Casa J din Ontario

Prezentăm proiectul unei case internaţionale construită de curând, şi anume în Canada. Este amplasată într-o regiune destul de asemănătoare ca relief şi climă cu a unora care se regăsesc în ţara noastră.

Considerăm că multe din elementele, soluţiile constructive şi conceptele de organizare a casei se potrivesc pentru realizarea unui astfel de proiect la noi, în special în mediul rural. Deasemenea pentru renovarea unor case din aceste locuri. Multe proprietăţi de aici au curţile mari în formă de dreptunghi, cu casa situată pe una din laturile mari. De multe ori casa este prelungită în stil vernacular, adăugându-se încă o încăpere, după cum apar necesităţile. Proiectul prezentat prezintă un concept de construcţie a casei în formă de U.

Povestea casei din Ontario

Amplasat pe străzile laterale din Windsor Ontario, lângă lacul St. Clair, un trio de volume cu influențe scandinave este în contrast puternic cu vecinii lor. Reședința „J” este opera lui Dory Azar Architect Inc. și exemplifică filozofia firmei de a realiza o casă pentru stilul de viață al clienților. O decizie intuitivă și îndrăzneață de ultimă oră a proprietarilor a schimbat în bine traiectoria designului și le-a salvat casa de banalitate.

Proprietarii se decid pentru un proiect nou

Dorind o perspectivă nouă asupra conceptului de design anterior, realizat de un alt designer, proprietarii au contactat biroul Dory Azar Architect Inc., o companie mică dar cu experienţă bogată în proiectare în domeniul rezidenţial şi comercial. Proprietarii obținuseră deja o autorizație de construire şi se încăpăţânaseră să meargă mai departe cu construcția deşi proiectul nu era chiar după gustul lor.

Spre sfârșitul discuţiei cu arhitecţii nou contactaţi proprietarii le-au pus următoarea întrebare: „Putem să vă arătăm şi noi ce ne dorim ?”. Arhitecţii au fost de acord, iar clienții au început să împărtășească imagini ale arhitecturii în stil scandinav, explicând modul în care s-au identificat și au apreciat formele simple, liniile curate și estetica modernă. Arhitecţii au aprobat cu entuziasm, iar clienții au decis în acel moment să renunțe la planul inițial, demarând astfel procesul de urmărire a unui nou design mai bine aliniat gusturilor și valorilor lor.

Soluţii, concepte

Provocările asociate cu designul casei au început cu locul terenului în sine. Acesta se află într-o câmpie inundabilă, identificată de autoritatea locală de conservare de 100 de ani. Ca atare, proprietarii au fost foarte îngrijorați de riscul de inundații. Echipa de proiectare a lucrat cu autoritatea de conservare pentru a stabili o înălțime sigură pentru construcţia casei. Ca o măsură suplimentară de precauție, a fost implementată soluţia constructivă a unei plăci pe nivel pentru a elimina subsolul sau spațiul de acces, aceasta fiind o practică obişnuită de construcție în regiune.

Amenajarea spațiului pentru reședință a fost un răspuns la dorințele foarte specifice ale clienților. În primul rând, cele trei volume au fost create pentru a cuprinde utilizările lor unice.

Primul volum conține zonele private (adică dormitoarele și băile). Al doilea conține spațiile de divertisment și de adunare (bucătăria, livingul și zonele de luat masa), iar al treilea conține garajul și zonele de depozitare. Odată stabilite aceste utilizări, orientările volumelor au fost realizate pentru a asigura adiacențele și fluxul corespunzătoare. Ele au fost optimizate în continuare pentru a menține sau a limita anumite vederi și conexiuni fizice între interiorul și exteriorul casei.

Axa aripii private a casei este un singur coridor încărcat care separă dormitoarele și camera de agrement de exterior, oferind un tampon vizual față de partea  principală a locuinței. Coridorul se termină cu o terasă în aer liber modestă, pe care proprietarii o folosesc pentru lectură, desen și ocazional spectacol muzical improvizat.

Volumele locuibile sunt lungi și subțiri pentru a permite o abundență a luminii naturale, iar podelele din beton lustruit și paleta de culori deschise la interior oferă spaţii mai luminoase și mai deschise.

Soluţiile de construcție sunt vernaculare și includ cadre standard din lemn şi podele din beton lustruit. Finisajele exterioare includ stâlpi verticali de cedru alb și acoperișuri metalice cu îmbinare pe verticală.

Rezultatul final este un exercițiu de amploare și simplitate care rămâne fidel filozofiei arhitectului de a încheia o casă în jurul stilului de viață al locatarilor pentru un răspuns holistic și adecvat pentru client.

Fotograf: Windsor Creativ

Articol realizat cu sprijinul v2com