Inspiraţie internaţională: casa Blanche Chapel, Toronto, Canada

Compania Alva Roy Architects a fost angajată să renoveze o casă din anii 1950 dintr-un cartier tradițional din Toronto, în zona Bloor&Jane.

Proiectul de renovare a propus actualizarea unei case cu un singur etaj într-o locuință dublă mai spațioasă şi care să reflecte nevoile clientului. Suprafaţa construită este de 180 de metri pătraţi.

Proiectul

Unul dintre principalele concepte de proiectare a fost de a consolida țesătura existentă a cartierului prin proiectarea riguroasă a formelor tradiționale alături de materiale vechi și noi, dar în interpretări arhitecturale diferite.

Proiectul poate consitui o bună inspiraţie internaţională pentru preluarea unor idei, elemente sau detalii pentru renovarea şi aducerea în contemporan a caselor de la noi construite în perioada 1950 – 1960 şi chiar mai târziu, atât pentru exterior cât şi interior. În acea perioadă, datorită conjuncturii politice, nu se construiau case cu stil. Puteau fi numai case obişnuite, chiar modeste, cum este de fapt şi casa al cărui proiect de renovare îl prezentăm.

Noua masă a construcţiei alunecă ușor peste pereții existenți de mai jos și creează un spațiu mai mare la etajul al doilea. În acelaş timp, definește modul în care noua masă suplimentară este ataşată casei existente.

O formă detaliată bine detaliată de capelă este propusă să celebreze personalitatea proprietarilor și istoria casei. Proiectul implică şi o nouă intrare precum și o fațadă reinventată. Aceasta deschide etajul principal și al doilea pentru lumină și caracterizează fațada din faţă a clădirii.

O adăugare din spate la parter și la etajul al doilea care permite un spațiu nou și o curte mare la nivelul subsolului recoltează lumină naturală și luminează subsolul cu o nouă conexiune la curtea din spate.

Parterul este organizat ca open space, cuprinzând livingul şi bucătăria. Deschiderile vitrate sunt foarte largi. La dormitor (etaj) se remarcă fereastra în formă dreptunghiliulară tip landscape, care oferă imaginea frumoasă a mediului înconjurător.

Designul interior

Denumirea proiectului vine în mod cert de la decorul interior, în care culoarea alb predomină. Nu numai pereţii şi tavanul, dar şi alte elemente ale decorului sunt în această culoare. Mobilierul, pardoseala, placările ceramice din baie, decorul dormitorului în întregime, chiar şi covorul din living, toare sunt în aceeaşi culoare: alb.

Ca accente deosebim un bloc din cărămidă aparentă din living în culoarea roşu englez specifică lutului ars. Deasemenea, insula din bucătărie – un mobilier de culoare venghe, în contrast cu decorul alb. Nu în ultimă instanţă, tot ca accente deosebim uşile unui dulap încastrat în perete, precum şi una masivă de trecere. Accentele sunt de culoare venghe, cz excepţia uşei masive care este neagră.

Parterul este dominat de un bloc din cărămidă aparentă. Acesta adăposteşte într-o nişă din mjlocul său o operă de artă de dimensiuni mari.

Stilul abordat este cel minimalist, în care predomină liniile drepte. Atmosfera mai rece a stilului şi a culorii este “îmblânzită” de un şemineu, piesă aproape nelipsită din casele din Canada.

Material realizat cu sprijinul V2COM

Photo credit: Alex Karmov