Odată cu evenimentele de acum şi din urmă cu câţiva ani, numele oraşului Odesa apare tot mai des. Mai multe informaţii despre acest vechi oraş, cel mai mare port al Mării Negre şi cu o arhitectură interesantă de tip occidental, în articolul de mai jos.
Istorie
Odesa este un oraș cu rădăini străvechi, fostă colonie grecească și bizantină, mitic legat de lumea mediteraneeană, deci de Occident, pitoresc, multicultural și multietnic ca majoritatea orașelor de pe țărmul Mării Negre.
Oraşul a trăit mereu la marginea imperiilor, în bătaia vânturilor vremurilor. Ar trebui să fie un oraș înțelept, fiindcă numele ei grecesc se trage de la înțeleptul Ulise. Probabil că este, fiindcă a reușit să supraviețuiască prăbușirii imperiului roman, bizantin și otoman, războaielor mondiale și celor fraticide din imperiul rus. Chiar și românii ajung în Odesa în 1941.
Odesa modernă, care începe să se dezvolte după 1789, își datorează prosperitatea și bunei administrații a ducelui de Richelieu, comandant francez în slujba imperiului țarist. Acesta este considerat unul dintre părinții fondatori ai Odesei, împreună cu un alt francez, contele Alexandre-Louis Andrault de Langeron, care i-a succedat în funcție. Cei doi au trasat liniile oraşului modern și stilul architectural influențat de baroc și rococo.
Locuitorii Odesei l-au prețuit pe Richelieu și de aceea acesta este comemorat cu o statuie de bronz din 1828, un proiect realizat de Ivan Martos, statuie care și a a rămas pe soclu în ciuda schimbărilor de regim (foto deschidere).
Modernitate şi lifestyle
Dezvoltarea orașului începând, mai ales cu secolul al XIX-lea. și atrage o populație diversă și cosmopolită. Vin la Odesa numerosi ruși, dar și italieni, greci, evrei (1897 – 37% din întreaga populație), ruteni, bulgari, armeni, ucrainieni, polonezi, albanezi și români. Numeroasele minorități etnice au dat nume la multe străzi, ca, de exemplu, Franțuzskaia (franceză), Italianskaia (italiană), Grețiaskaia (grecească), Evreiskaia (evreiască), Arnautskaia (albaneză).
Viața orașului, dar și faptul că fost mereu prilej de dispute se datorează portului, cel mai mare port al Mării Negre. Portul este legat de partea sa emblematică, adică de centrul vechi prin Scările Potiomkin, unul dintre cele mai populare monumente ale orașului. Acestea au fost numite după crucișătorul faimos pentru o rebeliune împortiva ofiţerilor tiranici, in 1905. Impresionante prin construcția lor, oferă și o panoramă minunată asupra Mării Negre.
Pentru a sublinia importanța portului și caracteul cosmopolit al localității, pe 1 ianuarie 2000 debarcaderul pavilionului de carantină al portului comercial Odesa a fost declarat port liber și zonă economică liberă pentru o perioadă de 25 de ani.
Turism
După ce urcă scările, turiștii pot începe explorarea orașului pornind la plimbare pe romantica Alee Vorontsov.
Această alee importantă pentru definirea atmosferei din centru vechi, oferă priveliști minunate asupra Mării Negre precum și posibilitatea de a admira monumente de arhitectură specifice zonei. Este încadrată pe de-o parte de Marea Negră, iar de cealalta parte, de clădiri vechi: hoteluri, foste palate şi reşedinţe de nobili. Noaptea, aleea se luminează în diferite culori, devenind o altă lume, capabilă să susțină și să ilustreze viaţa agitată de noapte a oraşului port.
În capătul estic al aleei, se află vechiul palat regal, Vorontsov, monument care impresionează prin eleganță, fericită îmbinare de stiluri şi mai ales prin coloanele sale neoclasice, care alcătuiesc o galerie de unde se poate privi marea.
Lângă palat se află unul dintre cele mai romantice locuri ale orașului – podul îndrăgostiților, un loc care amintește de Podul minciunilor de la Sibiu și unde lacătele puse pe balustrade și pe o inimă simbolică, stau mărturie pentru povești de dragoste romantice.
Arhitectura
Impresionantă este arhitectura din partea veche a orașului, acolo unde predomină stilul eclectic cu accente baroce și elemente specifice aritecturii ruse. Sunt numeroase edificiile cu cariatide și cu fațadele decorate cu stucatură.
Odesa este un oraș turistic fascinant și ca orice oraș de acest fel are anumite clădiri pe care turiștii vor să îl vadă neapărat sau unde toți tinerii căsătoriți vin să-și facă fotografii. Este acel lucru care apare pe tricouri, pe căni, pe cărți poștale sau pe magneți.
Un astfel de loc este și Opera din Odesa. Clădirea Operei a fost proiectată de arhitecții vienezi Ferdinand Fellner și Hermann Helmer, care au luat ca exemplu Opera din Dresda, construită cu patru ani mai înainte, în stil baroc, de către arhitectul Gottfried Semper. Multe detalii au fost regândite și completate de Alexandro Bernardazzi. Când noul teatru a fost deschis la 1 octombrie 1887, a impresionat prin fast și eleganță. Acustica unică a sălii în formă de potcoavă permite artiștilor de pe scenă să fie auziți în orice colț al sălii, chiar dacă vorbesc în șoaptă.
Sala, în stil rococo, are o capacitate de 1.664 de locuri. Tavanul sălii – pe lângă un candelabru imens de cristal – este împodobit cu patru medalioane cu picturi de François Lefleur, înfățișând scene din piesele lui Shakespeare: Hamlet, Visul unei nopți de vară, O poveste de iarnă și Cum vă place. Mândri de Opera lor, locuitorii Odesei o consideră una dintre cele mai frumoase din lume.
Ca în orice oraș port la Marea Neagră sunt multe lăcașuri de cult aparținând unor religii diferite. Este foarte interesantă îmbinarea dintre arhitectura barocă și aceea specifică bisericilor ortodoxe. Un exemplu este catedrala Sf. Nicolae care impresionează prin porticul în stil neoclasic și interiorul de dimensiuni foarte mari.
Deși populația evreiască s-a diminuat mult, au rămas în oraș multe sinagogi. Azi, multe sunt închise, dar numărul lor și amploarea construcțiilor stau mărturie a trecerii evreilor prin Odesa.
Una dintre aceste lăcașuri de cult, sinagoga Brodsky a fost confiscat de autoritățile sovietice și retrocedată comunității evreiești în 2016.
În ciuda unor accente comuniste (mai ales în cartierele perferice), Odesa era în vara anului 2021 un oraș elegant și cosmopolit, un loc ideal unde se poate petrece o vacanță la mare cu accente culturale.
Maria Alexe
You may also like
-
Noile colecţii GESSI aduc Haute Couture în băile contemporane din România
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano