Ce e nou în arhitectură, artă şi design

Casele moderne combină clasicul cu claritatea, designul de interior primeşte lifturi moderne iar încăperile oferă adevărate “experiențe”. Picturile florale fac o revenire contemporană. Iată cele mai noi tendințe în arhitectură, design şi artă.

Arhitectură: casele moderne beneficiază de soare şi briza naturală

Așa-numita casă modernă, contemporană, este una dintre cele mai recente manifestări ale căutării de a crea o reședință clasică, confortabilă, care să fie potrivită pentru viața informală și stilul de viaţă actual.

Casele hibride, care pot avea un exterior ce poate fi modificat, precum și cele simple, au interiorul opulent. Sunt în plan deschis și amplasate pentru a exploata soarele și briza naturală. Iată cum descrie arhitectul Matthew Griffith, director al studioului in situ din Raleigh, tendinţele în proiectele de arhitectură ale caselor:

Casele moderne combină formele tradiționale cu claritatea, simplitatea și deschiderea arhitecturii către tendinţele din mijlocul secolului trecut. Atunci casele erau frumoase şi liniştite. Structurile laterale din lemn, care au de obicei acoperișuri metalice durabile, preiau elemente de design de la casele vernaculare. Au însă un aspect mai elegant faţă de cele obişnuite din mediul rural. Forma, care îmbină spațiile interioare și exterioare, a devenit extrem de populară încât poare fi considerată o adevărată mișcare.

Design experienţial

Încăperile în care trăim nu ar trebui să fie “văzute” pur și simplu, ci să atragă și emoții. Acesta este credo-ul designului experiențial, ale cărui spații stimulează cele cinci simțuri.

Designerul Becky Shea, a cărei firmă omonimă își are sediul în New York și Los Angeles, vede un astfel de design ca “o terapie holistică”. Aceasta creează “un calm subconștient”. Interiorul evocă amintiri cu materiale, sunet meditativ ambient, pereți vii și un parfum difuzat prin intermediul instalaţiilor şi accesoriilor.

Într-un proiect în care clienții renovau casa familiei, Becky Shea a folosit parchetul vechi pentru a crea dulapuri încorporate pentru sala de mic dejun. „Acum, în fiecare zi, li se amintește de amintirile care au fost create pe podele”, spune ea. Pentru o altă casă, ea a proiectat un covor personalizat de dimensiuni mari. Acesta se potrivea cu materialul puloverului preferat al clientului. “Ne-a spus cât de mult iubește experiența de a se trezi și de a-și mișca degetele de la picioare în bouclele de pluș înainte de a-și începe ziua”, spune Shea.

Săparea profundă în psihicul clientului este cheia procesului. „Dacă designul convențional este ca întâlnirea dintre client şi designer, cel experiențial este complet diferit.”, spune ea. “Va trebui să cunoaştem fiecare detaliu despre clienții noștri. De la ce fel de deodorant folosesc până la locul de vacanță când erau copii”. Shea spune că știe că designul are succes „atunci când clienții ne spun că nu s-au simțit niciodată mai ca acasă ”.

 Artă cu teme din natură şi imperfecţiuni create în mod deliberat

O nouă generație de artiști dau viață unui subiect vechi de secole, florile. Lucrările, care variază de la o botanică tradițională (plante, flori) la abstractizări de avangardă și imagini fotografice spectaculoase, sunt portrete intime ale naturii în toate fazele sale glorioase.

Fotograful cu sediul la Stockholm, Carl Kleiner, folosește adesea flori în lucrările sale. Sunt creeate imagini ondulate cu tulpini și petale în poziții care pot fi considerate ciudate.

Pictorul din Belfast, Ted Pim creează buchete de trandafiri pe ulei pe pânză. Lucrările se vând între 3.000 și 22.000 de dolari şi sunt încărcate cu o semnificație subtilă. „Trandafirii sunt un simbol al iubirii, dar pot fi și foarte întunecați. Pot fi şi simbol al echilibrului. Exprimă promisiune, noi începuturi și speranță. Spinii săi reprezintă apărarea, fizicitatea, pierderea și lipsa de gândire. Folosesc aceste teme în lucrarea mea pentru a crea opere de artă frumoase.”, spune el. Interesant este că pictorul  face greșeli în mod deliberat. “Scene florale perfecte, cu fiecare centimetru analizat și supraanalizat pentru imperfecțiuni”. Peste acestea este picurat un amestec de cerneală gravată și spirite albe pentru a sublinia imprevizibilitatea și fragilitatea vieții.