Tonurile moi, pastelate este poate ceea ce avem nevoie în acest moment: o paletă de culori care oferă o atingere cool, revigorantă și restrânsă pentru modă și interioare, făcând totul să pară nou, neatins și ușor.
Culorile pastelate au toate atributele pentru un nou început după pandemie şi au capacitatea de a crea o stare de primăvară-vară cu adevărat excelentă.
Designerul Natalia Beleva foloseşte din plin în proiectele sale de amenajări elemente romantice
În opinia sa, câteva detalii sunt suficiente pentru a da amenajării un aer romantic. Amenajarea întregii locuinţe în stil romantic nu este la îndemână şi, poate, nici practică. Însă romantismul stă în detalii.
Putem opta pentru amenajarea unui dormitor, a unei camere de domnişoară, sau realizarea unor colţuri intime (Imaginile sunt cu amenajări realizate de designer).
Există mici detalii prețioase care transformă spațiul banal al dormitorului într-unul romantic, care spune o poveste frumoasă.
Între ideile şi soluţiile pe care le propune pentru a da o notă romantică unui interior se numără: un pat cu baldachin, o tăblie de pat din lemn patinat, un tapet cu motive florale, accesorii de mobilier (mânere, butoane) cu linii fine, catifeaua, materiale textile cu modele florale, flori în glastre, în aranjamente sau ghivece, sfeşnice, lumânări, perne şi pernuţe decorative, lumina caldă, draperii mătăsoase sau perdele din voal alb şi, bineînţeles, nuanţele pastelate. Mai nou , ea propune şi culori închise în contrast, cum este cea a antracitului.
Combinaţia de vis: linii clare și culori în nuanţe macarons
Mulţi designeri se orientează în proiecte către decoraţiuni, accesorii, vestimentaţie şi alte obiecte de design în nuanţe pastelate. Desenele simple, obiectele grafice și formele reduse acoperite în culori pastelate oferă o gamă ludică de contraste și sunt extrem de populare în designul contemporan. Piatra, sticla cu oglinzi și metalul dintr-o gamă de tonuri pastelate prezintă o soluţie aproape poetică.
Luăm, de exemplu, janta de culoare mentă, care aduce un sentiment de prospețime și lejeritate pentru tava cu aspect de marmură de la Studio Lim/100%.
Un alt exemplu poate fi văzut în detaliul trandafiriu al platoului de porțelan propusă de Caussa. Tava cuprinde două părți care se află unul lângă celălalt, care pot fi, de asemenea, aranjate separat ca două obiecte și este un element afectuos la principiul arhitectural al arcului.
Jocul cu tonuri blânde
Culorile pastelate delicate sunt în prezent extrem de populare în lumea modei și designului interior – nu doar ca nuanţe de accent, ci și ca modele. Modelele lansate în timpul pandemiei demonstrează acest fapt.
Culorile blânde funcționează foarte bine la poșetele create de Zwei precum și la sandalele italieneşti cu tocuri de la Ebarrito (2). O altă caracteristică a culorilor pastelate este o gamă nelimitată de posibilități de combinare cu alte culori – acestea tind întotdeauna mai degrabă să se adapteze decât să domine.
Designerul Anna Badur a proiectat panouri de perete cu degradeuri în culori moi, la fel de ușoare și răcoritoare ca cerul de vară în sine.
În schimb, designerul Karim Rashid este ceva mai aventuros. Folosirea îndrăzneață a culorii face parte din ADN-ul său iar designul său de produs futurist a atras multe companii care i-au solicitat colaborarea.
Unul dintre proiectele sale actuale este Eye Hotel din Bahrain, unde folosește culori pastelate pentru a aduce prospețimea în formele sale organice tipic fluide.
Dulceața pietrei: terrazzo cu bomboane
O paletă originală de nuanţe moi a fost selectată de firma Lissoni Associati, îndrumată de consultantul de culoare Piero Lissoni.
Efectul de răşină este interpretat în mai multe tonalităţi iar plăcile ceramice astfel obţinute recreează efectul tridimensional al gletului manual, putând fi folosite atât pentru pardoseală cât şi pentru pereţi.
Se observă şi reîntoarcerea aspectului terrazzo de câteva sezoane. Modelele tradiționale de cipuri de piatră care au fost folosite în gresie din antichitate sunt acum folosite ca accesorii, materiale textile și mobilier pentru casă.
Acest design clasic obține acum numeroase modificări jucăușe cu accente de culori pastelate și începe să arate mai degrabă ca un joc de confetti decât ca o pardoseală grea pe bază de piatră. Designerul israelian de bijuterii Shlomit Ofir a experimentat o lungă perioadă de timp până a perfecționat o interpretare modernă în pastel a imprimeului terrazzo și a creat o întreagă colecție de produse.
În cazul micii măsuțe din terrazzo, a producătorului danez Normann Copenhaga, suprafaţa de piatră este confecționată din cipuri de ciment și marmură folosind metoda italiană originală și este așezată pe picioare de oțel – un design foarte clasic, disponibil în albastru deschis.
Această reinterpretare pastelată pentru terrazzo poate fi găsită în întreaga lume, de la sfeșnice create de belgianul Atelier Pierre, la tăieturile finlandeze de la Muurla, până la designul interior al barului trendy de pe plaja Burleigh Pavilion pe coasta de aur a Australiei.
Bijuteriile statement și gențile XL în culori pastelate restrânse sunt piese cu tendințe de vară care se potrivesc cu ținute diferite.
Accesoriile interioare și obiectele de masă de culoare albastru deschis, mentă și trandafir aduc, de asemenea, elemente de răcoare în casă.
Produsele în culori pastelate sunt adevărate versiuni de stil care se potrivesc în aproape orice situație datorită tonurilor delicate. Lemnul și materialele naturale sunt parteneri la fel de atractivi, indiferent dacă sunt poziționați pe pereții întunecați sau într-un spațiu scandinav ușor și aerisit.