Casele mediteraneene, o arhitectură colorată, exotică şi elegantă

Casele mediteraneene, apărute imediat după primul război mondial în zonele de lângă mare, sunt case care prin dimensiunea lor, proporţia, materialele folosite, dar mai ales prin căldura pe care o degajă exprimă incontestabil dorinţa oamenilor de relaxare, de revenire la viaţă. Totul porneşte de la natural şi ecologic şi se termină cu o ambianţă total relaxată în care toată lumea se simte bine.

Materiale de construcţie, arhitectură, decor

Materialele naturale, o atmosferă relaxată, deschiderile şi terasele largi, abundenţa de plante şi flori, uneori piscine, culorile, în care energia celor solare este echilibrată de albastrul marin, cam acestea ar fi caracteristicile generale. La construcţie se folosesc materialele naturale, în primul rând piatra, dar şi lemnul, argila, varul, în diferite combinaţii.

Ca structură de rezistenţă o variantă foarte răspândită este cărămida, iar pentru acoperiş ţigla ceramică tip olan. Aceste soluţii asigură interioare răcoroase şi reconfortante, o altă caracteristică a acestor case.

Interioarele prezintă la rândul lor aceleaşi caracteristici: totul este natural, relaxant dar în acelaşi timp revigorant. Finisajele sunt din materiale naturale, mobilierul este foarte confortabil, culorile marine dar şi gri, mult alb, toate compun o atmosferă degajată.

În unele cazuri, la interior se foloseşte culoarea albastru, aceasta însăşi fiind o nuanţă care induce o stare de relaxare.

Vilă în stil mediteranean la Timişoara

În acest cadru se pot adăuga obiecte de mobilier cu linii cât mai simple, piese mai vechi, patinate, stilul mediteranean fiind perfect compatibil cu cel vintage, retro şi eclectic. Materialele textile, bineînţeles naturale, sunt şi ele folosite din plin. Alegerea unor imprimeuri diferite asigură un plus de varietate în ambient.

Unde le vedeţi, de unde vă inspiraţi

Desigur, multe case cu specific mediteranean se găsesc chiar în bazinul Mării Mediterane, fiecare zonă sau ţară, fie Grecia, Italia, Spania sau sudul Franţei imprimând anumite caracteristici specifice.

Vilă în stil mediteranean în California, la care predomină elementele de arhitectură spaniolă.

Altă zonă cu multe case de acest fel este California, mai ales că şi aici climatul este apropiat de cel mediteranean. Casele de aici prezintă o puternică influenţă din partea arhitecturii spaniole.

Proiect de casă în stil mediteranean, arh. Anca Iorgoveanu
Casă în stil mediteranean la Mamaia, pe malul lacului Siutghiol

Şi în ţara noastră sunt mulţi doritori de a avea o casă de tip mediteranean şi solicită proiecte de arhitectură de acest tip. În special în cazul proprietarilor de terenuri de pe litoral.

Este interesant de menţionat faptul că binecunoscuta arhitectă Henrieta Dellavrancea a realizat mai multe case tip vilă având elemente de tip mediteranean încă din perioda interbelică. Majoritatea acestora sunt situate în oraşul Balcic, pe vremea aceea apaţinând de România.

Vila Sanda de la Balcic

Vom da ca exemplu de casă mediteraneană o vilă tot din Balcic, concepută de unul dintre cunoscuţii arhitecţi români. Proprietarul iniţial (şi arhitectul Vilei Sanda) a fost Paul Smărăndescu (1881-1945). Acesta a fost şi rectorul Facultăţii de Arhitectură din Bucureşti. Numele vilei, care a rămas şi astăzi, este cel al soţiei arhitectului.

Vila a fost construită în anul 1934 de antreprenorul Americo Furlani. Noul proprietar din 2006 este un mare operator turistic local. Vila a fost restaurată foarte bine în 2008 când au fost întărite elementele de casă în stil mediteranean. Arhitectul care a supervizat lucrările de restaurare a fost Vladimir Popov.

Interiorul este glamuros şi decorat în stilul vilelor italieneşti. Actualmente vila funcţionează ca hotel de lux. Beneficiază de săli de recepţie/holuri generoase dedicate socializării, cu deschideri largi şi privelişte la mare. Mai ales că vila este poziţionată pe locul înalt al falezei. Şemineul dă tonul unei ambianţe luxoase.

Două terase foarte mari, orientate spre mare, oferă posibilitatea locatarilor atât a priveliştilor superbe cât şi a ambianţei. Din aceasta nu lipsesc plantele mediteraneene şi florile.

Un accent special în amenajare a fost pus pe folosirea din abundenţă a pietrei. Atât la exterior cât şi la interior, ceea ce îi conferă tipul de vilă mediteraneană.

Foto: Shutterstock, Pinterest, arhiva lifeandstyle.ro

1 thought on “Casele mediteraneene, o arhitectură colorată, exotică şi elegantă

Comments are closed.