Cum calculăm necesarul de material pentru draperia casei

Decorarea ferestrelor are un rol foarte important în amenajarea unei încăperi. În primul rând, în alegerea draperiilor trebuie să ținem cont de designul și arhitectura încăperii sau de efectul pe care dorim să-l obținem.

Dacă sunteți destul de încrezători pentru a vă încumetă să bricolați puțin aceasta întreprindere, câteva sfaturi practice sunt absolut necesare. De aceea ne-am adresat unor specialiști cu multa experiență atât în ceea ce privește materialele textile, cât și aplicarea practică a acestora în proiectele de amenajări.

Faceţi un mic proiect, plan sau schiţă

De la început trebuie făcut un plan sau un mic proiect, chiar și o schiță și să analizăm încăperea și fereastra, dimensiunile și proporțiile precum și stilul pe care intenționăm să îl adoptăm.

Ca exemplu și idee de lucru, puteți să vă inspirați din fişa de măsurători și diagrama ferestrei. În funcție de acestea, vom trece la alegerea materialului, la stabilirea corectă a necesarului de material.

Tips&Tricks

La alegerea materialului din care vor fi confecționate draperiile trebuie să avem grijă ca acesta să se potrivească cu gama de culori deja existentă în încăpere, cu tapetul, în cazul în care acesta există, cu mobilierul și accesoriile (cum sunt pernuțele decorative sau chiar covorul).

Pentru a vedea dacă un material merge bine cu decorul casei, puteți lua o bucată mică de material și să o agățați în locul în care va sta draperia. Vă va ajuta să vedeți cum arată materialul în lumina diferitelor momente ale zilei și cum “dă” în contextul decorului. În proiectul pe care îl faceți este de dorit să vă orientați spre o draperie cu căptușeală. Aceasta este de multe ori ignorată din lipsă de timp sau de bani însă prezintă multe avantaje: mărește durata de viață a draperiilor și protejează țesăturile, având de asemenea și rolul de a îmbunătăți proprietățile de “cortină” împotrivă diferențelor de temperatură de afară.

Trebuie să fiți atenți și la faptul că, în funcție de țesăturile și/sau materialele alese, fereastra poate părea mai mică, mai mare, mai largă sau mai îngustă. De asemenea, acestea pot “da” înălțime camerei sau pot adauga o notă romantică sau orientală.

Ţineti seama și de faptul că nu există nici o regulă de aur care spune că trebuie urmată linia ferestrei atunci când se aranjează perdeaua sau draperia în jurul ei.