Cum schimbaţi cel mai uşor look-ul casei

Culorile sunt foarte importante în amenajarea casei iar zugrăvitul este cea mai la îndemână soluţie pentru amenajarea şi (re)decorarea interiorului. Pentru alegerea şi dozarea culorilor într-o încăpere se pot folosi mai multe reguli.

Idei şi soluţii pentru zugrăvitul la interior

În primul rând, alegerea culorilor se face în funcţie de destinaţia încăperii. Astfel, în spaţiile de zi se pretează culorile calde şi soft, iar în dormitor, mai degrabă cele reci. În ceea ce privește textura, dacă pentru anumite încăperi, ca dormitorul sau livingul, sunt recomandate culorile mate, pentru cele cu un grad mai mare de expunere la schimbări de temperatură, la aburi și umiditate în general, așa cum sunt baia și bucătăria, sunt mai potrivite vopselele mai rezistente și cu un aspect lăcuit.  O altă regulă foarte importantă se referă la „proporţia de aur”, potrivit căreia trebuie să vă concentraţi (doar) pe trei culori, pe care să le folosiţi în proporţiile 60/30/10. Dacă o aplicaţi corect, veţi găsi imediat răspunsul la întrebări de genul: cum să zugrăvesc pereţii? în ce nuanţă să fie draperiile sau ce esenţă de parchet să aleg? 

Înainte de aplicarea vopselei pereţii trebuie pregătiţi iar pentru aceasta, mai întâi eliminaţi vechile finisaje. Mai exact, curăţaţi pereţii cu apă şi un burete, iar apoi lasaţi-i să se usuce. Înainte de a trece la următoarea operaţiune, verificaţi cu atenţie suprafaţa, ca să vedeţi dacă există găuri sau fisuri. În cazul în care ele există, umpleţi-le cu mortar sau ipsos. Urmează amorsarea pereţilor, necesară atunci când substratul este foarte absorbant. În plus, prin amorsare, veţi economisi o cantitate importantă de vopsea. Ultimul pas este vopsirea propriu-zisă a pereţilor.

Alegerea şi testarea vopselei lavabile

De obicei, vânzătorul pune la dispoziţie o multitudine de cartonaşe colorate, de la diverşi producători de vopsea lavabilă. Dar dacă v-aţi hotărât la o culoare, ce nuanţă să alegeţi din numeroasele variante? Cel mai bine este să puteţi lua câteva mostre de vopsea, să le aplicaţi acasă pe o suprafaţă mică şi alege nuanţele care v-au plăcut cel mai mult. Trebuie deasemenea să urmăriţi cum se comportă vopseaua pe parcursul unei zile în funcţie de lumina naturală care pătrunde în cameră, dar şi în contact cu lumina artificială. Trebuie să ştiţi că vopseaua lavabilă colorată se mixează pe loc în magazine, printr-un sistem computerizat, combinând nuanţatorul ales cu vopseaua albă.

Cum alegi vopseaua potrivită

Zugrăvirea unui spaţiu produce mult disconfort, iar aşteptările de după renovare pot fi pe măsura deranjului. În mod normal, alegerea unui produs potrivit te ajută să termini treaba mai repede fără dezamăgiri.

Pentru a alege un produs potrivit, mai întâi de toate, trebuie să ținem cont de tipul suportului pe care urmeaza sa-l vopsim: este un suport nou, gletuit? A mai fost zugrăvit anterior? Dorim să schimbăm culoarea? Unde vrem să aplicăm, la interior sau la exterior?

Având răspunsul la aceste întrebări, este foarte important să știm că trebuie să ținem cont și de următoarele aspecte pentru a lua decizia finală: să fie o vopsea ușor de întreținut (să se poată spăla și curăța în cazul murdăririi accidentale), să aibă o putere foarte mare de acoperire, să fie ușor de aplicat, fără stropire, să aibă o permeabilitate ridicată la vapori, să respecte gradul de culoare ales, iar dacă alegem o finisare în alb, să aibă un grad de alb strălucitor. În cazul vopselelor de exterior, trebuie să avem în vedere gradul de rezistență la intemperii și UV.

Pe lângă aceste aspecte, desigur, și raportul preț-putere de acoperire l/m²/strat este relevant, dar o foarte atenție trebuie să acordăm și gradului de emisie de agenți nocivi a vopselei, care trebuie să fie foarte redus, chiar spre zero.

Toate acestea sunt cerințe minime obligatorii pentru a duce la o satisfacție deplină a lucrului bine făcut. Vopselele premium, în mod categoric, îndeplinesc aceste cerințe.  Specialiştii ne sfătuiesc că alegerea unui produs ieftin nu duce decât la alocarea unui buget suplimentar într-un timp foarte scurt pentru revopsire. Întreținerea unei suprafețe pe care s-a aplicat o vopsea ieftină va fi una dificilă atâta timp cât aceasta nu îndeplinește cerințele minime obligatorii de mai sus.

Sfaturi utile pentru decorare

  • Nu începeţi vopsirea nici din partea de sus, nici din partea de jos a peretelui, ci din interior. În felul acesta evitaţi imperfecţiunile, care apar atunci când vopseaua nu poate fi distribuită cum trebuie înspre tavan sau podea. 
  • Întotdeauna zugrăviţi mai întâi tavanele şi abia apoi pereţii. Astfel, orice picătură de vopsea care va cădea nu va murdări o suprafaţă proaspăt vopsită.
  • Nu uitaţi să acoperiţi bine pardoseala înainte de a vă apuca de treabă.
  • Demontaţi caloriferele, pentru a zugrăvi şi suprafaţa din spatele acestora.
  • Protejaţi prizele şi întrerupătoarele de urmele de vopsea cu scotch de hârtie sau folosiţi o pensulă mică şi plată pentru a vopsi în jurul lor fără a le murdări.

Odată ce ați stabilit zona din care începeți vopsirea peretelui, nu întrerupeți lucrul la jumătatea acestuia, ci continuați până la celălalt colț fără să reveniți la porțiunile pe care s-a aplicat deja vopseaua.

  • Dacă pe porțiunile înguste, vopsite cu pensula, se remarcă diferențe de aspect față de fondul peretelui, se recomandă să reveniți la vopsirea cu mini-trafaletul fără montură la un capăt, ce permite vopsirea în colțuri.
  • Citiţi întotdeauna indicaţiile de pe cutia de vopsea. Acolo găsiţi informaţii despre numărul necesar de straturi de vopsea, despre timpul de uscare şi eficienţă.
  • Foto: Shutterstock, Pinterest