Detalii pentru o amenajare cu aer romantic

Specialiştii sunt de acord că amenajarea întregii locuinţe în stil romantic nu este la îndemână şi, poate, nici practică. Se poate merge pe unele detalii, pe amenajarea unei funcţiuni (dormitorul sau camera unei domnişoare sunt exemple care se pot avea în vedere), însă cele mai uzitate sunt  aranjamentele romantice sau realizarea unor colţuri intime.

Primăvara ne predispune cu siguranţă pentru a adăuga măcar puţin romantism interioarelor noastre.

Pasteluri de primăvară

Nu este nevoie să redecoraţi complet pentru a imprima un anumit aer amenajării. Câteva detalii sunt suficiente pentru a da un suflu nou. Pentru un look romantic, trebuie să alegeţi decoraţii şi accesorii în tonuri dulci, pastelate, dar numai dacă se potrivesc cu restul decorului. La fel este cazul şi cu texturile sidefate.

Verdele este simbolul ecologiei precum şi al începuturilot, aşa că puteţi îndrăzni să folosiţi o nuanţă ceva mai discretă la nivelul pereţilor şi să o combinaţi cu tonuri pastel de lila sau roz, de exemplu. Este fresh, dulce şi în tendinţe!

Roz este însă nuanţa care se potriveşte cel mai bine cu still romantic: la vie en rose! De aceea camera unei domnişoare romantice poate fi deseori decorată în roz. Această nuanţă este preferată de mulţi dintre designerii renumiţi, Karim Rashid fiind unul dintre ei.

Nu uitaţi de detaliile care completează atmosfera şi îi asigură romantism. Imprimeurile textilelor poate fi unul dintre ele iar cele florale sunt romantice, mai ales dacă au o tentă retro. Pentru o abordare discretă, sunt recomandate deasemenea câteva pernuţe cu motive delicate.

Alte elementele cheie ale unui decor romantic sunt aplicaţiile de dantelã sau franjuri şi mobilierul pictat. O idee practică şi la îndemână este să îmbrăcaţi copertele cărţilor în hârtie sau material textil colorat, asortându-le astfel cu restul elementelor pe care le introduceţi în amenajare.

Detalii florale

Florile naturale sunt mereu binevenite, la fel şi detaliile atent alese. În glastre sau ca aranjamente florale florile imprimă o ambianţă fresh şi elegantă, aducând în acelaşi timp note romantice. În amenajări se poartă mult eclectismul iar acest lucru este valabil şi în cazul aranjamentelor florale.

Puteţi deci să combinaţi flori în cele mai diverse culori, pastelate sau solare. Deasemenea este indicat să existe şi un accent, cel de albastru, cum este al irişilor poate fi de efect şi întăreşte atmosfera romantică.

Orice detaliu floral, fie că este pe pereți, în rama oglinzilor sau butonii fotoliilor, adaugă un plus de delicatețe și romantism.

Dar nu uita că florile naturale aduc la viață instant o încăpere, în timp ce răsfață simțurile. Plasează buchete de flori în colțurile-cheie ale camerelor — ideal ar fi să folosești trandafiri.

Un colţ numai pentru EA

Pentru realizarea unui colţ intim cu aspect romantic trebuie să fie avută în vedere în primul rând personalitatea persoanei căreia i se adresează.

În unele cazuri o măsuţă de machiaj cu oglindă (rotundă este cel mai bine) şi scaun în dormitorul matrimonial poate fi cea mai bună soluţie. Chiar baia poate reprezenta locul ideal pentru o astfel de soluţie, mai ales că aici ambianţa poate fi completată în acest caz cu alte agrementări şi decoraţiuni pentru wellness (arome, muzică, elemente de saună, aranjamente Feng Shui, vase cu pietre chiar şi plante, tablouri).

În alte cazuri, soluţia ideală poate fi un fotoliu comod, cu suport pentru picioare (sau o canapea de mici dimensiuni) şi lângă ea o măsuţă cu veioză cu picior sau un lampadar, loc ideal pentru lecturarea unei cărţi sau a unei reviste. Chiar un mic birou, pentru laptop, cu un secretaire, poate fi un loc de retragere, mai ales că şi ea poate avea preocupări mai noi.

