Stilul Doina Levintza – o expoziţie care nu trebuie ratată

Între pandemie, război şi case în ruină se mai întâmplă şi lucruri bune. Oamenii simt nevoia de frumos şi amintiri plăcute iar expoziţia Doinei Levintza de la ARCUB  – Hanul Gabroveni oferă din plin toate acestea.

“Arta pentru mine este raţiunea de a fi. Dintotdeauna am iubit cu pasiune frumosul, bunul gust, rafinamentul. Cea mai mare satisfacţie a mea este atunci când văd lumina fericirii în ochii celor care îmi privesc munca. De aceea, voi face acelaşi lucru, pentru a face lumea să zâmbească, să fie mulţumită, să fie fericită, indiferent că e teatru, film, modă sau televiziune.”

De nu trebuie să fie ratată expoziţia Doinei Levintza?

Sunt multe motive. În primul rând este vorba de un artist de excepţie, o activitate, şi lucrări (peste 50) relizate de peste jumătate de secol în diferite domenii – artă, teatru, film, modă, lifestyle, design – multe dintre acestea rămânând vii în memoria noastră.

Nu mai puţin important este faptul că întrega expoziţie a fost pregătită timp îndelungat şi găsite soluţii de prezentare excepţionale, pentru care întreg colectivul de organizare merită felicitat. Apoi este şi spaţiul care se potriveşte de minune creaţiilor artistice ale Doinei Levintza.

Cum multe dintre costumele realizate de artistă au fost folosite în piese de teatru şi filme de epocă, decorul oferit de locaţia ARCUB, cu pereţi cu cărămidă aparentă, cu coloane şi bolţi oferă cadrul şi ambianţa perfectă expoziţiei care te transportă într-o lume a artei, a culorilor şi luminii.

De altfel, universul artistic al cunoscutei creatoare de costume şi decoruri este prezentat pentru prima data în toate ipostazele sale în această expoziţie-eveniment.

Între creaţiile semnate de Doina Levintza şi care se regăsesc în expoziţie se numără costume de teatru şi de film, rochii şi accesorii de modă (pălării), obiecte de design, tapiţerii şi piese rare de colecţie, fotografii, albume şi schiţe originale, precum şi obiecte prezentate pentru prima dată publicului larg. În decursul activităţii sale, artista acreat sute de personaje de teatru şi cinema, alături de elita regizerilor români, fiind şi primul designer din Europa de Est care a prezentat la Săptămâna Modei de la New York.

Povestea unui creator

Pasionată de scultură şi teatrologie, cu  talent la desen, Doina Levintza urmează cursurile Universităţii de Arhitectură din Bucureşti. În anii ’60 debutează în televiziune ca scenograf şi creator de costume şi colaborează cu regizori prestigioşi ca Alexandru Tatos, Petre Sava Băleanu, Letiţia Popa, Lidia Ionescu.

Acolo l-a cunoscut şi pe Liviu Ciulei cu care mai târziu a colaborat în teatru. În televiziune a colaborat cu cei mai cunoscuţi actori: Victor Rebenciuc, Mircea Albulescu, Mariana Mihuţ, Toma Caragiu, Gina Patrichi, Forry Eterle, Valeria Seciu şi mulţi alţii. După colaborarea cu Valeriu Lazarov au urmat producţiile celebre alb+negru realizate cu Alexandru Bocăneţ, născându-se astfel stilul estetic, punct de referinţă în televiziunea noastră.

După 1977, Doina Levintza a început să lucreze pentru Fondul Plastic şi colaborarea cu regizorul dan Piţa la filmul “Profetul, aurul şI ardelenii”. După realizarea unor expoziţii proprii peste hotare au urmat peste 100 de prezentări ale brandului Levintza la Monte Carlo, Paris, Washington, New York, Londra, Genova, Madrid, Bruxelles, Berlin, Chicago, în Japonia şi China. . Doina Levintza a fost într-un dialog constant cu arta de la mijlocul secolului trecut până în prezent.

Spaţiile expoziţionale: Etajul 1, Sala Coloanelor, creaţii de modă

În prim planul zonei este o pelerină aurie, create special pentru expoziţia de la ARCUB, ca un manifest pentru pace, linişte şi speranţă.

Zona rochiilor negre: negrul reprezintă o tendinţă majoră a creatoarei, cu rochii realizate în tehnici diverse şi contraste transparent/opac.

Experienţa scenografică a autoarei se distinge cel mai bine în cazul rochiilor de bal, cu volume excentrice, materiale luxuriante, broderii, aplicaţii. Se regăsesc deasemenea creaţii excentrice, piese realizate special pentru editoriale de modă.

Sala Lipscani – colaje de modă

Întreaga sală a fost concepută ca un prezentare de modă realizată cu tehnica originală a artistei, Aceasta presupune bucăţi de materialediferite suprapuse, după care se intervine cu broderii care fixează cu un şnur decorativ toate piesele.

De cele mai mule ori compoziţia este rebrodată şi se intervine cu alte detalii: mărgele, panglici, dantele. Cu această tehnică, Doina Levintza a creat rochii pentru modă, costume de teatru, tapiserii, perne şi alte obiecte de decor.

Parter, Sala Cafenea/Atelier

Un spaţiu scenografic, zona de creaţie a artisteicu plaşe de desen, schiţe, eşantioane de materiale, rochii şi costume.

Parter, Sala Arcelor/Film

Spaţiu dedicate costumelor de film, pentru care Doina Levintza a primt patru premii Gopo şi numeroase alte distincţii.

Sunt prezentate costume din filme representative: ”Dincolo de nisipuri, Radu Gabrea, De ce bat clopotele, Mitică?, Lucian Pintilie, Ultima noapte de dragoste, Sergiu Nicolaescu, Orient Expres, Sergiu Nicolaescu, Restul e tăcere, Nae Caranfil, şi altele. Bogate secvenţe din aceste filme pot fi urmărite chiar în această sală, o idee ingenioasă a organizatorilor.

Expoziţia este deschisă până pe data de 28 aprilie.

Foto:  Ion Diamandi