Ultimul eveniment important care demonstrează nivelul actual al pieţei operelor de artă a fost, fără îndoială, Licitaţia de Vară organizată de Casa de licitaţii Artmark. Acesta a fost, de altfel, şi prima licitaţie realizată fizic după o perioadă mai lungă în care din cauza pandemiei au fost numai licitaţii online.
Tendinţele pieţei
Fiind deci un adevărat barometru al pieţei, ce a arătat acest eveniment? În primul rând, prin procentul mare de lucrări adjudecate, se demonstrează că piaţa a rămas stabilă după ce perioada mare de restrângeri şi restricţii a fost depăşită. Deasemenea se observă un interes în creştere al cumpărătorilor şi spre alte domenii în afara picturilor clasice în ulei care reprezintă în continuare grosul pieţei. Şi anume, lucrările de sculptură şi decoraţiile, în special piesele de mobilier de dimensiuni mici.
Se înregistrează în continuare o ofertă bogată de lucrări de bună calitate realizate de pictori români, evaluate şi adjudecate în plaja 2 000 – 5 0000 de euro, ai căror reprezentanţi sunt Rudolf Schweitzer- Cumpăna şi Constantin Piliuţă. În schimb, la partea superioară a preţurilor de vânzare, nu se mai înregistrează valori spectaculoase. Sunt trecute timpurile în care se “băteau” recorduri de vânzare care treceau de 300 000 de euro.
Ţuculescu, în prim plan
Dar poate cel mai notabil eveniment la Licitaţia de Vară este apariţia pictorului Ion Ţuculescu în prim plan. Am comentat în numeroase rânduri că lucrările cele mai apreciate, în sensul vânzării lor la sume record, sunt cele realizate de Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza şi Ştefan Luchian. Chiar dacă nu se mai vând cu sume care să depăşească 150 0000 de euro, totuşi la fiecare licitaţie, lucrările semnate de aceşti trei mari pictori români sunt vândute de departe cel maai bine. Iar acest lucru se întîmplă de mai mulţi ani, inlusiv în perioada de dinaintea pandemiei.
Este adevărat că în ultimul an a apărut pe firmament şi Adrian Ghenie cu lucrări care au trecut la licitaţiile din România chiar relevant pragul de 100 000 de euro.
Cele mai mari preţuri la vânzare
Iată însă că, la Licitaţia de Vară, cel care a înregistrat cele mai înalte valori la vânzare a fost Ion Ţuculescu. Nu numai că într-o aşa-zisă concurenţă el şi-a depăşit la distanţă principalii “concurenţi”, Nicolae Grigorescu şi Nicolae Tonitza. Mai mult, lucrările sale au fot adjudecate în cea mai mare parte la sume peste valoarea estimărilor. În timp ce la “concurenţă” a fost chiar invers. Desigur, trebuie să facem precizarea că la această licitaţie nu au fost lucrări semnate de Ştefan Luchian şi Adrian Ghenie.
Deasemenea, Ţuculescu a fost de la început în “pole position”. În licitaţie a intrat o întreagă renumită colecţie Ţuculescu – Gala Galaction cu unele dintre cele mai bune lucrări ale pitorului. Oricum ar fi, însă, un lucru este cert: Ion Ţuculescu intră în categoria marilor maeştri de pictori români cu recorduri de vânzare.
Câteva rezultate
Iată şi câteva rezultate ale licitaţiei care demonstrează afirmaţiile anterioare. Lucrarea Intimitate a lui Nicolae Tonitza, estimată la 70 000-120 0000 euro a fost adjudecată cu 105 000 de euro. Deci sub estimare, fiind totuşi singura lucrare din licitaţie care a depăşit pragul psihologic de 100 000 de euro. Dar în afara a două lucrări semnate de Ion Ţuculescu, care au depăşit-o.
O altă lucrare a lui Tonitza, Catrina, evaluată la 35 000 – 55 000 de euro, a fost adjudecată deasemenea sub evaluare, la 37 500 de euro. Trebuie să menţionăm însă că lucrarea are dimensiuni ceva mai mici.
Nici lucrarea lui Nicolae Grigorescu, Ţărăncuţă, nu a fost vândută la un preţ peste evaluarea de 35 000 de euro. A fost adjudecată cu suma de 29 000 de euro.
În schimb, Ion Ţuculescu are două lucrări vândute la această licitaţie cu sume de peste 100 000 de euro. Şi anume, Câmpie cu toteme, adjudecată cu 110 000 de euro şi Noaptea oraşului, vândută cu 140 000 de euro. Iar această lucrare a devenit şi MVP-ul Licitaţiei de Vară.
You may also like
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
Expoziția “Visul reginei”, dedicată Reginei Maria, până pe 4 august, la Pelișor
-
O nouă expoziție de pictură Paula Craioveanu la Pelișor, Sinaia
-
Veneţia – un reportaj cromatic semnat de Luminiţa Gliga
-
Nicole Jutka şi-a prezintat operele „TRIO” și „FLOWER BRIDGE” la Bienala de la Veneția 2024