Toamna, timpul de renovare

Toamna, înainte de a se instaura frigul şi a veni zăpada este un bun moment pentru a demara lucrări de renovare. Se anunţă mari scumpiri la energie şi o iarnă grea. Este deci semnul că e necesar să izolaţi casa, să schimbaţi tâmplăria sau sistemul de încălzire cu unele mai performante.

Nu lăsa pe mâine ce poţi face astăzi!

Este un vechi proverb românesc şi se potriveşte foarte bine în zilele noastre. Se anunţă mari scumpiri la energia electrică şi gazul natural.

Chiar dacă preţurile materialelor de construcţii şi finisaje au crescut considerabil, acum este momentul să realizaţi renovări întrucât în viitor este posibil să fie chiar mai greu. Oricum, sunt anumite situaţii, cum este de exemplu, acoperişul deteriorat, care nu mai suportă amânare şi, cu cât timpul va fi mai rău, cu atât nu se vor mai putea realiza decât cu mari eforturi.

Există câteva „simptome” care indică faptul că a venit timpul să renovaţi. Pereţii sunt cei care poartă cel mai des semnele timpului, prin căderea tencuielii, degradarea culorii (la faţade), lovirea muchiilor, îngălbenirea zugrăvelii, apariţia fisurilor în suprafaţa lavabilă (la interior) etc.

Dacă locuinţa nu mai este eficientă din punct de vedere termic, facturile la utilităţi cresc, ceea ce înseamnă că trebuie să izolaţi casa, să schimbaţi tâmplăria sau sistemul de încălzire. În cazul în care au apărut infiltraţii la baza acoperişului, pe pereţi, din cauza fundaţiei neizolate sau a unei terase cu probleme, este necesar să hidroizolaţi exteriorul imobilului.

O inspecţie şi verificare a acoperişului şi a instalaţiei electrice sunt absolut necesare

De asemenea, dacă observaţi că acoperişul are ţigle sparte sau lipsă ori dacă vedeţi că s-a degradat substanţial culoarea lui, e semn că se impune renovarea acestuia. Trebuie ştiut că cele mai mari pierderi de căldură la o casă se înregistrează la nivelul acoperişului.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Deasemenea trebuie verificat dacă au apărut fisuri în zonele unde învelitoarea este străpunsă de cabluri electrice, coşuri de fum, etc.

O verificare atentă trebuie făcută şi la jgheaburile şi sistemul de drenaj, mai ales dacă aveţi casa foarte aproape de copaci, deoarece aceste sisteme pluviale se pot bloca cu frunze, seminţe sau fructe, mai ales în perioada toamnei.

Dacă nu vă mai simţiţi confortabil în propria casă, dacă sesizaţi un miros greu în ea, dacă obiectele par îmbâcsite şi lipsite de strălucire, este clar ca a venit timpul pentru o reîmprospătare. Puteţi să zugrăviţi, să montaţi altă faianţă sau un parchet nou, să schimbaţi mobilierul, perdelele şi draperiile şi să cumpăraţi aparatură pentru filtrarea aerului.

Realizaţi o listă de lucrări şi prevedeţi un buget de cheltuieli

Lipsa banilor este principalul obstacol în calea celor care doresc să îşi renoveze casa, aşa că este important ca, înainte de a trece la treabă, să calculaţi în mod realist bugetul de care aveţi nevoie, pentru a nu ajunge în situaţia de a rămâne blocaţi în mijlocul lucrărilor din cauza lipsei banilor. În toate aceste cazuri, primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este o analiză realistă a operaţiunilor care trebuie întreprinse.

Nu ezitaţi să cereţi sfatul unui profesionist. Mai ales că, de multe ori, problemele cele mai grave şi costisitoare pot fi ascunse în pereţi (instalaţiile electrică, de alimentare cu apă sau de canalizare etc.). Specialistul va întocmi un deviz mult mai apropiat de realitate decât veţi face pe cont propriu şi vă va ajuta să scăpaţi de surprizele neplăcute care s-at putea ivi pe parcurs. La cheltuielile estimate de acesta este bine să mai adăugaţi cel puţin 10%, pentru cele neprevăzute, pentru că în mod sigur vor apărea.

