Grădina – sfaturi practice ale specialiştilor pentru îngrijirea gazonului

Gazonul este piatra de temelie a unei grădini şi dacă acesta nu este plantat uniform și nu are un aspect sănătos, întreaga amenajare peisagistică are de suferit. Un gazon care emană sănătate prin fiecare fir de iarbă este visul oricărui grădinar. Aveți nevoie de multă răbdare, muncă pe măsură, dar și de sfaturi bune pe care să le urmați cu strictețe pentru îngrijirea gazonului.

Pentru a evita îngălbenirea ierbii și apariția peticelor de pământ, fiți conștienți de faptul că în fiecare lună a anului trebuie să treceți în agenda grădinarului câteva activități la capitolul ”îngrijirea gazonului” iar primăvara este cea mai solicitantă perioadă, în care peluza are nevoie de cea mai mare atenție, fie că vreți doar s-o reîmprospătați sau s-o plantați de la zero.

Gazonul iubește solul nisipos. Așa că puteți amesteca pământul cu nisip, pentru a crea condiții prielnice pentru păstrarea umezelii o perioadă mai îndelungată. Ca să nu dați greș, solicitați sprijinul unei inginer peisagist pentru stabilirea proporției nisipului. Nu vă speriați dacă în grădină sunt și suprafețe stâncoase. Gazonul nu are nevoie de un strat mai mare de 10 cm de pământ pentru a se dezovolta în condiții bune. Desigur, acum a plouta mult şi nu este nevoie de umezeală în plus. Dar vor veni căldurile mari din vară şi atunci este bine de ştiut.

Calendarul grădinarului de primăvară-vară

În luna mai, aţi continua tunderile coborând ”garda” la sol şi aţi fertilizați încă o dată. Semănatul ar fi trebuit să îl faceţi cu noile peluze și să udați dimineața, când nopțile au fost răcoroase.  

În luna iunie gazonul trebuie tuns din nou, mai ales că a plouat mult şi iarba a crescut vertiginos. Dacă vremea începe să se îmbunătăţescă, lăsaţi iarba tăiată pe peluză. Uscându-se și descompunându-se, ea se transformă în azot. Dacă ploile încetează şi nu este umiditate, irigați abundent seara. Ascuțiți cuțitul mașinii de tuns.

Grădinile care au peluză de gazon sunt cele mai bune pentru a se organiza aici petreceri cu copii (grădină privată în Pipera amenajată de ing. horzicol Carmen Uscoiu)

În iulie trebuie să aveţi grijă la tundere și udare regulată la îngrijirea gazonului. Nu se mai adaugă îngrășăminte și nu se mai tratează cu erbicide.

Din august,  la jumătatea lunii, puteți începe să semănați gazon, dacă vreți să înființați o nouă peluză. 

Sfatul specialistului

După ce a ajuns la maturitate, suprafața cu gazon are nevoie de o întreținere permanentă. Se udă zilnic, mai ales în zilele caniculare, timp de 30 de minute dimineața sau seara, niciodată noaptea. Cel mai bine este să montați un sistem automat de irigat. Acesta va porni singur la orele stabilite și să împrăștie cantitatea optimă de apă.

Dacă gazonul devine un pic îmbătrânit și începe să aibă buruieni, dar și o vegetație neregulată, înseamnă că este timpul pentru scarificare.  Operațiunea constă în trecerea unui scarificator care ”înțeapă” pământul, remediind și aducând echilibrul între subsol și partea aeriană a plantelor.

 Pentru ca suprafața să fie mereu de un verde crud, tundeți iarba ori de câte ori depășește înălțimea de 8 cm. La tăiere, nu este recomandat să tăiați mai mult de o treime din înălțimea firului de iarbă. Evitați tunderea gazonului întotdeauna în același sens. Reglați cele 4 roți ale mașinii de tuns la aceeași înălțime, încât cuțitul să tăie perfect orizontal.

Trasați întâi marginile, după care începeți să tundeți dus-întors iar în perioada de secetă, reglați mai sus înălțimea tăierii.  Dacă aveţi buget mai mare, şi nu staţi bine cu timpul,  trebuie să ştiţi că există şi varianta robotului de tăiat iarba. Acesta înţelege şi comenzi vocale.

Cum alegeți mașina de tuns gazonul?

Maşina de tuns gazonul trebuie să aleasă în funcție de mai mulți factori. Mașina de tuns gazonul poate fi electrică sau cu motor termic pe benzină. Este important de știut faptul că veți avea nevoie și de un prelungitor pentru alimentare sau de acumulatori performanți.

Mașina de tuns gazon cu baterii este foarte practică. Oferă o flexibilitate mare. Are însă dezavantajul că bateriile nu pot fi folosite mai mult de 60-70 de minute, după care necesită reîncărcare.

Dacă optați pentru o mașină de tuns gazon cu motor pe benzină, trebuie să știți că aceasta este potrivită în special pentru suprafețele mari, de peste 800 mp. Aceasta deoarece este grea și dificil de manevrat în curțile mici. Necesită schimbarea uleiului de motor după un anumit interval de funcționare.

Foto: Shutterstock, Pinterest