Viața nouă a unei vechi reședințe aristocratice

Pe strada Piața Amzei o strada aflată în plin centrul Bucureștiului, între Piața Romană și Calea Victoriei , la nr 30, se află casa în care găsim restaurantul Bario. Este o vilă construită în secolul al XIXlea, reședință a unei familii aristocratice – familia Catargiu. Este casa lui Lascăr Catargiu, unul dintre cei mai cunoscuți reprezentanți ai partidului Conservator din secolul al XIX-lea.

Învățați cu amploarea unor reședințe contemporane mai puțin aristocratice decât bătrâna casă de pe strada Biserica Amzei, aceasta pare destul de modestă, dar impresionează prin eleganță. Ea a fost proiectată de arhitectul Alexandru Săvulescu (care a realizat Palatul Poştelor şi Telegrafului, actualmente Muzeului Național de Istorie a României), şi construită în 1883.

Norocul unei case

Este o casă norocoasă findcă a rămas în picioare, în condiții relative bune și după naționalizare. Poate a avut noroc și fiindcă a găzduit instituții și nu a fost împărțită în locuințe improvizate. A fost o grădiniță prin anii ‘50, apoi sediul Notariatului Municipal de la începutul anilor ‘60 până la începutul anilor ‘90. De atunci a fost restaurată, devenind restaurant.

De altfel, restaurantul este o soluţie destul de des practicată pentru o casă aristocratică care nu mai păstrează destinaţia de reşedinţă. Pot fi păstrate multe elemente ale casei vechi, inclusiv piese de mobilier şi/sau opere de artă, astfel încât să fie păstrată ambianţa aristocratică care poate atrage mulţi clienţi.

Desigur, este necesar ca proprietarii/administratorii să realizeze restaurări şi o renovare de calitate, respectând elementele arhitecturale iar decorarea de interior să se facă în stil clasic. Este deobicei o bună provocare pentru designerul de interior de a alege soluţii pe măsura calităţii imobilului şi a poveştii care o reprezintă.

De ce o casă cu noroc? Fiindcă în timp ce alte reşedinţe boierești bucureştene au dispărut, demolate de furia reconstrucțiilor, aceasta a scăpat, nu doar de demolare, dar și de urâțenia unei restaurării nefericite și neprofesioniste.

Din fericire pentru această casă boerească, au fost restaurate stucaturile, ramurile ferestrelor, scările de marmoră și balustrada de fier forjat a scării principale și au fost păstrați copacii bătrâni din curtea care a devenit o frumoasă grădină, putându-se organiza mese la terasă. Reședința boerului Catargiu pare că trăiește o nouă tinerețe.

De ce Baria?

Denumirea Bario, puțin ciudată pentru bucureșteni, înseamnă în spaniolă cartier. Este un nume care se potrivește acestei case reprezenttaive pentru cartierul în care se află. Este totodată un nume care subliniază faptul că administratorii de azi au dorit deasemenea să păstreze în restaurant, atmosfera familiară.

Maria Alexe