DAS HAUS - Interiors on Stage, Studio Truly Truly - Ein Haus in dem die Grenzen verwischen

Tendinţe: designul de interior şi sustenabilitatea

Sustenabilitatea continuă să ocupe preocupările noastre. Ca răspuns căutăm căi spre- o societate clădită pe responsabilităţi individuale şi care să respecte fiecare persoană şi mediul său înconjurător. O lume  în care locuirea se va face, deci, conform unor noi standard iardesignerii caută în acest sens diverse rezolvări.

La interior soluţiile par a veni din ecologie prin apelul la natură precum şi la folosirea culorilor, materialele textile jucând în continuare un rol decisiv. În proiectele de design contemporan sunt selectate  materiale, texturi şi alte elemente inovative care, în combinaţie cu alte materiale, produc efecte surprinzătoare, pe baza acestora apar şi căi ce pot fi urmate în designul de interior.

Deasemenea, se caută soluţii de decor pentru cei care doresc să iasă din lumea reală, evadând în cea virtuală, propunându-se combinaţii eterice şi umbre pastelate ce crează o ambianţă suprarealistă, mai ales când sunt folosite suprafeţe strălucitoare, foarte lucioase şi efecte perlate.

Dormitul sustenabil, o nouă temă

După nutriţie şi fitness, dormitul a devenit noua temă de lifestyle a târgului şi aici au fost prezentate numeroase soluţii pentru dormitul sustenabil (materiale textile naturale pentru pat şi dormitoare), precum şi gadgeturi smart.

Idei pentru interior

Pentru cei care caută o pauză temporară pentru a ieşi din sfera internetului şi a se reconecta cu natura sunt recomandate materialele, formele şi culorile cât mai naturale. Nimic nu este perfect în decor, acesta căpătând o notă de perfecţiune prin această combinaţie de imperfecţiuni.

Multe dintre persoanele hiperconectate caută uneori să “taie” măcar pentru o perioadă toate aceste conexiuni şi să se retragă în oaze urbane unde pot regăsi relaxare şi o nouă perspectivă. Se pot folosi piese cu design şi concepte simple, frumoase, funcţionale şi de calitate înaltă.

Viziuni de lux

Materiale de calitate înaltă, culori bogate, piese moderne, dar realizate cu măiestrie, toate se combină pentru a da naştere unei viziuni luxoase de utopie, inspiraţia venind din valorile confortului din epocile anilor buni. Combinaţii inteligente, materiale oneste, idei creative conduc spre un nou tip de confort şi intimitate.

Într-o eră a nesiguranţei, instabilităţii politice şi problemelor ecologice, jocul este cel care satisface nevoile de optimism şi ajută în găsirea de înţelesuri. Se sugerează apelul la culori suprarealiste sau naive, forme abstracte şi texturi exuberante.

Covoarele, din nou în prim plan

Tendinţele demonstrează în continuare importanţa designului customizat şi original prin crearea unor texturi de pardoseală inspirate din natură, cu iregularităţi şi utilizarea aleatoare de culori şi modele. La covoare pot fi remarcate texturile scămoşate precum şi utilizarea tehnicilor tradiţionale de ţesut modernizate. Covoarele lucrate manual de către artizani locali sunt în continuare la mare modă. Elegantele motive etnice sunt deseori asociate cu  elemente urbane şi astfel noile soluţii  adaugă valoare putându-se vorbi despre un design etnic urban.

Op-art

Pe de altă parte, dezvoltarea ideilor şi tehnologiilor 3D repune pe tapet produsele şi creaţiile care produc efecte optice. De altfel, încă de la jumătatea secolului XX un grup de artişti au început să creeze opere de artă jucându-se cu forme geometrice, linii şi culori, arta optică (Op-art)  devenind atunci o avangardă a epocii.

Plecând de la aceste idei, sunt imaginate astăzi produse textile care induc iluzii optice prin combinarea geometriei şi culorilor în mişcare. Aceste produse sunt accesorii pentru decorul de interior dar, în acelaşi timp, pot fi considerate opere de artă sau produse de divertisment. Deseori formele sunt neregulate şi este generat un efect special atât  asupra celui care le priveşte cât şi asupra spaţiului pe care leocupă.

Casa ideală

Viziunea  casei ideale se poate numi  “Trăiește cum ai chef”, acesta fiind un concept organic și fluid ce are în centru bucătăria, ca loc de reuniune a întregii familii.

Este o casă fără pereţi interiori, cu mai multe zone care fuzionează între ele, distingându-se una de retragere, alta de seninătate precum şi cea activă. Scopul este de a crea un spaţiu de locuit destul de flexibil pentru a suporta modificările în starea de viaţă a locatarilor şi de a se adapta permanent nevoilor

Organizarea casei se bazează pe fluiditate, nefiind o separare strictă între living, spaţiu de lucru  sau dormitor. Aceasta se poate realiza cu draperii drepte şi opace. Bucătăria este în centru, un spaţiu al bucuriei, focusul nefiind pe eficienţă ci pe ideea de a fi împreună, aşa cum este stilul actual de viaţă în care multe activităţi de familie se desfăşoară în bucătărie.. Orice şi oriunde este posibil, fiecare locatar putând să-şi aleagă locaţia şi activitatea conform stării de spirit, putându-se astfel bucura de gătit, citit sau grădinărit, de exemplu. Pentru a oferi o astfel de ambianţă pot fi folosite diferite materiale şi texturi calde şi tactile. Este necesar şi un spaţiu privat verde de dimensiuni relativ mici, cu pereţii formaţi din plante.

Foto: Messe Koln (imm cologne), Hanover Messe (Domotex0