Casă de vacanţă în mijlocul pădurii

Proiectul realizat de echipa de arhitecţi de la Biroul de Arhitectură Alfa Invest a reuşit să pună în operă cu investiţii minime şi să aducă în imaginea proprietarului memoria casei batrâneşti, folosind principii precum recuperare, integrare, refolosire şi adaptare.

Proiectul

Pe un teren de şes foarte mare de 25 300 de metri pătraţi situat într-o pădure, a fost delimitată o curte  de 4 000 de metri pătraţi care a fost împrejmuită. Casa de vacanţă este simplă, mergând pe linia celei originare. Suprafaţa construită este de 70 de metri pătraţi iar cea desfăşurată, 140 de metri pătraţi. Suprafaţa utilă de la parter este de 56 de metri pătraţi. Cea de la etaj, mansardat parţial, este de 52 de metri pătraţi.

Proprietarul terenului a dorit o casă de vacanţă, de refugiu din viaţa trepidantă de la oraş şi eventual retragere, liniştită, folosind la maxim cadrul natural, prin recuperarea şi adaptarea vechii case bătrâneşti.

Aventura lucrurilor recuperate

Lăsăm pe arhitecţii Anca şi Ionuţ Constantin de la Alfa Invest, care s-au ocupat de proiectul, recuperarea vechii case şi amenajarea sa, să ne spună povestea casei.

“Uneori în proiectarea de arhitectură lucrurile frumoase pot să plece de la o dorinţă, un gând care se vrea să devină realitate. De ce gând?…a fost aşa…cum ar fi dacă?; oare este posibil?; putem integra lucruri medii ca buget şi elemente recuperate?; aş vrea sa fie casa în care să uit de agitaţia oraşului. Locul de la bunica şi atmosfera de vacanţă. O mică parte din ce a fost cândva atmosfera de la ţară.

Atâta timp cât am avut aceste impulsuri din partea proprietarului, am înţeles că ceea ce noi urmărim să imaginăm şi să proiectăm trebuie să satisfacă şi să atingă mai ales acest obiectiv: în vacanţă acasă , un loc al refugiului faţă de agitaţia vieţii cotidiene”.

Organizare casă

Din punct de vedere funcţional casa este organizată astfel:

În zona de parter a fost pus accentul pe realizarea unui spaţiu vizual şi funcţional cât mai deschis. Se evidenţiază zona minimală de acces, o zonă mică de depozitare mascată de o nişă, un grup sanitar. Zona de living comunică cu locul de luat masa şi preparare a bucatariei. Atât livingul cât şi locul de luat masa se deschid complet către pădure prin suprafeţe vitrate de dimensiuni maxime permise de structură.

În zona de la etaj sunt prevazute doua dormitoare şi o baie.

Compoziţional, masa creată este armonios compusă şi integrată în context, încercând ca gabarit general să se înscrie într-un cub.

La nivel de secţiune şi percepere a spaţiului interior din cele două dormitoare, fiecare zonă prinde şi o bucată  din partea de pod. Se permite astfel o înalţare a camerei către zona vitrată. În fiecare dormitor a fost gândită o zonă mai specială – patul încastrat în nişa lui. Se eliberează astfel spaţiul camerei, respectiv zona de mini podeţ amenajat pentru a putea admira relaxat peisajul exterior.

În zona de parter, locul de luat masa şi partea de living sunt separate parţial de zona de sobe încastrate şi şemineu. Acesta este punctul de foc si de adunare a familiei.

Interiorul

La interior am lucrat mult şi cu elemente recuperate care au fost integrate :

Bârnele de lemn. Acestea sunt lăsate aparent pentru a se vedea textura şi vechimea lor. Dar, în acelaşi timp, integrate şi în sistemul structural al casei;

Cărămida recuperată – lăsată aparent în zona pereţilor de închidere exterioară;

Sobele – recuperate şi integrate, recompuse încât poziţia lor în casă să asigure atât încălzirea parterului, cât şi a zonei de etaj. Se redă astfel ideea vetrei din casa ţărănească (eficientizarea cât mai mult pe partea de consum de lemne pentru încălzire).

Stil minimalist

Ca şi stil a fost ales cel minimalist. Lnii simple şi drepte la exterior, care se continuă cu cele din interior. Sunt puţine piese de mobilie iar acestea sunt din lemn natur strict necesare.

Prezenţa masivă a lemnului – grinzi, tavane, pardoseală, mobilier, aduce căldură la interior. Se echilibrează stilul minimalist şi conduce spre un stil rustic. Acesta este întărit de materialele textile folosite, covoare şi cuverturi de pat în modele tradiţionale. Deschiderile largi asigură apropierea de natură şi imprimă o stare de libertate.

Accentele sunt realizate prin finisaje. Aşa cum este cazul peretelui din cărămidă aparentă precum şi a culorii albastre folosite în unele cazuri la vopsirea tâmplăriei sau ancadramente speciale.