Pentru a se reface, corpul nostru are nevoie de un somn de bună calitate, profund şi odihnitor, care poate fi asigurat de un cadru adecvat: un dormitor curat, aerisit, în care să domnească liniştea şi confortul. Patul dar şi accesoriile sale, în speţă, salteaua, perna, pilota sunt deosebit de importante, de alegerea lor depinzând calitatea somnului şi, ca urmare, felul în care ne vom simţi ziua.
Somnul este mai important decât mâncarea, orice persoană care nu reuşeşte să se odihnească timp de 10 zile consecutiv aflându-se în pericol de moarte. Atunci când dormim, organismul nostru se află în repaus total, timp în care eliberează hormoni necesari pentru regenerarea celulelor şi a creierului.
Contează însă în primul rând cum dormim iar în prezent specialiştii recomandă pentru un somn odihnitor accesorii pentru pat – saltele, perne şi pilote, având la bază materialele naturale, cum este puful de gâscă, lâna, bambusul şi nanofibra.
Materiale 100% naturale
Probabil cel mai vechi produs folosit pentru confecţionarea pernelor şi pilotelor, puful de gâscă are o structură afânată, cu mii de filamente fine, care captează aerul în interior, fapt care îl transformă în unul dintre cei mai buni izolatori din lume. Mai exact, puful nu încălzeşte, ci menţine temperatura corpului constantă.
Uşor şi călduros, puful de gâscă îşi menţine elasticitatea un timp mai îndelungat decât fibrele sintetice dacă este utilizat corespunzător. Prezintă deasemenea absorbţie şi evaporare rapidă a umidităţii, ventilare şi dipersie a cădurii, fermitate ridicată. Recomandare: când spălaţi sau uscaţi perna sau pilota din puf, adaugaţi în cuva maşinii şi una-două mingi de tenis de câmp. Ajută la evitarea aglomerării pufului.
La rândul său, lâna prezintă absorbţie şi evaporare rapidă a umidităţii, confort termic ridicat şi fermitate excelentă.
Bambusul este un material relativ recent, dar din ce în ce mai folosit în industria textilelor. Un mare avantaj pe care îl prezintă este faptul că nu este necesară utilizarea pesticidelor şi ierbicidelor pentru creşterea sa, foarte rapidă, devenind o sursă bio de materie primă. Produsele naturale obţinute din bambus sunt catifelat şi redau energia necesară, fiind, de altfel, unice pentru proprietăţile lor: antialergice şi antibacteriene (nu e atacat de dăunători). Nu în ultimul rând, ţesăturile din bambus absorb şi elimină cu uşurinţă umiditatea excesivă (cu 40% mai bine decât bumbacul). Din acest motiv, sunt răcoroase vara şi călduroase iarna.
Nanofibra este caracterizată de ventilaţie ridicată, senzaţie de puf de gâscă, fermitate bună, fiind şi antialergică.
O saltea potrivită
Patul reprezintă piesa de rezistenţă din dormitor şi de aceea este obligatoriu să-l alegem şi să-l accesorizăm cu mare atenţie. El trebuie prevăzut cu o saltea perfect adaptată morfologiei corpului nostru, cu perne moi şi pufoase şi cu o lenjerie de pat plăcută la atingere.
Deşi poate părea surprinzător, salteaua are un rol mult mai important decât patul însuşi, deoarece în funcţie de calitatea şi caracteristicile ei ne este influenţat somnul şi, implicit, starea de sănătate. Deci, cum o alegem pe cea mai potrivită? În niciun caz la întâmplare!
Experţii în somn ne recomandă să apelăm la consiliere de specialitate sau să avem în vedere mai mulţi factori, dintre care îi amintim pe următorii: nevoile noastre specifice; dacă dormim singuri sau cu partener; diferenţa de înălţime şi greutate dintre noi şi partener; dacă suntem o persoană călduroasă sau friguroasă; dacă suferim de alergii etc. De asemenea, salteaua ideală ar trebui să fie: relativ fermă, pentru a ne asigura poziţia corectă a spatelui şi, în special, a coloanei vertebrale; igienică, adică să fie realizată din materiale care să permită eliminarea transpiraţiei; plăcută la atingere; să aibă cu 15-20 cm mai mult decât înălţimea noastră şi o lăţime de minimum 90 cm pentru o persoană, respectiv de minimum 160 cm pentru două persoane. În ceea ce priveşte modelele, pe piaţă există o mare diversitate, multe dintre ele având la bază tehnologii de ultimă generaţie. Astfel, putem opta pentru saltele din latex, saltele cu memorie, saltele medicale, bio etc. Chiar dacă au un preţ mai mare comparativ cu cele clasice, ar trebui să ne gândim în perspectivă şi să nu facem rabat la calitate. În definitiv, sănătatea noastră este cea mai importantă şi face toţi banii.
Perna bună face diferenţa
Materialele din care sunt confecţionate pernele variază de la lână naturală până la bambus, unele eliminând umiditatea mai rapid, altele având propietăţi termoizolante.
Fiecare persoană adoptă un fel de a dormi, iar această preferinţă trebuie susţinută de o pernă potrivită:
Dacă preferaţi să dormiţi pe o parte, optaţi pentru o pernă mai tare pentru a umple distanţa dintre ureche și umărul pe care dormiţi. Astfel, vertebrele cervicale se vor alinia perfect cu vertebrele coloanei. Puful de gască din perne are propietăţi termoizolante conferite de stratul de aer captat între filamente, iar cu cât o pernă este mai voluminoasă cu atât capul, gâtul și umerii vor fi într-o poziţie confortabilă.
Dacă dormiţi pe spate, este recomandat să alegeţi perne subţiri ce vor permite gâtului să stea într-o poziţie confortabilă. O pernă umplută cu vată prin tehnologia de cardare (care oferă densitate constantă pe toată suprafaţa) este ideală pentru dormitul pe spate.
Pentru dormitul pe burtă este recomandată o pernă subţire, însă această poziţie poate avea efecte negative, curbând în timp coloana. În acest caz, este mai indicat să vă schimbaţi poziţia de somn pe partea laterală sau pe spate, alegând o pernă potrivită.
You may also like
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano
-
1 din 10 tineri vor suferi de pierderi de auz grave până în 2050
-
Dyson lansează Chitosan™, prima sa linie de produse cosmetice pentru păr care ajută utilizatorii să obțină rezultate de lungă durată