Lumina naturală, casa sănătoasă şi dormitul odihnitor

Expunerea la lumina naturală pe timpul zilei va avea un efect stimulativ mai bun. Vom fi mai vigilenți și vom avea o funcție cognitivă mai bună, vom fi mai productivi. Aceste constatări ale Dr. Steven Lockley de la Harvard Medical School susțin studiile Organizației Mondiale a Sănătății, care demonstrează că ne izolăm tot mai mult de sursele de revitalizare pe care ni le oferă natura. Societatea actuală, stilurile noastre de viață, ne lasă din ce în ce mai puțin timp pentru a ieși afară și pentru a ne bucura de beneficiile luminii naturale, mai cu seamă că petrecem 90% din timpul nostru în interior.

Pe măsură ce zilele devin mai scurte și mai reci, importanța expunerii cât mai îndelungate la lumina naturală este și mai acută. Numeroase studii au demonstrat, de asemenea, rolul luminii naturale pentru a beneficia de un somn bun și au subliniat impactul negativ al lipsei acesteia asupra sănătății.

“Expunerea la alternanța lumină-întuneric reprezintă o parte absolut crucială a biologiei noastre și asta datorită rolului luminii în resetarea ceasului biologic zilnic, așa-numitul ritm circadian. Ceasurile noastre se resetează pentru a fi în acord cu timpul mediului înconjurător, iar lumina este indicatorul acestui timp” spune în continuare Dr. Steven Lockley.

Ceasurile noastre biologice primesc informații de la diferitele niveluri de lumină naturală de pe parcursul perioadei de 24 de ore. De aceea, avem nevoie de multă lumină în timpul zilei și de întuneric în timpul

nopții pentru a beneficia de un somn bun. Printre consecințele unui somn deficitar se numără depresia, diabetul, bolile de inimă și creșterea în greutate.

Câteva idei şi soluţii pentru casele noastre

În primul rând o proiectare astfel încât casa să beneficieze cât mai mult la interior de lumină naturală iar în acest sens sunt recomandate casele cu deschideri vitrate cât mai mari fără ca însă aceasta să conducă la o supraîncălzire a casei în sezonul cald. Folosirea ferestrelor de mansardă la podurile amenajate, luminatoarele precum şi a altor modalitaţi/tehnologii care permit pătrunderea luminii naturale prin partea superioară a casei (acoperiş) reprezintă de asemenea soluţii binevenite. Este bine să limităm sau să eliminăm orice sursă de lumină din exterior, atunci când mergem seara în dormitor, la culcare şi deasemenea să nu ne expunem unei lumini artificiale pe timpul somnului.

Expunerea crescută la lumina naturală ne ajută să dormim bine noaptea. De aceea, este recomandat așezarea lângă o fereastră la locul de muncă sau la școală Dacă celor mici le este teamă de întuneric, pe timpul nopții se poate monta o lampă cu lumină roșie sau portocalie, acestea perturbând cel mai puțin somnul.

Luminatorul sau curtea de lumină

Curtea de lumină a apărut ca o soluţie constructivă în cazul imobilelor realizate pe suprafeţe mai mari şi care oferă posibilitatea iluminării naturale a unor încăperi care nu pot avea ferestre. Soluţia curţii de lumină a fost preluată şi în cazul blocurilor de apartamente.Curtea de lumină poartă în acest caz numele de luminator. Luminatorul este un panou transparent sau translucid care înlocuieşte o porţiune din acoperiş ori plafon, permiţând iluminarea unui spaţiu interior.

Arhitecţii pun în practică idei de montare în acoperiş a unor panouri trasparente sau translucide sau de realizare a unui sistem de fante în acoperiş sau în casa scării care asigură lumina naturală acolo unde nu ar putea pătrunde sau de a o suplimenta în întreaga casă.

Conform studiilor, montarea unui luminator în planul acoperişului unei case aduce de trei ori mai multă lumină naturală decât o fereastră verticală normal.

O idee inovativă în cazul amenajării unui apartament de suprafaţă foarte mare (400 mp), situat la ultimul etaj al unui bloc nou din centrul Bucureştiului, a fost implementată prin decuparea unor porţiuni de acoperiş şi instalarea în locul lor de ferestre tip Velux. Soluţia a fost salutară, întrucât zonele şi încăperile poziţionate în centrul apartamentului au acces la lumina naturală. Amenajarea a fost realizată de designer Maria Dulhan.

Ferestre de mansardă

Tot mai des, pentru a se câştiga spaţiu, se realizează amenajarea podurilor caselor şi transformarea lor în spaţii locuibile. Pentru asigurarea iluminatului natural în mansardă este necesar de făcut anumite calcule.

Asigurarea iluminatului natural este deosebit de importantă iar acest lucru se realizează cu ferestre de mansard, tip Velux. Sunt necesare calcule: raportul dintre aria ferestrelor şi aria pardoselilor va fi:la ferestre de mansardă 1/8 – 1/10 iar la lucarne 1/6 – 1/8. Se urmăreşte ca ferestrele să fie dimensionate şi amplasate astfel încât să se evite însorirea excesivă şi supraîncălzirea atmosferei interioare a încăperilor.

Deschideri vitrate largi

Deschiderile vitrate mari este una dintre tendinţele majore privind proiectarea caselor contemporane. Deschiderile vitrate largi sunt folosite atât pentru aportul substanţial de lumină naturală, cât şi legat de creşterea eficienţei energetice. Se folosesc nu numai la parter, spre „zona verde“, ci şi la etaj.

Alternanţa suprafeţelor solide cu cele transparente dă naştere unor efecte interesante de umbră şi lumină  Caracteristica deschiderilor largi se aplică şi în cazul apartamentelor prin înlocuirea unui întreg perete exterior – în living, birou, dormitor sau chiar baie, cu o suprafaţă vitrată.

Este de remarcat faptul că această tendinţă coexistă perfect cu cele privind natura şi tradiţiile, care îşi găsesc o largă aplicabilitate la casele contemporane. Dar cel mai important avantaj al deshiderilor vitrate largi după aportul de lumină naturală este faptul că oferă posibilitatea vizualizării priveliştilor din mediul înconjurător al casei, un element care capăta tot mai mare importanţă.

Priveliştea este totul, spun arhitecţii de la Chevallier Architectes. Cabana construită de ei în munţii Alpi prezintă deschideri vitrate foarte largi. Proiectul de arhitectură a dorit să se poată vedea munţii din bucătărie şi chiar din piscina de la subsol.

În consecință, unul dintre pereții bucătăriei este un panou de sticlă orientat spre o frumoasă vale, în timp ce piscina are o fereastră care oferă o vedere la peisajul spectaculos.

Casa proiectată de arh. Paul Bernier în apropiere de Montreal este în apropierea unui lac şi este înconjurată de o pădure. Arhitectul a realizată o extindere pe acoperișul casei vechi care servește și la iluminarea parterului. Printr-o mare deschidere de la etaj, lumina dimineții pătrunde în interior și se filtrează până la nivelul inferior prin podeaua din sticlă translucidă.

O fereastră mare în partea de sus a scărilor acționează, de asemenea, ca un luminator și oferă o vedere spre cer în timpul urcării la etaj.