoperă: 400 – 600 euro, finisaje: 1000 – 1700 euro, electrocasnice: 1500 – 2500 euro, mobilier: 2500 – 4700 euro, totalul fiind cuprins între 4500  şi 9000 euro.

Amenajarea

Proprietara a dorit o bucătărie luminoasă şi de aceea s-a optat pentru fronturi de o nuanţă albă şi pereţi bleu turcoaz.

Comentariu designer. Dacă este vorba de o casă nouă, nu este nevoie de multe intervenţii, precum îndreptarea pereţilor şi a pardoselii sau refacerea instalaţiilor electrice şi sanitare. Bucătaria a fost facută de la zero, când s-a construit casa, iar în acest caz, partea de şantier la amenajarea prezentată a constat în finisarea pardoselii care a fost placată cu travertin, montajul faianţei, decorarea tavanului cu profile decorative şi finisatul pereţilor cu o vopsea specială rezistentă la apă şi umiditate. Spoturile au fost încastrate în plafonul din gipscarton, care a fost montat pentru mascarea grinzii de rezistenţă.

Pardoseala

La pardoseală au fost alese plăcile de travertin, montarea acestora costând 50 lei/ mp. Peretele dintre blat si corpurile suspendate a fost decorat cu faianţă de 10x10cm. Aceasta a fost aşezată pe diagonală, nuanţa fiind asemănătoare cu cea a gresiei.

Comentariu designer. Pentru blatul de lucru, în zilele noastre, sunt din ce în ce mai multe opţiuni pe piaţă. Beton, inox, piatră naturală sau compozit, sticlă, lemn sau MDF laminat.

Blatul de lucru

A fost ales un blat din MDF laminat, acesta prezentând mai multe avantaje. Între acestea, este impermeabil, nu se pătează, rezistă la temperaturi înalte, se întreţine uşor. Deasemenea, prezintă o gama variată de modele şi culori iar preţul este accesibil. Un dezavantaj este reprezentat de faptul că materialul, odată lezat, nu se poate repara, fiind necesară achiziţonarea unuia nou.

Mobilierul

Pentru un cost mai mic se poate alege mobilier din PAL. Acesta are ca avantaje costul scăzut, gamă variată de culori şi timpul de fabricare redus. Designerul recomandă această soluţie pentru bucătărie doar cu condiţia să nu existe umiditate mare. Rezultate bune se pot obţine combinând PAL pentru carcasă şi interior, cu MDF vopsit pentru fronturi.

Pentru corpurile de mobilier s-a ales varianta de MDF vopsit care se prelucrează mai uşor decât PAL-ul. Deasemenea este rezistent la căldură şi umiditate, are durata de viaţă mare. Nu mai puţin importanta este se poate repara în cazul în care suprafaţa este zgâriată sau deteriorată.

Electrocasnicele

Electrocasnicele au fost alese ca pete de culoare. Sunt achiziţionate de la aceeaşi firmă, Franke, şi corespund aceluiaşi stil, rustic-provence.

Astfel, frigiderul, chiuveta şi plita formează un triunghi ergonomic ce nu ar trebui să aibă laturile prea mari. Aceasta pentru a nu parcurge distanţe lungi între cele trei puncte cheie ale bucătăriei. Totuşi, între acestea este impus un spaţiu minim necesar, blatul de lucru pe care se prepară mâncarea. Maşina de spalat vase este indicat să fie cât mai aproape de chiuvetă. De asemenea, chiuveta nu ar trebui să fie primul loc vizibil. Când se intră în bucătărie, aceasta fiind des ocupată de vase murdare, inestetice. Ar fi ideal ca electrocasnicele să fie amplasate la nivelul ochiului, fiind mai uşor de accesat. Prizele trebuie să fie la o distanţă sigură de sursa de apă sau unde se produc aburi.

Devizul total al acestei amenajări a fost 42 180 lei (fără materiale de construcţie).