Fără limite, glamul în design şi fashion

Mai puternic, mai strălucitor și mai radical, glamul sălbatic din anii 80 s-a întors, amintindu-ne de o epocă în care mobilierul a devenit un simbol al statutului, iar designerii au făcut o ofertă pentru libertate, demonstrând împotriva regulilor vizuale stabilite. Nimic nu era imposibil, iar glamul nu cunoștea limite.

Magia anilor 80

Când marca cosmetică Sephora și-a sărbătorit cea de-a zecea aniversare în 2018, a organizat într-un loc de joacă, o arenă plictisitoare de 700 m² din Singapore, un eveniment  cu lumini de neon și telefoane cu monede. A fost un semnal, referire în mod clar la anii ’80 iar ideea a fost preluată de designeri şi îmbrăţişată de clienţi.

Acum, că anii optzeci sunt mai departe în trecut, ei par mai rezonanţi, mai euforici și mai invitaţionali, inclusiv pentru generațiile mai tinere. Toată lumea vrea să fie impregnată cu magia anilor 80, să experimenteze acea senzație bună pe care acest deceniu a lăsat-o în urmă în ţările Occidentale. Pentru unii, aceasta este o șansă de a retrăi strălucirea tinereții lor. Pentru alții este un punct de referință într-o lume în mișcare din ce în ce mai amețitoare

Anii 80 au avut, de asemenea, şi o latură mai modestă, o prelungire a anilor anteriori. Nuanțele de pământ și betonul expus au fost combinate cu construcții lineare din oțel. Aceste idei primesc acum o interpretare contemporană şi plină de farmec prin stilul industrial din partea multor designeri.

O altă tendinţă preluată din anii 80 este combinarea statuilor clasice în ipostaze neobișnuite cu obiecte care aduc mișcare în spațiu și sugerează lumea naturală. Deşi se folosesc elemente complicate, în acest caz încăperile nu par a fi aglomerate.

 Aspectele vintage, o tendinţă a vremurilor

Anii 80 au reprezentat o perioadă plină de satisfacții, pentru că moda și interioarele au oferit un amestec stilistic îndrăzneț. Acesta a lăsat posibilități semnificative de interpretare.

La modă, umerii erau cea mai importantă parte a corpului. Hainele au început să includă multe accesorii (rucsac, de exemplu) și mâneci bufante, cu sigle imprimate pe fiecare articol. Articolele sportive au început să se poarte în combinaţie cu îmbrăcămintea de zi.

În prezent, în ceea ce privește interioarele, designeri precum David Alhadeff, Cristina Celestino și Nina Yashar aduc înapoi anii 80 prin  culori și texturi îndrăznețe, expresive, plus forme neobișnuite, cum este în cazul ochelarilor sau pieselor de mobilier. Aspectele vintage sunt acum un semn al vremurilor. Arta pop veselă împodobește podelele și pereții cu obiectele de artă,. În acelaşi timp sculpturile de aur de animale acționează ca piese statement.

Modele geometrie art deco

Altă tendinţă este dată de  modelele geometrice art deco, culorile artei pop și kitsch-ul din anii 50. Adică liniile propuse de Grupul Memphis fondat de Ettore Sottsass şi practicat îndeosebi în Italia anilor 80. La acea vreme, mobilierul lor nu era foarte răspândit, deoarece era mult prea radical faţă de sobrietatea care însoţea designul şi mobilierul. S-au îndepărtat de modernismul clasic și au eliberat designul de regulile sale stricte anterioare. La vremea respectivă adepţii stilului foloseau forme geometrice integrate în mod natural în piese de mobilier precum şi un joc îndrăzneţ al culorilor. Deasemenea alăturarea interesantă a materialelor diferite. Acum piesele concepute de ei sunt celebrate și obțin prețuri foarte ridicate la licitații. Lucrările unor designeri celebri precum Ettore Sottsass, Ron Arad și Toshiyuki Kita sunt mai căutate ca niciodată.

Amenajare contemporană în stil Neo Memphis. Foto: i.pinimg.com/

În zilele noastre, ideile grupului au fost preluate dar nu întocmai. Acum se poate vorbi de stilul Neo Memphis care aduce şi nişte lucruri noi. Între acestea se numără folosirea alamei, care oferă un plus de glam, culorile pastelate, dungile.

Glam cu rochii metalice și cercei de corali

Anii 80 nu erau la fel peste tot. Diferite fațete au ieșit în evidență în diferite țări. Italia a avut mișcarea Memphis în jurul lui Ettore Sottsass, cu culorile sale vesele și o atitudinea jucăușă. În acelaşi timp, însă, negrul și cromul erau la mare modă în Germania. În Franța, accentul a fost pus foarte mult pe strălucire și glamour.

 Mobila despre care vorbește toată lumea

Mobilierul și iluminatul care ne atrag atenția în primul rând. Ele fac, de asemenea, parte din aspectul elegant al anilor 80. Deasemenea sunt acum foarte solicitate – alături de rochii metalice și cercei de corali. Mai multe obiecte își redescoperă gloria de odinioară, cum este cazul obiectelor aşezate pe centrul mesei. Această invenție franceză din anii 1690 a fost sărbătorită în anii 80 și acum revine pe mesele noastre. Piesele centrale sunt obiecte de design în sine. Adesea sunt realizate din argint sau parțial aurite, iar singurul lor scop este de a fi decorative.

Amenajare contemporană glam ce foloseşte piese de mobiliar cu forme neconvenţionale

Iată şi alte decoraţii şi accesorii lansate în ultima perioadă şi care pot fi etichetate ca bizare. Un șezlong balansoar de Tom Dixon în formă de pasăre. Un obiect de la Light & Living care arată ca o coajă de broască țestoasă. O pernă aurie, cu imprimeu leopard, de la Riviera Maison. Iar lista poate fi continuată.

Dacă post-modernismul din anii 80 ne-a învățat ceva, acela este, fără îndoială, că nimic nu este imposibil.

Foto: Messe Frankfurt