Inspiraţie internaţională: casă veche în Porto transformată radical

Casa construită în 1930  rămăsese liberă timp de zeci de ani. O firmă locală de arhitectură, Ding Dong, a fost angajată de noul proprietar să o renoveze integral. Cerinţa clientului era să demonteze aproape complet clădirea cu trei etaje și să o readucă la starea iniţială dar, în acelaşi timp să integreze o notă de secol al XXI-lea. Cu alte cuvinte, să rezulte o casă contemporană dar cu valenţele arhitecturale istorice.

Au păstrat doar podeaua din lemn şi scara

Designerii au păstrat vechile podele de pin nordic, precum și scara. Au îndepărtat însă numeroși pereți în favoarea unui plan de etaj mai modern și mai aerisit.

Au mutat deasemenea bucătăria în partea din față a casei pentru a conecta zonele de zi, de luat masa și de terasă și au creat un spațiu de locuit deschis mai în spate. În acest fel, arhitecţii au combinat diferite epoci şi stiluri, rezultând un stil eclectic, o casă ca o oază portugheză în toate sensurile.

Design de interior în stil eclectic

La interior, echipa de arhitecţi a amestecat diferite epoci pentru a aduce un omagiu trecutului casei, dându-i în același timp un fler contemporan. Au juxtapus detalii tradiționale, tavanele casetate și lambriurile cu linii moderne drepte și figuri geometrice.

“Ne place designul istoric la fel de mult ca arta contemporană și ne place să creăm un cocktail de nou și vechi. Este o chestiune de echilibru”, spune Michael, unul dintre designerii care au realizat transformarea casei vechi.

Două măsuțe de cafea din rășină și alamă caracterizează zona de living

Primul lucru care iese în evidenţă  în decorul livingului este tapiseria mov distinctă, consola personalizată și lambriul cald din stejar. Pereții din lemn deschis continuă prin arcada îngustă în camera de zi, care este mobilată cu o canapea confortabilă, un fotoliu sculptural și unul din piele roșu coral. Două măsuțe de cafea din rășină și alamă caracterizează deasemenea această zonă.

Tablourile din ipsos de pe pereții creează structură și sunt fascinante. În spatele cadrului cu oglindă se află zona de luat masa cu plăci de șah care acționează ca un covor sub masa, scaunele vechi din 1943 precum şi o veioză din sticlă ce poartă semnătura Paolei Navone.

“Planurile sunt asemănătoare cu podelele din zonele de serviciu dintr-o casă ca aceasta, așa că le-am folosit ca pe un covor în această zonă importantă”, explică Michael.

Grădina luxuriantă servește drept prelungire a casei

În spatele ușilor glisante din sticlă se află o curte interioară verde – un lucru rar în acest oraș. Un copac de foioase umbrește cărămizile de clincher iar iedera urcă pe pereții din granit. “Se simte ca și cum ai fi într-un cocon și este foarte intim”, spune Michael.

Bucătăria, loc de socializare şi relaxare

Pentru amenajarea bucătăriei, designerii s-au simţit mai liberi în folosirea paletei cromatice.

A fost proiectată o masă de stejar negru pentru colțul de mic dejun. Deși decorul deschis este predestinat pentru adunări sociale, bucătăria compactă verde mentă este dotată și cu un loc de mic dejun pentru vizite.

Bancheta încorporată, tapițată cu piele rezistentă la apă și țesătură tropicală, permite oaspeților să se relaxeze în timp ce maestrul (în cazul nostrum chiar proprietarul casei) gătește. Tapetul cu motiv leopard, dulapurile din sticlă canelată și feroneria din bronz completează aspectul eclectic al bucătăriei

Alte funcţiuni

În dormitor sunt readuse modelele geometrice cu linii portocalii care marchează diferite zone şi se combină perfect cu nuanţele folositel la tabloul de pe perete.

Combinaţia de nuanțe de albastru, portocaliu și bej creează un amestec liniștitor. Un confort suplimentar este adus de fotoliul rulant precum şi de pomişorul mediteranean care aduce natura la interior.

Pe hol, podelele originale din lemn contrastează cu pereții moderni. Nuanțele vineţii și portocaliu neon aduc atmosferă în casa scării. Scara, având o dungă portocalie neon, duce la etaj în dormitor.

Baia este, de asemenea, mai senină, cu chiuvetă din travertin, gresie trapezoidală și duș în stil spa.

Foto: Montse Garriga Grau

1 thought on “Inspiraţie internaţională: casă veche în Porto transformată radical

Comments are closed.