Întocmiţi o lista cu materialele necesare şi cu valoarea manoperei şi puneţi pe primul loc lucrările cele mai importante – de pildă, pe cele care ţin de structura de rezistenţă, zidărie sau instalaţii. Dacă nu aveţi bani să faceţi toate lucrările în acelaşi timp, stabiliţi un grafic pe termen de unu-trei ani şi realizaţi-le pe rând. O altă variantă pentru a scăpa de şantierul pe termen lung este contractarea unui credit bancar pentru proiecte de renovare.

Renovaţi de jos în sus

Mai ales în cazul în care aveţi o casă veche, este obligatoriu să porniţi de jos în sus. Cereţi să vi se spună care e starea fundaţiei, a structurii de rezistenţă şi a zidăriei. Aflaţi dacă este nevoie de o nouă hidroizolare a soclului sau de o hidro- şi termoizolare a pereţilor. Consultaţi specialistul şi în privinţa acoperişului. După ce faceţi o listă cu toate operaţiunile de renovare necesare, solicitaţi un buget aproximativ pentru ele.

Sfat

Nu staţi deoparte cât vi se renovează casa. Fiţi cu ochii pe muncitori, dacă nu vă puteţi permite un diriginte de şantier! Analizaţi cu simţ practic propunerile şi nu vă sfiiţi să îi contraziceţi, dacă consideraţi că propunerile lor vor duce la suplimentarea bugetului calculat iniţial. Şi, mai ales, puneţi mâna la treabă ori de câte ori puteţi, pentru că acest lucru înseamnă să faceţi economii şi să scurtaţi timpul alocat renovării.

Renovarea pe cont propriu – 5 greşeli de evitat

Dacă eşti pasionat de bricolaj sau dacă nu ai prea mulţi bani puşi deoparte pentru renovare, poţi să iei în calcul executarea unor lucrări în regie proprie. Acest lucru te va ajuta să economiseşti bani, dar, în schimb, te va predispune la mai multe greşeli, dacă nu te documentezi temeinic sau dacă nu îţi cunoşti limitele.
1. Internetul reprezintă o sursă inepuizabilă de tutoriale şi sfaturi, care nu întotdeauna sunt şi cele  mai bune. De aceea, este foarte important să îţi filtrezi cu multă grijă sursele de inspiraţie şi să înveţi numai de la specialişti. Decât să urmezi paşii scrişi pe vreun blog, mai bine citeşti temeinic instrucţiunile redactate de producătorul materialelor pe care le achiziţionezi din magazinele de profil sau accesezi site-urile specializate.

2. În cazul în care soliciţi ajutorul unei rude sau al unui prieten, asigură-te că persoana respectivă se pricepe măcar cât tine la ce urmează să faceţi. Dacă apelezi la cineva complet neiniţiat, există riscul să fii nevoit să repari greşelile făcute de el în loc să te concentrezi pe munca ta. Acest lucru înseamnă timp pierdut şi materiale irosite.

3. Dacă vrei să economiseşti banii cheltuiţi cu mâna de lucru, nu este o idee bună să te transformi într-un vânător de chilipiruri. Ţinând cont că nu eşti un profesionist, alege doar unelte şi materiale de construcţii de cea mai bună calitate, care vor face singure o mare parte din muncă în locul tău. Materialele ieftine, netestate, îţi vor da aproape sigur mari bătăi de cap, iar rezultatul s-ar putea să nu fie conform aşteptărilor tale.

4. Cunoaşte-ţi limitele şi realizează în regie proprie doar lucrările cu grad de dificultate scăzut, conform abilităţilor tale. De exemplu, poţi să zugrăveşti o cameră, să montezi parchetul laminat, să schimbi bateria la lavoar, să împrospătezi un obiect de mobilier vechi. În schimb, dacă nu ai experienţă în construcţii, nu îţi recomandăm să faci singur lucrări de izolare, să schimbi instalaţia electrică sau pe cea sanitară.

5. Nu pleca la drum fără un plan de rezervă şi fără numărul de telefon al unui specialist, la care să poţi apela în caz că apar situaţii neprevăzute, cărora nu poţi să le faci faţă singur.