Încă de la sfârşitul anului trecut, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a comunicat că intenționează să exproprieze hotelul Dunărea de lângă Gara de Nord, aflat în înalt stadiu de degradare, pentru a-l transforma în Spațiu Cultural Municipal, în colaborare cu Primăria Municipiului București. Doreşte să facă un centru rezidențial, educațional, cultural și de divertisment dedicat artiștilor și să amenajeze spații expoziționale.
Scurt istoric
Fostul Hotel Dunărea este o clădire interbelică cu 7 etaje ce a fost construită în anii 1935 – 1940 în stil Art Deco. Este plasată la intersecţia Căii Griviţa cu Bulevardul Duca, în proximitatea Gării de Nord care, la rândul ei este o construcţie emblematică a Capitalei, nu numai fiind poarta de intrare în oraş dar şi ca reprezentant de seamă al curentului Art Deco.
De altfel în toată zona gării, stilul Art Deco este bine conturat, ceea ce face să crească valoarea istorică şi arhitecturală a clădirii în care a funsţionat Hotelul Dunărea. Suprafaţa construită este de 2800 mp iar cea a terenului aferent 530 mp. Hotelul avea 70 de camere şi era încadrat în categoria elegant. După naţionalizarea sa, la parterul său a funcţionat Magazinul Sora, inclusiv câţiva ani după 1990, când afost retrocedat. Din păcate, cele două mari cutremure (1940 şi 1977) şi-au pus puternic pecetea asupra construcţiei, aceasta fiind puternic avariată. Regimul comunist, care nici nu aprecia clădirile vechi, nu a consolidat imobilul care a ajuns chiar un pericol pentru trecătorii din zona foarte circulată. Clădirea a fost vândută unor dezvoltatori imobiliari în anul 2011. Se pare că suma a fost de 2,7 milioane de euro.Noii proprietari, oameni de afaceri israelieni au spus că vor să reabiliteze și şi să transforme clădirea într-un proiect rezidenţial boutique cu 37 de apartamente premium, proiectul urmând să fie dezvoltat de firma Real Sol.
Situaţia actuală
Anii au trecut însă şi nu s-a întâmplat nimic în afara continuării procesului de degradare. Acum fosta clădire şic este părăsită şi a ajuns o ruină.
La etajele superioare, trunchiuri de copaci ies prin golurile din ziduri unde au fost ferestre, tencuiala este în cea mai mare parte căzută şi cărămizi se pot oricând desprinde, punând în pericol persoanele care trec.
Ce este de făcut?
Este ştiut faptul că aprobările pentru consolidare şi renovarea unor clădiri în zone protejate durează. Totuşi au trecut ani buni. Faptul că un primar îşi înfreaptă atenţia, în sfârşit, asupra clădirilor istorice cu valoare arhitecturală este de salutat, mai ales că întreaga zonă Griviţa, altă dată o importantă zonă comercială şi culturală, abundă în clădiri vechi lăsate de izbelişte, multe părăsite. Gurile rele spun că, de fapt, întreaga zonă este cumpărată de dezvoltatori imobiliari care, conform modalităţii de succes financiar, aşteaptă ca aceste clădiri să cadă singure, nefiind voie să fie demolate. În loc vor apărea aceleaşi clădiri moderne de birouri din sticlă şi metal, care nu reprezintă în nici un fel zona. Desigur că toţi primarii care s-au perindat se fac vinovaţi de acest lucru. Aceasta deşi în alte oraşe, pe care le-am şi dat exemple în articole din site-ul nostru, ne referim la Oradea, Brăila şi Baia Mare (dar pot fi şi altele), primarii respectivi au apelat cu succes la soluţia la îndemână, şi anume de a sancţiona proprietarii care nu îşi întreţin corect imobilele. Este o soluţie care poate fi aplicată la fel de bine şi în Capitală, normă există. Desigur, după câteva astfel de amenzi se poate proceda şi la expropiere pentru că foarte mult ne interesează şi cât va fi despăgubirea pentru expropierea clădirii fostului Hotel Dunărea.
Foto: Ion Diamandi
You may also like
-
Deși sunt sute de case vechi în ruină, primarul sectorului 1 a taxat doar 13
-
“HELP! Arhitecți din toate…colțurile, uniți-vă!”
-
Villa San Michele, o arhitectură de vis la Marea Mediterană plină de opere de artă antice
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol