Turism: Egipt şi Zanzibar, destinaţii exotice preferate de români

La noi plouă, timpul e urât, vara nu a venit încă cu adevărat. Ne gândim tot mai mult la vacanţe, la concedii şi unde să le petrecem. Totuşi mulţi români au avut deja prilejul să guste din plăcerile de timp de vară pe litoral încă din luna martie.

Nu mai puţin de 40 000 de români s-au îndreptat spre Egipt şi 10 000 spre Zanzibar în fiecare lună de primăvară iar trendul se pare că se menţine. Deşi români au început în ultima perioadă să plece masiv şi în Grecia, o destinaţie devenită tradiţională şi mult iubită în ţară.

Destinaţii exotice

De ce au ales românii Egiptul şi Zanzibarul? Nu trebuie să uităm că retricţii erau în multe ţări din lume, în timp ce acestea din Africa erau în zonă verde şi nu se cerea decât testul COVID. Era şi un sentiment de libertate, întrucât atât în Egipt cât şi în Zanzibar (ca ţară ţine de Tanzania) aveai un sentiment de libertate, oamenii de acolo nu erau de loc stresaţi de nebunia din alte locuri şi se protejau moderat. Viaţa era destul de normală, neafectată masiv de pandemie ca în alte locuri.

Desigur sunt şi multe alte motive. În Egipt, sejurul la Hurgada, la Marea Roşie într-un resort turistic splendid revine la circa 80 de euro pe zi all inclusiv cu tot cu transport, ceea ce este mult mai ieftin comparativ, de exemplu, cu Mamaia.

Elegante resorturi turistice

Sunt locuri exotice, unde sunt multe locuri de vizitat, cu tradiţii interesante, inclusiv culinare şi, nu în ultimă instanţă, pentru cei interesaţi, arhitectura locală, stilul de viaţă, casele tradiţionale. Apa mării este o mare atracţie, mai ales că în toată perioada primăverii, era ca vara în România, iar apa foarte caldă. În Zanzibar apa oceanului avea o temperatură mai mare decât a aerului!

Numeroase oportunităţi turistice sunt în Egipt, ţară care atrăgea încă din perioada interbelică numeroşi turişti, dornici să vadă piramidele sau să facă o croazieră pe Nil. Poate vă aduceţi aminte de filmul şi romanul Moarte pe Nil scrisă de Agatha Cristie. (Ultimile două foto, hotel şi vedere spre Nil la Luxor).

În zilele de astăzi, poţi să te bucuri la Hurgada de ambianţa resorturilor turistice de la malul mării dar şi de numeroase alte oportunităţi. Între acestea, plimbare cu yachtul şi scuba pe mare (culorile mării superbe, apa transparentă, coralii, delfinii, insulă, vedere asupra litoralului), safari în deşert (mers cu cămile şi auto), vizitare Luxor sau Cairo (temple, piramide şi alte vestigii antice), croazieră pe Nil, zburat cu balonul, delfinariu, seară arabă, etc.

Ambianţă şi arhitectură

Arhitectura este în cea mai mare parte cu influenţe musulmane, cum este şi marea majoritate a populaţiei. Şi clădirile noi, moderne, inclusiv vilele oamenilor bogaţi, păstrează acest specific arab, prin detalii reprezentative.

Pe coasta litoralului surprinde existenţa multor resorturi turistice noi, cu capacitate foarte mare, cu miniconstrucţii sau căsuţe cu arhitectură modernă foarte reuşită.

Deasemenea sunt multe hoteluri luxoase, cu construcţie şi amenajare ce aduce a palat oriental.

Resorturile turistice sunt concepte de arhitectură şi amenajate cu numeroase piscine, restaurante, terase, alei cu iluminat special, însoţite de vegetaţia şi florile abundente şi spectaculoase de tip medteranean sau african. Ambianţă şi servicii perfecte iar la doi paşi se află plaja şi marea cu apă caldă.

