O interpretare contemporană a caselor victoriene în oraşul Toronto

Două case contemporane adiacente într-un cartier din Toronto în care predomină clădirile în stil victorian, au fost proiectate de același arhitect și pentru același client. Ambele case răspund subtil la limbajul local, exprimând în același timp la caracteristici proprii unice.

Povestea caselor

Proiectată și construită pe o perioadă de 10 ani, prima casă a fost finalizată în 2011, iar a doua casă în 2021. Reședințele, având fiecare în jur de 3.000 de metri pătrați, sunt situate pe o stradă unică din inima centrului orașului Toronto, care este un cartier de patrimoniu cu case desemnate în mare parte istoric. Aici, aprobarea construirii este strict supravegheată de o autoritate locală, care impune, în general, un stil tradițional.

Cu toate acestea, casele existente pe ambele loturi erau bungalouri din anii 1960, fără valori arhitecturale speciale. Atât clientul, cât și partenerul de arhitectură, Michael Taylor de la biroul de arhitectură Taylor Smyth Architects, au simțit că încercarea de a construi o casă nouă pentru a reproduce stilul vechilor case de pe stradă nu va avea succes și nici nu era oportun să încerce.

Proiectul de arhitectură

În schimb, el și echipa de design și-au propus să găsească modalități de a face referire la limbajul clasic victorian din jur prin scară, proporții și culoare. Alegerea echipei de arhitecţi s-a datorat faptului că aceasta avea o bună reputație internațională prin crearea de arhitectură și interioare contemporane elegante şi atenția lor excepțională la detalii.

O trăsătură distinctivă a multora dintre casele vechi era existenţa unui fronton vertical și pridvorul din față. În locul coloanelor clasice s-au folosit stâlpi metalici ce imprimă un uşor aer industrial. Acest lucru a inspirat configurația fațadei frontale a primei case cu o fereastră proeminentă cu două etaje, care preia proporția acestor frontoane și includerea unui pridvor.

Cu toate acestea, în loc să fie tratate ca două elemente distincte, pridvorul și fereastra sunt unificate într-o singură compoziție care se pliază de la surplomba pridvorului pentru a deveni cadrul înconjurător al ferestrei. Cea de-a doua casă are și un pridvor care continuă succesiunea de pridvor ale caselor victoriane în stil cabană adiacente. Ferestrele înalte de la etajul al doilea sunt înconjurate fiecare de un cadru metalic proeminent și plasate într-o fațadă din cărămidă roșie. Prin dimensiunea şi forma lor, acestea evocă ferestrele de lucarnă ale caselor vecine într-o compoziție contemporană.

Una dintre provocări a fost “ascunderea” ușilor de garaj, deoarece nu există alte uși de garaj cu vedere la stradă. Soluția pentru ambele case a fost placarea suprafețelor fațadei de la parter – ușa garajului, pereții, ușa de la intrare și intradosul pridvorului – cu același material.

Echipa a obținut un produs de panou numit Trespa, un panou laminat compact de înaltă presiune pe bază de rășini termorigide, armat omogen cu fibre pe bază de lemn, cu un strat de suprafață imprimat care arată ca lemnul de stejar și este practic imposibil de distins de lemnul real, cu excepția faptului că nu mai este necesară întreţinerea.

Clientul a acționat ca antreprenor general pentru ambele case, precum și a contribuit la amenajarea interioară. Intenția acestuia a fost să ocupe prima casă și apoi să o vândă odată ce a doua casă va fi fost finalizată și gata pentru a se se muta în ea. Lecțiile învățate din proiectarea și construcția primei case au fost aplicate celei de-a doua case, inclusiv privind caracteristici de proiectare pentru îmbunătățirea eficienței energetice.

Parterul dispune de încălzire prin pardoseală, care asigură economii semnificative de energie în lunile de iarnă. La acoperişuri nu s-a mers pe o izolaţie între grinzi ci cu una continuă pe partea de sus a platformei. Aceasta a asigurat un nivel superior de izolație și a eliminat punțile termice.

Aleea din față are o amprentă minimă (două benzi paralele), construită cu pavele permeabile pentru a maximiza absorbția naturală a apei. Ambele case sunt organizate în jurul unui atrium central cu lumina naturală abundentă care se continuă în partea din spatele caselor cu terase. Acestea sunt dotate cu copertine personalizate, care maximizează câștigurile pasive de căldură iarna, oferind în același timp umbră vara.

Amenajarea interioară este minimalistă, cu linii curate şi culori deschise, alb precum şi cea a lemnului natur. Tavanele sunt placate cu aceleaşi panouri laminate armate cu fibre pe bază de lemn.

Accentele sunt date de ramele negre ale ferestrelor de dimensiuni mari precum şi de tablourile de mari dimeniuni. Se distinge dimensnea mare a bucătăriei cu insulă precum şi sistemul de iluminat cu spoturi încastrate în tavan.

Photo credit: Tom Arban Photography Inc

Material realizat cu sprijinul V2com.