Restaurare: tradiţională şi contemporană în acelaşi timp

Parcela de teren pe care era aşezată casa tradiţională de dimensiuni mici se afla la limita de sud a satului Bedeciu (la 50 de kilometri de  Cluj-Napoca),  între cele două zone,  intravilan şi extravilan.

Reabilitarea şi renovarea

 Restaurarea a avut ca temă principală aducerea gospodariei la starea iniţială, prin înlăturarea adiţiilor realizate de-a lungul timpului, dar şi o abordare contemporană a spaţiului interior. Trebuie menţionat că întreaga construcţie se afla într-un stadiu avansat de degradare, ceea ce a făcut foarte dificilă realizarea proiectului.

Aceasta mai ales că cele două arhitecte, Adriana Beca (Zenbox), care este şi designer de interior şi Maria Crişan precum şi beneficiarul doreau să fie păstrată cât mai mult din autenticitatea casei.

Gospodaria este alcătuită din casa mare (care a făcut obiectul primei etape) şi anexa bătrânească care a suferit doar intervenţii minore, aceasta făcând obiectul etapei următoare.

Dorinţa beneficiarului a fost restaurarea integrală a locuinţei tradiţională atât la nivel estetic, cât mai ales la nivel structural. Primul pas a fost analiza elementelor care pot fi păstrate, dar şi al celor specifice zonei, astfel încât să fie redat farmecul iniţial.

Consolidarea

Lucrările de consolidare a structurii au presupus realizarea unei centuri la nivelul acoperişului precum şi consolidarea planşeului. Deasemenea realizarea concomitentă a unei decopertări parţiale pentru obţinerea unui gol amplu peste zona de zi. Într-adevăr, cele două arhitecte au decis să desfacă partea care acoperea livingul realizând astfel un element surpriză, ușor dramatic dar foarte spectaculos şi modern chiar dacă prin această decizie a fost pierdută o parte din suprafaţa locuibilă. Astfel ambianţa asociază în mod surprinzător, dar cu efect benefic, intimitatea specifică locuinţei tradiţională cu modernitatea contemporană..

Învelitoarea de ţiglă a fost înlocuită cu una de şiţă. A fost adăugtă şi o lucarnă pentru o mai bună iluminare a spaţiului de la etaj.

Ca organizare, casa a fost împărțită pe două niveluri: la parter se află zona de zi, bucătăria și un colț de citit lângă fereastră. La etaj se găseşte dormitorul. De altfel, nişa de citit de lângă şemineu a devenit colţul preferat penru cei care locuiesc în casă.,

Finisarea şi designul de interior

Pereţii au fost finisaţi atât la exterior, cât şi la interior cu un amestec de lut cu paie şi tencuiţi cu var amestecat cu paie. Ferestrele, uşile, scările, laviţa pentru citit, soba şi podelele au fost realizate integral din elemente recondiţionate existente în faza iniţială sau procurate local.

Interiorul îmbină elemente specifice caselor tradiţionale într-un spaţiu funcţional cu un iz contemporan.

Mobila din casă este aproape în totalitate din materiale reciclate, realizată din lemnul rezultat în urma demolării pridvorului închis sau din surse locale. Un efort deosebit a fost depus la şlefuirea pieselor de mobilier găsite abandonate în șură.

Rezultatul a fost însă unul pe măsură. Lângă șemineu a fost creată o zonă de relaxare și citit în timp ce girafa, pernele croșetate şi covoarele din iută completează perfect livingul. Cromatica este una jucăușă, în nuanțe de verde, albastru, galben și maro natural. Decorul de la etaj este unul simplu, în care predomină arhitectura.

Proiectul a fost nominalizat la Bienala de Arhitectură, secţiunea design interior.