Resort turistic în Hurgada

Resort turistic în Zanzibar

În Zanzibar, aceleaşi resorturi turistice, ambianţa exotică africană fiind mai pregnantă. La casele din oraş surprinde lipsa geamurilor de la ferestre. Precum şi plimbatul găinilor pe străzi. Desigur, clima bună, tot anul între 20 şi 25 de grade face neobligatorie protecţia prin geamuri, a căror existenţă presupune şi cheltuieli suplimentare.

Case tradiţionale

Dacă în ansamblurile turistice clădirile sunt moderne şi elegante, casele din oraşe în Egipt sunt prost construite, multe dărăpănate.

Ţara, ca şi locuitorii săi, este săracă. Desigur, sunt şi câteva vile somptuoase. La Hurgada sunt deasemenea şi blocuri noi cu mai multe etaje dar marea majoritate sunt case foarte modeste. În Zanzibar, aspectul oraşelor este mai european.

Casele tradiţionale în Egipt sunt case de deşert. Sunt realizate din materiale uşoare şi sunt acoperite cu materiale textile, rogojini, pământ şi vegetaţie pentru izolaţie, temperaturile atingând aici valori uriaşe.

Interioarele sunt destul de mari şi organizate în stil open space. Aici se află şi bucătăria tradiţională având în centru cuptorul de pâine precum şi dormitorul.

Spre deosebire de alte meleaguri sahariene din nordul Africiii (Tunisia, Maroc) în care există zone predeşertice de pământ arid şi unde localnicii îşi fac case sub pământ pentru a se adăposti de căldură, Egiptul este cu multă piatră. Aceasta a permis şi construirea fantasticelor piramide şi temple. Iar casele tradiţionale sunt aşezate pe loc întins iar uneori pereţii sunt din piatră.

În Zanzibar, însă, casele trdiţionale au un aspect mult mai african. Tipic, sunt făcute din crengi de copac, îmbinate între ele.

Cele din apropierea oceanului sunt înălţate pe un soi de piloni sau bolovani de piatră. Aceasta deoarece în timpul fluxului, apa creşte foarte mult iar limita ei se poate întinde pe mai mulţi. kilometri.

Ca material de construcţie predomină lemnul iar acoperişul este vegetal.

Turism cultural

Desigur, nu poţi vizita Egiptul fără să vezi vestigiile din antichitate, piramidele, templele. Acestea sunt unice şi au uimit lumea prin tehnicile constructive şi dimensiunile lor. Deasemenea, Cairo, metropolă de 25 de milioane de locuitori cu piramidele din apropiere.

Dar dacă alegeţi ca locaţie Hurgada pentru a vă bucura de beneficiile mării, mai la îndemână este oraşul Luxor. Aici se pot vizita templele, Valea Regilor şi Valea Reginelor.

Nici Zanzibarul nu e lipsit de obiective turistice interesante. Se poate vizita casa în care s-a născut şi a copilărit celebrul Freddie Mercury, fondator al formaţiei la fel de celebre Queen.

Bucătărie tradiţională

Picturile murale din mormintele egiptene antice evocă banchete mari, cu mormane de mâncare. Urmașii faraonilor par a continua acestă tradiție.

În Egipt sunt preparatele şi reţete autohtone, majoritatea de influenţă orientală (siriene, libaneze și turcești), cu specific şi ingrediente provenind din nordul Africii. Între acestea, tahini (un sos alb picant), falafel (chifteluţe din soia cu susan), torshy (murături picante), friptură din carne de miel sau vită, dar şi diverse preparate din fructe de mare. Deasemenea sunt dulciurile tradiţionale (baclava, kunafa, bazbusa, ummuali). Acestea sunt servite cu băuturile tradiţionale. Ceaiul negru (shay), karkade – ceaiul de hibiscus şi cafeaua orientală specific aromată (kahuaturky).

În timpul Regatului Vechi egiptenii aveau obiceiul să mănânce aşezaţi în jurul unei mese scunde, de doar 10-20 cm înălţime, folosind mâinile.