O idee bună este şi aranjarea romantică a mesei pentru o cină în doi. În acest caz nu vor putea lipsi lumânările sau sfeşnicele, porţelanul, dantela şi un meniu pe măsură, din care şampania este un must.

Adaugă mici detalii preţioase

Există mici detalii prețioase care transformă spaţiul banal al dormitorului într-unul romantic, care spune o poveste frumoasă.

Accesorii, ornamente sau decoraţiuni, acestea trebuie să fie fine, de dimensiuni mici şi în linii curbate, încadrându-se de preferinţă în stilul baroc sau Art Nouvaux.

Pentru că este foarte vizibilă în dormitor, este bine să valorifici pe cât posibil tăblia patului. În loc de una banală, alege o tăblie din lemn patinat  cu detalii vintage. Aceasta va aduce la viață atmosfera elegantă și rafinată a secolului XIX. Alături de tablia de lemn poți combina sfeșnice din metal antichizat. Vei oferi astfel impresia unui dormitor care face parte dintr-un castel medieval.

Foloseşte un tapet floral

Pentru a crea un vibe romantic, folosește un tapet floral delicat pe acel perete pe care se odihnește tăblia patului. Ca să te asiguri că dormitorul nu devine exclusiv feminin, subtilitatea e cheia.

Alege un tapet bej, cu imprimeu alb, cât mai simplu. Oricât de simplificat, un tapet va pune imediat în evidență spiritul romantic al dormitorului.

Pat cu baldachin

Lasă-te sedus de patul cu baldachin. Acesta le era pe vremuri accesibil doar oamenilor foarte bogați. De aceea  este considerat un simbol al rafinamentului, având un aspect romantic, ca rupt din poveștile eterne de iubire. Alege un design clasic, simplu, cu cadru din lemn, și adaugă draperii mătăsoase sau perdele din voal alb. Vei crea astfel o atmosferă paradisiacă.

Şi grădina poate deveni romantică. Acum sunt propuse paturi cu baldachin pentru exterior. În acest caz, esteticul este combinat şi cu funcţionalul. Baldachinul te fereşte de razele puternice ale soarelui în timpul verii.

O oglindă cu ramă veche

O oglindă cu ramă veche în stil baroc florentin reînvie romantismul și creează o simetrie ideală cu tăblia de pat în stil vintage.

Oglinzile sunt un must-have, pentru că reflectă lumina accentuând prețiozitatea decorului, în timp ce măresc vizual spațiul.

Texturi care stimulează simţurile

Catifeaua, în special cea roșie, este o emblemă încă actuală a pasiunii și a iubirii. Poți alege o tăblie de pat îmbrăcată în catifea roșie, un fotoliu de catifea sau scaune decorate cu acest material prețios și atractiv. Un alt avantaj al catifelei constă în faptul că aceasta reflectă lumina în moduri subtile și sexy.

Un spatiu îmbrăcat în texturi care stimulează simțurile este deosebit de romantic și pasional. Pentru un efect total, combină catifeaua cu alte materiale luxuriante, așa cum sunt mătasea sau blana artificială.

Poți folosi aștenuturi din satin sau un alt material prețios. Acestea creează un efect metalizat. Jos poți pune un covoraș alb sau bej din blană artificială.

Lumină plină de mister

Lumânările sunt romantice și sofisticate, iar lumina lor creează în dormitor o atmosferă misterioasă și senzuală. Alege unele parfumate, pentru un efect și mai intens.

Pentru o cină romantică, sfeşnicele cu lumânări sunt soluţia pentru accesorizarea mesei.

Şi şemineul aduce cu el romantismul. Nu numai prin alura sa ci şi prin flacările care încălzesc atmosfera şi imprimă o stare de bine.

Foto: JAB, Pinterest, Ştefan Popescu, Ion Diamandi