Clădirea VELUXlab din Milano, o clădire cu concept de Casă Activă, destinată cercetării

VELUXlab este prima clădire italiană cu aproape zero consum de energie dintr-un campus universitar şi construită conform conceptului de Casă Activă. Este amplasată în campusul Bovisa al Politecnico din Milano și este un nou laborator pentru cercetare.  Provine renovarea casei model pentru clima mediteraneană Atika, proiectată de J.A.Cantalejo și A.Ronda de la studioul ACXT / IDOM pentru Velux. A fost inaugurată la Bilbao (2007) și apoi reconstruită la Roma înainte (2008) și la Milano mai târziu (2009). După această perioadă, Velux a decis să o dea Universităţii Politecnico din Milano pentru a face din acesta un nou centru de cercetare pentru Universitate.

Renovarea a fost urmată de studioul Atelier2 și de experții de la Politecnico, proiectul fiind coordonat de prof. Manuela Grecchi și condus de prof. Marco Imperadori.

Din exterior, clădirea pare una normală cu tencuială albă ca finisare, dar este rezultatul unei analize complexe a climei și a nevoilor clădirii în sine. De fapt, pentru a fi îmbunătățit comportamentul energetic, coeficienţii casei au a fost calculaţi și analizaţi într-o situație dinamică, care reprezintă cel mai bine condițiile reale de lucru ale laboratorului. Datorită software-ului Trnsys,  a fost posibil să se investigheze răspunsul real al clădirii la stresul climatic și astfel să se regleze proiectarea și strategiile de construcție la rezultate.

Structura este cea originală, de la Atika, dar a fost implementată cu alte materiale noi și izolație în conformitate cu rezultatele simulării, pentru a optimiza învelișul și clădirea în sine față de condiţiile climaterice.

Materialele adăugate sunt toate inovatoare, dar reciclate sau reciclabile. De exemplu, datorită funcționării continue a instalării și dezasamblării, fațadele nu mai erau perfect verticale, așa că a fost necesară o nouă structură metalică pentru placare fiind adăugată pe fațadele vechi pentru a le regla. Acest spațiu nou (între vechea și noua placare) i-a permis proiectantului să-l umple cu materiale izolatoare sub formă de pulbere prelevate din deșeurile altor prelucrări. Pentru placare s-au folosit panouri reciclate din fibră de sticlă și s-au adăugat noi izolații.

Tavanul este realizat din panouri de gips și zeolit care curăță aerul și ajută la menținerea camerei sănătoase. Confortul interior a fost cel mai important aspect care a condus la proiectarea laboratorului: izolația face ca interiorul să fie aerisit și să funcționeze cu adevărat în menținerea temperaturii stabile, plafonul și placarea pereților ajută la curățarea aerului și menținerea atmosferei sănătoase și sigure pentru ocupanți.

 Forma în sine este optimizată pentru sezonul cald și este activă în fața stresului meteorologic: acoperișul ajută la ventilația naturală și maximizează câștigurile solare iarna și umbrirea vara.

Solicitarea de energie a singurei clădiri și anvelope, fără servicii și contribuția sursei de energie regenerabilă, este de 9,8 kWh / m3a pentru încălzire. Clădirea este concepută pentru a răspunde instantaneu la schimbările climatice și pentru a atinge în mod natural confortul interior pentru utilizatori. Doar în sezonul extrem are nevoie de ajutor din sistemul mecanic de aclimatizare și ventilație. Este echipat cu sistem de încălzire, ventilare şi aer condiţionat (HVAC) cu recuperare de energie (90%), pompă de căldură aer-apă (7kWhp) și 3 panouri solare cu un cazan de 160 litri care alimentează toate nevoile de apă caldă. Cererea finală de energie este doar de 3,82 kWh / m2a, ceea ce îl face un centru de cercetare foarte inteligent și activ. În primul proiect nu a existat niciun sistem fotovoltaic care să acopere cererea electrică, dar cu ajutorul financiar al companiei Velux, acesta este acum echipat cu un sistem fotovoltaic de 2 kWp, care acoperă toate cererile și face ca VELUXlab să răspundă perfect la toate specificațiile conceptului de Casă Activă.

Ventilaţia hibridă

Echipa Politecnico studiază un sistem nou și inovator pentru automatizarea ferestrelor, pentru a optimiza și mai mult comportamentul natural al clădirii în sine. VELUXlab este chiar un prim exemplu de clădire activă din Milano și este un centru de cercetare, dar șiunul de cercetare pentru doctoranzii care sunt implicați în studii privind eficiența energetică și inovația în sectorul construcțiilor, cum este studiul despre ventilația hibridă. Dtorită VELUXlab va fi posibil să se analizeze comportamentul și contribuția acestui sistem la eficiența energetică a clădirilor.

Ventilația hibridă este un concept nou și inovator, care face parte din ultimele cercetări privind eficiența și economisirea de energie. Datorită unui sistem de calcul automat care compară exteriorul condițiile meteorologice și climatul interior și, dacă este necesar, apelurile în sistemul de ventilație mecanică, se bazează pe ideea de ventilație naturală integrată cu cea mecanică numai atunci când este nevoie,. Acest lucru este posibil datorită unui sistem de control wireless foarte avansat, complet nou și inovator.  

Radar

Sistemul de monitorizare  important, deoarece oferă toate datele despre comportamentul clădirii și, datorită acestuia, va fi posibil să se înțeleagă mai bine nevoile și caracteristicile unei case active într-un climat mediteranean.