Zile cu mult soare dar şi cu ploi abundente. Vreme bună pentru vegetaţie, mai ales acum în luna mai, cea a florilor când temperaturile nu sunt atât de ridicate.
Trandadirii au început să înflorească şi alături de ei, diverşi arbuşti, trandafirii sălbatici, măcieşii, etc. În curând vom simţi şi parfumul lor în aer.
În pieţe se găsesc din belşug florile de vară cu culorile lor puternice şi diverse, de la roşu, la roz şi alb. Iar preţurile sunt practic modice faţă de cum au început să crească acestea chiar şi în pieţele agroalimentare.
Alături de florile de vară, albăstrelele asigură un accent puternic, fie în grădină, pe terasă sau la interior.
Ce flori în ghivece
Pentru ghivecele din grădină, terase şi balcoane, recomandăm petunia, cea iubitoare de soare, care poate sta în floare întregul sezon.
Culorile petuniilor superbe – roşu, roz, alb , violet şi albastru închis, împodobesc orice decor. În plus, mirosul lor puternic ne aduce aminte de vacanţele de pe litoral în urmă cu câteva zeci de ani. Deasemenea, sunt şi căzătoare, putând ca ghivecele să fie atârnate pentru un decor spectaculos. Preţurile sunt foarte acceptabile.
Sporul casei poate şi el încânta ochiul timp îndelungat dar, atenţie, nu îi place soarele şi nici lumina puternică.
Desigur, muşcatele, la fel de iubitoare de soare ca şi petuniile, pot fi şi ele căzătoare. Un avantaj este că pot înflori şi peste un an.
Buganvilia la Bucureşti
În ultimii ani, am observat că mai multe flori şi plante mediteraneene sau submediteraneene au început să fie aclimatizate în ţară, poate şi legat de creşterea temperaturii medii. Smochinul este un exemplu.
Iată că în unele florării a apărut şi frumoasa exotica buganvilia care împodobeşte gardurile, porţile şi pereţii exteriori în zone mediteraneene mai deşertice (California, Chile, Africa de Nord, etc.). Florile aparte rezistă un timp îndelungat. Am văzut deja în Bucureşti, gardul unei case cu o buganvilla de mărime apreciabilă, semn că a rezistat şi iarna (probabil protejată). Un exemplu care poate fi urmat de mai mulţI amatori doritori de grădini cu aer exotic
Buganvilia poate creşte ca un arbust, atingând dimensiuni foarte mari. Poate ajunge ca un copac, la mărimea unei magnolii.
Dar poate sta şi într-un ghiveci. Ca întreţinere, are nevoie de minimum 6 ore de soare pe zi şi multă căldură. Se udă cel mult odată la săptămână, chiar şi mai rar, dar udarea trebuie să fie adâncă.
Foto: Ion Diamandi, Pinterest (buganvilia)
You may also like
-
Noile colecţii GESSI aduc Haute Couture în băile contemporane din România
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano
-
1 din 10 tineri vor suferi de pierderi de auz grave până în 2050