Reţeta Faraon orez cu carne (www.gustos.ro, wikipedia.org, reteteleluiradu.ro; foto: Zoltan Marton)

Ingrediente

3-4 bucăţi de ceafă (în Egipt se foloseşte carne de miel însă se poate folosi şi carne de vacă), unt, cană orez, 2 căni bullion, 4 căţei de usturoi, 4 linguri oţet, ulei, pâine “pită”(pâine nedospită specifică musulmanilor), sare, piper.

Mod de preparare

  1. Se pune carnea la fiert cu sare şi piper.
    2. Se face sosul de bulion: căţeii de usturoi pisaţi se pun la prăjit in ulei. Când sunt rumeni se adaugă oţetul şi bulionul. Se lasă să fiarbă la foc mic până ce se îngroaşă puţin.
    3. Orezul spălat se pune la prăjit în ulei. Când este auriu se pun două căni din apa în care a fiert carnea. Se lasă să fiarbă acoperit la foc mic .
    4. Pâinea (“pita”) ruptă bucăţi nu prea mici, se prăjeşte în unt.
    5. Într-o tavă se aşează pâinea prăjită pentru a forma o bază. Peste aceasta se toarnă puţină apă de la carne si se lasă să se înmoaie puţin. Peste se aşează carnea si apoi orezul fiert. Se acoperă cu sosul de bulion .
    Este mai bun după o zi când se amestecă toate savorurile. Se încălzeşte în microunde. (www.gustos.ro, wikipedia.org, reteteleluiradu.ro; foto: Zoltan Marton)

Frigărui tanzaniene la grătar

Dați un gust diferit clasicului grătar cu acest preparat tanzanian. Cunoscut local ca mishkaki, aceste frigărui cu papaya sunt marinate în așa fel încât vita să absoarbă arome intense. Durata de pregătire este de 20 minute iar cea de gătire 21 minute.

Ingrediente pentru 4 porţii

Pentru amestecul de condiment: lingură Curry, 1/2 lingură Usturoi granulat, 1/2 lingură Râșniță Sare de mare iodată, 1/4 lingură Chili, 1/4 lingură Ghimbir.

Carnea marinată: 2 roșii, tocate, 50 grame papaya verde, tocat, 1 lămâie, stoarsă, 2 linguri ulei vegetal, 450 grame carne de vită, tăiată cubulețe

Pentru sosul de roșii și ceapă: 1 lingură ulei vegetal, 1 ceapă, toccata, 4 roșii, tocate, 125 mililitri apă, 1 lămâie, stoarsă, 2 linguri concentrat sau pastă tamarind, 1 lingură miere, 1/4 lingură Râșniță Sare de mare iodată.

Preparare

Pentru mix-ul de condimente, puneți toate ingredientele într-un bol și amestecați-le bine. Păstrați o lingură din mix și pentru sosul de roșii și ceapă.

Pentru frigăruile de vită, amestecați într-un blender mix-ul de condimente rămas cu roșiile tocate, papaya, sucul de lămâie și uleiul. Puneți mix-ul într-o pungă de plastic resigilabilă mare. Adăugați în pungă cubulețele de carne de vită și amestecați bine. Lăsați la frigider timp de o oră.

Între timp pregătiți sosul de roșii și ceapă. Încălziți ulei într-o tigaie la foc mediu. Căliți ceapa timp de 5-6 minute. Adăugați mix-ul de condimente pe care l-ați păstrat pentru sos și amestecați bine. Adăugați restul ingredientelor și lăsați compoziția să fiarbă 10 minute. Păstrați sosul cald până la servire. (www.kamis.ro/retete/ff2018/)

Foto: Ion Diamandi, Sidonia Ştefan, Mihaela Georgescu, Raluca Mocanu (Egipt), Bogdan Ţundrea (Zanzibar)

1 thought on “Turism: Egipt şi Zanzibar, destinaţii exotice preferate de români

Comments are closed.