edf

Tendinţe: noile corpuri de iluminat, obiecte de design şi opere de artă

Corpurile de iluminat nu sunt doar lumină. Produsele de astăzi nu doar luminează și dau personalitate spațiului ci pot să ne modifice și starea de spirit, aducând emoție, bucurie, exuberanța în viață noastră. Noile corpuri de iluminat se deosebesc prin  designul remarcabil, linii arhitecturale, efect de iluzie optică, opulenţă, dar şi prin simplitate, influenţe asiatice şi moderne.

Combinatia de design modular, minimalist, cu forme variabile precum şi noile tehnologii au permis designerilor să abandoneze formele clasice de corpuri de iluminat, oferindu-le libertatea de a experimenta.

Das Haus 2015 Sebastian Herkner imm cologne 2016

Toate ediţiile de târguri şi expoziţii de design pun corpurile de iluminat într-o poziţie centrală, creativitatea, inovaţia  şi tehnologia regăsindu-se laoaltă în realizarea acestor produse. Sunt şi evenimente dedicate, de nişă, cum este Euroluce. Aici se întâlnesc practic toţi producătorii şi designerii din domeniul corpurilor de iluminat şi lămpilor.

Opere de artă

Atrag deasemenea atenţia în mod special corpurile de iluminat realizate manual ca o operă de artă. Atunci când lumina este stinsă, lămpile au rol decorativ, cele  semnate de Lavra Lee Broom și Michael Anastasiadis, unul dintre cei mai de succes designeri ai timpului nostru, fiind în acest caz un bun exemplu.

Unii designeri au reusit să creeze un peisaj domestic plin de poezie. Zborul şi păsările continua să inspire.   De exemplu, unele compoziţii ne sugerează ramurile copacilor pe care stau păsări sau corpul de iluminat are forma unei păsări realizat din hartie origami.

Putem avea corpuri transparente, fără un impact major ziua, care însă aşteaptă momentul când vor fi aprinse pentru a ni se revela.  ar utilizarea LED-urilor la candelabre le conferă cestora un design fragil şi poetic

Lămpile sferice

Noile corpuri de iluminat se deosebesc prin  designul remarcabil, linii arhitecturale, efect de iluzie optică, opulență,  dar și prin simplitate, influențe asiatice și moderne. Lămpile sferice  se constituie în prezent ca un mare trend, cele mai multe branduri prezentând propriile variante de astfel de soluţii. Sunt soluţii pentru amenajări minimaliste, cu lămpi sferice care dau senzaţia de plutire în spaţiu sau lampadare cu lungime variabilă şi braţ foarte lung şi subţire.

Lampa Vibia North 02, Designer Arik Levy

Lampa Vibia Palma 09, Designer Antony Arola

Lampa Vibia Guise, Designer Stefan Diez

Compania Vibia oferă numeroase astfel de soluţii în viziunea unor designeri specializaţi în corpuri de iluminat, printre care, Stefan Diez, Arik Levy şi Antony Arola.

Lumina, casa ideală şi lumină pentru relaxare şi mijloc de artă

Sunt designeri de interior care pun în centrul proiectelor chiar sistemul de iluminat cu lămpi moderne. Un exemplu este Lucile Kladova care a imaginat proiectul de casă ideală al viitorului la ediţia 2018 (Das Haus – Interior on Stage, târg imm cologne), pornind de la conceptele sale de corpuri de iluminat.

Fiecare încăpere are  o lumină de culoare diferită, acestea inducând un anumit sentiment. În concepţia sa, cu ajutorul luminii poate fi realizat un număr nelimitat de ambiente. Casa ideală poate prezenta diferite “niveluri” ale luminii pe care designerul le consideră deosebit de importante pentru familia şi personalitatea membrilor care vor locui aici: lumină pentru relaxare, liniştire, studiu, întreţinere, întâmpinare, prezentare, pentru munca de creaţie iar lista poate continua, inclusiv legat de ce tip de lumină  ai nevoie pentru a-ţi clarifica gândurile. În locuinţă, lumina artificială poate fi utilizată ca mijloc de artă, poate deveni perdea de lumină, accent sau o lanternă arătând o cale.

De altfel, în toate ediţiile târgului immm în care s-au prezentat proiete de casă ideală Das Haus, designerii au pus în prim plan iluminatul, venind cu variate modele de corpuri de iluminat. La ediţia 2016, arhitecţii Hu şi Neri au imaginat corpurile de iluminat ca nişte norişori care plutesc şi luminează încăpere.

Tehnologia întâlneşte artizanatul

Lumina este o nevoie de bază a fiinţei umane, precum aerul şi apa iar tehnologia este mijlocul prin care aducem lumina în casă. Surpriza vine din faptul că tehnologia întâlneşte artizanatul. Putem găsi corpuri de iluminat cu difuzorul realizat manual din sticlă de Murano în combinaţie cu material precum oţel, alamă şi aluminiu, într-o gamă largă de finisaje, folosind surse de lumină OLED sau LED.

Un întreg domeniu este deschis de lămpile pentru decoruri în stil industrial, un stil foarte la modă, în special în ambientările locuinţelor pentru tineri. Aceste lămpi unicat sau în serii foarte mici, sunt relzate manual folosindu-se cu precădere lemnul şi metalul.

Imaginaţia designerilor pare în acest subiect fărălimite iar lămpile au în acelaşi timp un caracter rustic şi vintage, atât lemnul cât şi metalul având un aspect învechit.

Versatilitate şi portabilitate

Este de remarcat și versatilitatea corpurilor de iluminat. De exemplu, același produs poate fi folosit suspendat sau ca lampă de birou. Sau putem avea seturi decorative tip do-it-yourself în care ne putem juca cu diferite elemente pentru a compune propria instalație de artă.

O altă idee explorată în designul corpurilor de iluminat este portabilitatea. Această este reflectată în două direcții. Mai întâi progresele tehnologice recente permit încărcarea wireless și astfel unele produse devin portabile. Sunt şi corpuri de iluminat care sugerează mișcarea sau țîn cont de manieră fluidă în care ne place să locuim. Corpurile de iluminat clasice s-au convertit în sculpturi minimaliste, definite prin linii simple, precum mici valuri pe perete sau semne grafice pe tavan. Sursă de lumina poate urmări o suprafață curbă, precum un cerc, datorită tehnologiei LED flexibile.

Din combinarea diverselor module ne putem compune singuri ușor și repede formele care ne plac. De exemplu putem alătura lumini suspendate de lungimi variabile în diverse configurații geometrice sau cu forme organice.

Foto: Messe Koeln, Messe Frankfurt, Salone del Mobile, Vibia